Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

January 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale:

Comisia Europeana a prezentat primul sau raport de evaluare privind functionarea „EU Pilot” 


Comisia Europeana a prezentat primul sau raport de evaluare privind functionarea „EU Pilot” - metoda introdusa pentru a imbunatati asistenta catre cetateni si intreprinderi cu privire la aplicarea legislatiei UE. Raportul arata modul in care Comisia si cincisprezece state membre isi imbunatatesc cooperarea pentru a reduce numarul de proceduri oficiale de incalcare si pentru a obtine mai rapid rezultate pentru cetateni si intreprinderi.
Presedintele Barroso a declarat: „Asigurarea ca statele membre aplica in mod corect legislatia UE este esentiala pentru buna functionare a Uniunii Europene. EU Pilot a fost creat pentru a asigura ca problemele cetatenilor si intreprinderilor sunt rezolvate cât mai rapid, mai usor si mai eficient posibil. EU Pilot si-a dovedit deja utilitatea cu rezultate pozitive clare si propun acum ca acesta sa fie extins la toate statele membre”.
Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati pagina de web http://ec.europa.eu/romania/news/eu_pilot_ro.htm

Concursul "Reporter European": lansarea editiei de primavara 2010  


         Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania au placerea sa anunte deschiderea editiei de primavara a concursului "Reporter European". Pentru detalii privind tema si modalitatea de participare va rugam sa vizitati pagina de internet:http://ec.europa.eu/romania/eu_you/concursuri/reporter_european_primavara_2010_ro.htm

Patru proiecte energetice in care este implicata Romania, printre care Nabucco, au fost selectate pentru finantare de CE  


         Comisia Europeana a selectionat pentru finantare 43 de proiecte energetice majore. Printre acestea se afla si patru proiecte in care este implicata Romania: constructia conductei Nabucco, interconectarea cu retelele de gaze din Ungaria si Bulgaria si un proiect de intarire a securitatii aprovizionarii cu gaze prin inversarea fluxului.

         Cititi mai mult aici

Intalnire de lucru cu mediul de afaceri din judet  


         Institutia Prefectului si Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud organizeaza marti, 9 martie 2010, ora 11, in Sala de sedinte a Palatului Administrativ(sediul Institutiei Prefectului) Intalnire de lucru cu mediul de afaceri din judet
         Intalnirea vizeaza informarea mediului economic cu privire la facilitatile propuse de Executiv in anul 2010 precum si promovarea dialogului intre mediul economic si autoritatile publice in vederea identificarii de solutii pentru relansare economica.

Din agenda:
         * Facilitati legale pentru angajatorii care creaza noi locuri de munca - Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud
         * Facilitati fiscale in sprijinul mediului de afaceri pentru anul 2010 - Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud
         * Programe pentru sprijinirea IMM-urilor - Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Cluj
         * Probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din judet - Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud


Contact:
Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud: Tel. 0263 230640, 230400
Eugenia Pop - Director, Directia Relatii,
Elena-Maria Barbos, Consilier programe, DIE/ Consilier de comunicare, Centrul Europe Direct Bistrita
Institutia Prefectului: Tel. 0263 216150, Elisabeta Ilovan - Director executiv (ilovan@prefecturabn.ro), Mariana Tulai - Consilier, (mariana.tulai@prefecturabn.ro)

Exprimati-va opinia cu privire la Cartea verde a protectiei padurilor  


Comisia Europeana a adoptat ieri o Carte verde care stabileste optiunile pentru o abordare la nivelul Uniunii Europene a protectiei padurilor si a informarii cu privire la resursele forestiere si situatia acestora. Opiniile primite de la public, de la statele membre, de la institutii ale UE si de la alte parti interesate cu privire la aceasta Carte verde vor ajuta Comisia sa stabileasca daca sunt necesare actiuni suplimentare la nivelul UE.

Pentru mai multe informatii va rugam consultati pagina de web http://ec.europa.eu/romania/news/dezbatere_protejarea_padurilor_ro.htm

Tablou de bord al pietei interne  


Statele membre s-au incadrat mai bine ca niciodata in timp in ceea ce priveste transpunerea normelor pietei interne in legislatia nationala, dar trebuie sa mai amelioreze modul in care le pun in practica, arata ultimul Tablou de bord al pietei interne publicat de Comisia Europeana. Din directivele privind piata interna al caror termen de implementare a expirat, au mai ramas, in medie, de transpus in legislatia nationala doar 0,7%, fata de 1,0% in iulie 2009. Asadar, statele membre s-au situat cu o marja confortabila sub pragul de 1,0% restante, care trebuia atins pana in 2009, conform intelegerii dintre sefii de stat. Douazeci de state membre au transpus 99% sau chiar mai mult din totalul legislatiei, iar Lituania si Malta, cele mai sârguincioase, mai au numai trei directive de transpus. Malta se situeaza pentru a treia oara in fruntea plutonului. Saisprezece state membre si-au depasit cele mai bune performante anterioare. In schimb, sapte state membre – Austria, Republica Ceha, Italia, Polonia, Portugalia, Luxemburg si Grecia – nu au reusit sa atinga obiectivul, ingreunand astfel reducerea in continuare a restantelor. Cat despre aplicarea dreptului comunitar, se observa o usoara reducere a numarului cazurilor de incalcare, dar procedura continua sa dureze prea mult, iar statelor membre le trebuie in medie 18 luni ca sa execute hotarârile Curtii de Justitie, desi, potrivit legii, ar trebui sa ia masuri pe loc.

Pentru mai multe informatii va rugam consultati pagina de web http://ec.europa.eu/romania/news/tablou_piata_interna_ro.htm

Seminar:Modificarile standardului ISO 9001: 2000 vs. 2008. Avantajele certificarii sistemului de management integrat  


Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, prin Centrul Europe Direct Bistrita in parteneriat cu TÜV Rheinland, unul dintre cele mai puternice si prestigioase organisme de certificare la nivel mondial, are placerea sa va invite in data de 4 Martie 2010 la seminarul cu tema: Modificarile standardului ISO 9001: 2000 vs. 2008/Avantajele certificarii sistemului de management integrat,organizat la CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE BISTRITA, Str. Petre Ispirescu nr. 15 Bistrita, Sala de sedinte, etaj II, incepand cu orele 11.
Participarea la acest seminar este GRATUITA, Dvs. avand oportunitatea de a va intalni personal cu specialistii organismului de certificare TÜV Rheinland, de a le adresa intrebari si de a clarifica aspecte de maxima importanta pentru organizatia Dvs privind implementarea si certificarea sistemelor de management, certificarea de personal, inspectii tehnice, etc.
Printre partenerii TÜV Rheinland la nivel mondial se numara companii ca : DaimlerChrysler, Ford, IBM, Nortel, Hotel Excelsior, Lufthansa Bildungszentrum Seeheim, Sara Lee Deutschland GmbH, Pacific Marine Food Products etc, iar în Romania: Mediafax, Petrom, Holcim, OMV Mineraloel, Fornetti, European Drinks, European Foods, Amochim, RHM Pants, Vestiro, Dr. Oetker International Ost, Romaqua Group. Borsec, Kubo Ice Cream, Ardealul S.A, Laboratoarele Fares Bio Vital etc.

Persoanele interesate sa participe, sunt rugate sa contacteze Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud la telefon: 0263-210.038 sau prin e-mail la adresa: europedirect@cciabn.ro contact: Diana Siman – Coordonator DIE.

Oportunitati de finantare destinate IMM-uri lor  Uniunea Europeana ofera sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii din Europa (IMM-uri). Acesta este disponibil sub forme diferite, precum subventii, imprumuturi si, in anumite cazuri, garantii. Sprijinul poate fi oferit fie direct, fie prin intermediul programelor gestionate la nivel national sau regional, precum Fondurile structurale ale Uniunii Europene. De asemenea, IMM-urile pot beneficia de o serie de masuri de asistenta non-financiara, sub forma programelor si serviciilor de sprijin pentru intreprinderi.

Mediu, energie si transport LIFE +
Acest program are trei componente:
- Natura si biodiversitate;
- Politica si guvernare în materie de mediu;
- Informare si comunicare.
LIFE+ are un buget previzionat de 2,1 miliarde € pentru perioada 2007-2013. IMM-urile vor putea accesa finantarile LIFE+ atat prin fondurile gestionate de Comisia Europeana, cat si prin cele gestionate de agentiile nationale. Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm
Pentru alte surse de finantare din domeniul mediului, consultati paginile web ale Directiei Generale Mediu:http://ec.europa.eu/environment/funding/intro_en.htm

Programul cadru pentru competitivitate si inovatie (CIP) "Programul cadru pentru competitivitate si inovatie" (CIP) este un raspuns coerent si integrat la obiectivele Strategiei de la Lisabona revizuite pentru crestere si locuri de munca. Programul se deruleaza pe perioada 2007-2013 si are un buget de aproximativ 3,6 miliarde €.
În materie de mediu si de energie, CIP cuprinde:
a) un Program pentru inovatie si antreprenoriat (EIP) care contine o parte dedicata ecoinovatiei, pentru care au fost alocate aproximativ 430 miliarde €. Scopul este utilizarea întregului potential al tehnologiilor ecologice pentru protectia mediului, contribuind, în acelasi timp, la cresterea economica si a competitivitatii.
b) Programul Intelligent Energy Europe (IEE), pentru care au fost alocate aproximativ 727 milioane €. Programul Intelligent Energy-Europe cuprinde actiuni care urmaresc cresterea adoptarii si cererii de eficienta energetica, promovarea surselor de energie regenerabila si a diversificarii energetice, precum si stimularea diversificarii carburantilor si a eficientei energetice în transporturi.
Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/cip/index_en.htm

Programul Marco Polo vizeaza reducerea ambuteiajelor, imbunatatirea performantelor de mediu ale sistemului de transport de marfuri in interiorul Comunitatii ai intensificarea intermodalitatii, contribuind astfel la un sistem de transport eficient si durabil. Pentru a atinge acest obiectiv, programul finanteaza actiuni în domeniul transportului de marfuri, al logisticii si al altor piete relevante, inclusiv autostrazi maritime si masuri de evitare a traficului. Programul dispune de un buget de 400 milioane € pentru perioada 2007-2013.
Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/transport/marcopolo/index_en.htm
Pentru informatii suplimentare despre politica europeana din domeniul energiei si transportului, consultati site-ul web al Directiei Generale Energie si Transport: http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/index_en.html (sursa :http://fp7.asm.md/useful_info?termid=32)Institutii Europene.Noua configuratie a Comisiei Europene  


Parlamentul European a ales noua Comisie European? cu 488 voturi pentru, 137 împotriv? ?i 72 de ab?ineri. Votul de învestitur?, care a necesitat majoritatea simpl? a voturilor exprimate, a fost un vot unic pentru întregul Colegiu al Comisarilor, din care fac parte 27 de membri (26 de comisari ?i pre?edintele) provenind din toate statele membre UE.
Configuratia Comisiei Europene:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/index_ro.htmTinerii sunt vulnerabili pe site-urile de socializare: cum ii protejam  


Identitatea online si protectia datelor personale pe site-urile de socializare au fost în centrul atentiei în cadrul unui seminar organizat la Strasbourg saptamana trecuta, cu ocazia Zilei Internetului mai sigur. Participantii au abordat riscurile la care se supun minorii pe site-urile de socializare si masuri de protejare a identitatii acestora online.
Conform domnului Michel Walrave, de la Universitatea din Anvers, pe site-urile de socializare, tinerii risca sa fie santajati si hartuiti. Una din cauze este lipsa informatiilor privind accesibilitatea datelor personale: utilizatorii nu stiu cine poate vedea datele publicate pe profilurile personale si nici cum pot limita accesul la acestea.
Pe larg: http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/039-68975-039-02-07-906-20100212STO68926-2010-08-02-2010/default_ro.htmScannerele corporale, prevenirea terorismului si circulatia informatiilor: pe ordinea de zi a Parlamentului European Daca scannerele corporale vor fi permise, acestea trebuie introduse în întreaga Uniune, însa înaintea luarii acestei decizii trebuie testate efectele acestora asupra sanatatii si riscurile de încalcare a drepturilor fundamentale, au spus miercuri în plen deputatii europeni. În cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, Parlamentul a mai abordat prevenirea radicalizarii si schimbul de informatii.
Amenintarea terorista ramane importanta în Uniunea Europeana, principala tinta a acesteia fiind aviatia civila. Deputatii europeni au abordat în dezbaterea de miercuri eficienta scannerelor corporale, impactul acestora asupra sanatatii umane si dreptul la intimitate.
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/019-68557-039-02-07-902-20100205STO68543-2010-08-02-2010/default_ro.htm <Esti tanar si ai un proiect pentru prevenirea consumului de droguri? Aplica pentru Premiul European, termen final: 31 martie 2010  Grupul Pompidou lanseaza Premiul european pentru prevenirea utilizarii drogurilor, 2010 si solicita propuneri de proiecte din care sa se realizeze selectia.
Cel de-al 4-lea Premiu va fi decernat la Conferinta Ministeriala ce va avea loc la Strasbourg, 3-4 noiembrie 2010. Pentru prima data, proiecte din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitate sa participe. Aceste proiecte trebuie sa fie in curs, sa fie gestionate de tineri, sa aibe ca grup tinta tinerii si copiii si sa fie cat se poate de inovative.
Trei proiecte ale tinerilor vor fi recompensate, fiecare primind cate un trofeu, o diploma si suma de 5000 Euro.
Aplicatiile trebuie sa fie primite de secretariatul Grupului Pompidou pana la data de 31 martie 2010. Ele trebuie trimise prin email la : preventionprize2010@coe.int
Stirea completa: http://www.coe.ro/stire_ev.php?id=91Pensia de intretinere pentru copii va putea fi obtinuta mai usor in strainatate


Numarul divorturilor este în crestere, la fel si numarul casniciilor între persoane de nationalitati diferite, de aceea problema recuperarii pensiei de întretinere în strainatate pentru copii si alti membri ai familiei apare din ce în ce mai frecvent.
Pe larg :http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/047-68978-039-02-07-908-20100212STO68929-2010-08-02-2010/default_ro.htmZiua 11211 februarie este Ziua numarului de urgenta 112. În cadrul unei conferinte de presa organizate cu aceasta ocazie la Parlamentul European, eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski a spus ca doreste o "competitie" între statele membre în vederea sensibilizarii populatiei la importanta folosirii acestui numar în UE.
112 este numarul ce trebuie apelat în situatii de urgenta, pentru ambulanta, pompieri sau politie. Acesta reprezinta o modalitate practica de a asigura libera circulatie a cetatenilor europeni în conditii de siguranta. El nu înlocuieste numerele nationale pentru apeluri de urgenta, ci vine în completarea acestora.

Deputatii europeni cer eliberarea lui Aung San Suu Kyi înaintea alegerilor din BirmaniaZilele trecute, deputatii europeni au discutat despre situatia din Birmania, o tara distrusa de conflicte interne. În contextul alegerilor de anul acesta - primele în ultimii 20 de ani - Parlamentul European cere eliberarea laureatei Premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, care traieste în arest la domiciliu aproape continuu din 1990.
În dezbaterea de la Parlamentul European, participantii au condamnat la unison conducatorii militari din Birmania. "Chiar daca generalii nu ne asculta doleantele, acestea pastreaza aceeasi valoare, deoarece, ca democrati, avem datoria solemna de a denunta aceasta barbarie oriunde apare în lume", a spus Charles Tannock (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit).
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/030-68977-039-02-07-903-20100212STO68928-2010-08-02-2010/default_ro.htm"Juvenes Translatores" 


Teodor Baciu, elev la seminarul teologic liceal "Chesarie Episcopul" din Buzau, se numara printre castigatorii editiei din 2009 a concursului european de traduceri "Juvenes Translatores". Comunicatul de presa poate fi consultat la adresa: http://ec.europa.eu/romania/news/juvenes_translatores_castigatori_ro.htmConferinta de presa ocazionata de prezentarea planului de activitati pentru 2010 a Centrului Europe Direct Bistrita      Miercuri, 27 ianuarie 2010, ora 12,00, Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud prin Centrul Europe Direct Bistrita a organizat o conferinta de presa, prilejuita de prezentarea planului de activitati al Centrului Europe Direct Bistrita pentru anul 2010.
Actiunea a fost deschisa de dl. Vasile Bar - Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, structura gazda a CED, care a adresat multumiri reprezentantilor media prezenti, precum si partenerilor Centrului, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Bistria, pentru sprijinul logistic si financiar acordat implementarii activitatilor de comunicare.
D-na. Monica Muresan, Secretar General al CCI BN, Coordonator al CED Bistrita si d-na Elena Barbos, consilier de comunicare au facut o scurta prezentare a actiunilor planificate pentru anul 2010.
Din partea partenerilor Centrului au luat cuvantul, D-na Liliana Cocesiu, directorul Directiei de Integrare Europeana din cadrul Primariei Bistrita si dl. Luca Iancu, vicepresedintele consiliului Judetean, care au apreciat activitatea desfasurata de Centrul Europe Direct Bistrita in primii doi ani de functionare si au reafirmat sprijinul institutiilor pe care la reprezinta pentru promovarea comunicarii si cetateniei europene active.
Concluziile primei activitati desfasurate de Centrul Europe Direct Bistrita in anul 2010, primul seminar din ciclul de seminarii "Solutii pentru Stabilitate si crestere economica" din data de 21 ianuarie 2010, au fost prezentate de dl. Vasile Bar.
In cadrul seminarului au fost abordate problemele economice actuale ale companiilor din judetul Bistriaa-Nasaud. Ca urmare a dezbaterilor, Camera de Comert a inaintat legislativului o serie de propuneri de modificari legislative in special din domeniul fiscal, propuneri care au fost expuse în finalul conferintei de presa.
Deputatii europeni pentru combaterea traficului de persoane      Anna Hedh:"Traficul de persoane reprezinta o problema majora"
Traficul de persoane si exploatarea sexuala a femeilor a ramas o problema majora si in 2009, arata Europol. In cadrul sesiunii, la Strasbourg, deputatele europene Anna Hedh (Suedia), de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, si Edit Bauer (Slovacia), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), pun Comisiei si Consiliului o intrebare orala despre combaterea traficului de persoane. Doamna Hedh a vorbit despre aceasta problema.
Continuarea : http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/015-67379-018-01-04-902-20100115STO67363-2010-18-01-2010/default_ro.htmFinantari active relevante pentru domeniul culturii     In cadrul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, organizatiile active in domeniul culturii pot solicita pana la 1 mai 2009 fonduri europene pentru realizarea de proiecte de cooperare culturala cu Armenia, Belarus, Egipt, Georgia, Iordania, Moldova, Palestina si Tunisia. Sunt disponibile online Ghidul Programului Cultura si documentele de completat pentru componenta 1.3 - Proiecte de cooperare cu tari terte.
In cadrul acestei componente, actiunea de cooperare internationala concreta trebuie sa dureze maxim 24 de luni si sa aiba loc intre cel putin trei organizatii din trei state diferite. Cel putin unul dintre parteneri trebuie sa aiba sediul social in una din tarile selectate pentru 2009: Armenia, Belarus, Egipt, Georgia, Iordania, Moldova, Palestina si Tunisia si cel putin jumatate dintre activitati trebuie sa se desfasoare pe teritoriul tarii cu care se realizeaza proiectul. Pentru fiecare proiect propus sunt disponibile fonduri intre 50 000 si 200 000 de euro, sprijinul oferit de UE fiind insa limitat la maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile.
Dosarul se trimite sau se depune direct la Bruxelles pana la 1 mai 2009. Dosarul de finantare este disponibil pe pagina Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura
http://eacea.ec.europa.eu/culture/guide/strand_1_3/funding_en.htm
Mai multe informatii despre Programul Cultura 2007-2013 al UE pe www.cultura2007.ro.9 evenimente ce vor aminti lumii de anul 2009      


Liderii lumii s-au reunite in decembrie la Copenhaga pentru a ajunge la un acord privind combaterea schimbarilor climatice
2009 va ramane în amintirea multora ca anul in care a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona. In plus, in acest an are loc Conferinta de la Copenhaga privind schimbarile climatice, in SUA a fost ales primul presedinte de culoare si s-au implinit 20 de ani de la caderea regimului comunist in Europa Centrala si de Est.
In articolul de fata puteti vedea care au fost cele noua evenimente pentru care anul 2009 va ramane in amintirea oamenilor la adresa:
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/008-66178-341-12-50-901-20091208STO66175-2009-07-12-2009/default_ro.htmStepháne Le Foll despre alimentatie si incalzirea globala      Conform domnului Stéphane Le Foll (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Franta), agricultura poate fi un aliat semnificativ impotriva incalzirii globale. In prezent, agricultura reprezinta aproape 9% din emisiile de gaze cu efect de sera si dioxid de carbon ale UE, aceasta fiind in acela?s timp expusa consecintelor incalzirii globale. Domnul Le Foll explica care sunt pacii necesari pentru o politica agricola mai ecologica.
Mai mult: http://www.europarl.europa.eu/news/public/documents_par_theme/904/default_ro.htmStop saraciei, acum!     


          Comisia Europeana si Presedintia Spaniola a Uniunii Europene au lansat in data de 22 ianuarie, Anul european 2010 de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, sub sloganul "Stop saraciei acum!". Campania are drept obiectiv plasarea luptei impotriva saraciei, care afecteaza direct un european din sase.
Aproape 80 de milioane de europeni (17% dintre cetatenii din intreaga Uniune Europeana) traiesc la ora actuala sub pragul saraciei. Acest fapt alarmant provoaca o puternica reactie a opiniei publice. 89% dintre europeni doresc actiuni urgente din partea guvernelor lor pentru a solutiona aceasta problema. In timp ce majoritatea oamenilor considera ca guvernul lor este principalul responsabil in aceasta privinta, 74% dintre cetateni asteapta in acelasi timp ca Uniunea Europeana sa isi asume un rol important.
Anul european 2010 are drept obiectiv sensibilizarea fata de cauzele si consecintele saraciei in Europa, atat a actorilor-cheie, cum sunt guvernele si partenerii sociali, cat si a publicului larg. In plus, se doreste mobilizarea acestor parteneri diferiti in lupta impotriva saraciei, promovarea integrarii sociale si a incluziunii si încurajarea adoptaarii de obiective clare in elaborarea de politici la nivelul Uniunii si al statelor membre, pentru lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durăo Barroso, si prim-ministrul spaniol José Luis Rodriguez Zapatero vor inaugura Anul european 2010 de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale printr-o ceremonie de lansare care a avut loc in data de 22 ianuarie 2009, la Madrid. "Combaterea saraciei si a excluziunii sociale face parte integranta din efortul de a iesi din criza. Mult prea frecvent, tocmai persoanele cele mai vulnerabile dintr-o societate sfarsesc prin a fi cel mai tare lovite de impacturile unei recesiuni. Din aceste motive, Anul european 2010 trebuie sa actioneze ca un catalizator pentru a spori sensibilizarea si a impulsiona construirea unei societati mai favorabile incluziunii, care face parte integranta din viitoarea strategie a Uniunii Europene pentru anul 2020 pe care am propus-o" a subliniat Presedintele Comisiei, José Manuel Durăo Barroso.
Campania de comunicare a Anului european de lupta împotriva saraciei si excluziunii sociale va cuprinde un concurs pentru jurnalisti, o initiativa artistica si doua "saptamani obiectiv" (mai si octombrie), in care se vor concentra diferite evenimente. Anul se va încheia printr-o conferinta recapitulativa la Bruxelles, la 17 decembrie, sub presedintia belgiana a Uniunii Europene.
Mai multe detalii pe site-ul Centrului Europe Direct Bistrita sau pe pagina de internet a Campaniei: www.2010againstpoverty.euSaptamana Uniunii Europene pentru energie durabila      


Cand: 22-26 Martie 2010
Deveniti parte a revolutiei verzi de energie a Europei si inscrie-te pentru o zi de energie in orasul tau sau regiunea ta. Afla aici cum sa te implici: http://www.eusew.eu/page.cfm?page=organisers
Cand: 23-25 Martie 2010
Stiati ca Saptamana Energiei Durabile a UE, este evenimentul de referinta pentru probleme durabile in Europa. Aceasta face parte din Campania europeana pentru energie durabila, care este o initiativa a Comisiei Europene lansata in 2005.
Campania Energie Durabila pentru Europa contribuie la atingerea obiectivelor Uniunii Europene in materie de politica energetica in domeniul surselor de energie regenerabile, eficientei energetice, de transport curate si a carburantilor alternativi.
EUSEW, a combinat in 2009, 149 de evenimente la Bruxelles si in afara cu peste 30.000 de participanti.
EUSEW este organizata de catre Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare (AECI), in numele Comisiei Europene, Directia Generala pentru Energie si Transport.

Alatura-te seriilor de evenimente in Bruxelles, Belgia:
Pregatiti-va pentru a petrece trei zile incitante pline de activitati, ateliere de lucru, crearea de retele, intalniri cu peste 3000 de participanti la Bruxelles. Aflati mai multe: http://www.eusew.eu/page.cfm?page=eventsAlegerea noului Ombudsman European      


          Parlamentul European l-a reales pe Nikiforos Diamandouros (Grecia) in functia de Ombudsman European pentru un mandat pana in 2014. Domnul Diamandouros, care detine aceasta pozitie din 2003, a fost sustinut de 340 de deputati, in cadrul unui vot secret in plen. Ceilalti doi candidati au fost: Vittorio Bottoli (Italia) si Pierre-Yves Monette (Belgia). Ombudsmanul European examineaza plangerile cetatenilor privind cazurile de administrare defectuoasa in activitatea institutiilor UE. Citeste mai mult ....Adrian Ciolos , Comisarul desemnat pentru Agricultura si Dezvoltare rurala      


          Viitorul Politicii Agricole Comune dupa anul 2013 si implicatiile bugetare, utilizarea platilor directe si volatilitatea preturilor pe piata produselor agricole, precum si actualele negocieri internationale s-au numarat printre subiectele aduse in discutie de Membrii Parlamentului European pe durata audierii lui Dacian Ciolos, Comisarul roman desemnat pentru Agricultura si dezvoltare rurala. Rezumatul audierii comisarului desemnat Dacian Ciolos pe larg la adresa ....Concurs de Fotografie      


          "Ce inseamna pentru noi moneda euro?" este un concurs de fotografie pentru locuitorii UE cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, care analizeaza , in echipe, tema monedei euro in Uniunea Europeana. Pentru a participa, trebuie sa trimiteti o fotografie originala, facuta de echipa din care faceti parte, care sa ilustreze viziunea dumneavoastra asupra monedei euro. Ce inseamna moneda euro pentru dumneavoastra? Ce va place la moneda euro? Imaginea trebuie insotita de un scurt text explicativ.
         Acest concurs este organizat de Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene. Prima runda a concursului se va desfasura la nivel national: se va alege o echipa castigatoare din fiecare stat membru participant al UE. Toti membrii echipei vor primi cate un premiu. Cele mai bune sapte echipe dintre cele 27 de castigatoare nationale vor fi invitate la Bruxelles, unde echipei castigatoare finale ii vor fi inmanate premiile, in cadrul unei festivitati de premiere.citeste mai mult...Biblioteca Regionala Pardubice (Cehia),
Departamentul Regional in colaborare cu Centrul Europe Direct Pardubice
lanseaza
Concursul literar international
"Pardubice Stream", editia a 3-a.


     


          Editia 2010 este dedicata Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, tema din acest an fiind "Toti pentru unul, unul pentru toti".
         Stiluri literare:
          a) Naratiune
          b) Descriere
          c) Povestire
          d) Eseu
          Caracteristici lucrare:
          Proza, lungime maxima 2 pagini, redactate, de preferinta in Times New Roman, marimea caracterului 12. se constituie într-o contributie personala, originala. In cazul in care lucrarea a mai fost publicata se va specifica data si titlul publicatiei. Lucrarea trebuie sa fie insotita de urmatoarele date:
          Numele autorului, E-mail, Adresa completa a autorului/ a scolii, Varsta, Scoala, clasa, numele profesorului indrumator si optional, stilul literar.
          Grup tinta: elevi
          Categorii de varsta:
          I categorie: 9 - 11 ani
          a II-a categorie: 12 - 13 ani
          a III-a categorie: 14 - 15 ani
          a IV-a categorie: 16 - 17 ani
          a V-a categorie: 18 - 19 ani
          Termen limita: 1 Martie 2010
          Lucrarile vor fi evaluate de un juriu de specialisti in literatura. Castigatorii vor intra in posesia premiilor in obiecte oferite de organizatori.
          Cele mai bune lucrari vor fi recomandate spre traducere in limba ceha si publicare in culegerile de texte.
          Anuntarea rezultatelor: mai 2010
          Contact (pentru detalii si trimiterea lucrarilor):
          eu@ipardubice.cz
          In atentia: d-nei Petra Srdínková, Coordonator Centrul Europe Direct Pardibuce          Fotografie cu castigatorii (Republica Ceha, Polonia si Romania) editiei 2009 a concursuluiConcursul "Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" a inceput!      


          Parlamentul European www.europarl.europa.eu si Fundatia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen www.karlspreis.de invita tineri din toate statele membre ale UE sa participe la un concurs privind dezvoltarea si integrarea UE si aspecte legate de identitatea europeana.
          "Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" doreste sa incurajeze atat dezvoltarea printre tineri a unei constiine europene, cat si participarea acestora la proiectul de integrare europeana. Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promoveaza buna intelegere si dezvoltarea unui simt comun al identitatii europene si care dau exemple practice de europeni care traiesc impreuna ca o comunitate. "Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" este acordat anual in comun de Parlamentul European si Fundatia pentru premiul international Charlemagne din Aachen. citeste mai mult...UN NOU CONCURS DE LA COMISIA EUROPEANA - "Crearea de scurtmetraje prin combinarea materialului produs de utilizatori cu material de arhiva online"      
               


          Comisia Europeana invita profesionistii din domeniul audiovizualului, precum si persoanele fizice sa participe la concursul privind producerea unui videoclip, cu o durata de maximum 3 minute, care sa prezinte o viziune originala a Europei, pe baza materialului de arhiva al UE combinat cu imagini noi sau prelucrate realizate de participant.
          Cel mai bun videoclip care combina arhive audiovizuale cu material produs de utilizatori pe tema "Imagini ale Europei". Clipul va fi produs pentru internet si, de asemenea, va Putea fi difuzat prin intermediul dispozitivelor mobile si accesat prin intermediul retelelor sociale. Castigatorul va primi un premiu de 10 000 de euro.
Regulament
Downloadvizualizati -> ARHIVA 2010

vizualizati -> ARHIVA 2009

vizualizati -> ARHIVA 2008
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania