Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Comisia Europeana lanseaza o consultare publica la nivelul UE cu privire la Planul european de lupta ├«mpotriva cancerului
Publicat la 04/02/20 04:05PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Astazi, 4 februarie, cu ocazia Zilei mondiale de lupta împotriva cancerului, Comisia Europeana lanseaza o consultare publica la nivelul UE cu privire la Planul european de lupta împotriva cancerului. Consultarea va contribui la elaborarea planului, va identifica domeniile-cheie si va analiza actiunile viitoare.

În fiecare an, în Uniunea Europeana 3,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aceasta este o problema de sanatate grava, care va afecta în mod direct 40 % dintre cetatenii UE, cu un impact important asupra economiilor si sistemelor de sanatate europene. Cu toate acestea, avand în vedere ca pana la 40 % din cazurile de cancer sunt atribuite unor cauze care pot fi prevenite, sfera de actiune si potentialul de reducere a numarului de cazuri din UE sunt imense. Astfel cum a anuntat presedinta von der Leyen în orientarile sale politice si dupa cum a fost indicat în scrisoarea de misiune a comisarului pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, Comisia va prezenta un plan european cu scopul de a reduce suferinta provocata de cancer si va sprijini statele membre în îmbunatatirea gestionarii si îngrijirii necesare în cazul acestei boli.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a declarat: „Cu totii avem un prieten, un coleg sau o ruda care s-a confruntat cu aceasta problema. Cu totii am trait aceeasi senzatie de tristete si de neajutorare. Însa exista ceva ce putem face - individual si împreuna. La nivelul statelor membre si la nivelul Uniunii Europene. Desigur, nu pornim de la zero. Dar putem face mult mai mult decat ce facem în momentul de fata. Astazi, cu ocazia Zilei mondiale de lupta împotriva cancerului, ne angajam pe o cale comuna care va conduce la Planul de actiune european de lupta împotriva cancerului. Împreuna putem schimba lucrurile: prin prevenire si cercetare, printr-o noua strategie în materie de date si prin egalitatea de tratament în întreaga Europa.”

Margaritis Schinas, vicepresedintele pentru Promovarea modului nostru de viata european, a declarat: „Într-un fel sau altul, cancerul ne priveste pe toti. Promovarea modului nostru de viata european se refera, de asemenea, si la valori, demnitate si sinergii; acesta este modul în care ar trebui conceputa orice politica în domeniul cancerului. Planul european de lupta împotriva cancerului reprezinta un nou efort major de a face ca acest lucru sa devina realitate, prin deschiderea unei noi ere în prevenirea si îngrijirea cancerului. Haideti sa concepem împreuna un plan de lupta împotriva cancerului orientat catre pacient, care sa aduca sperante si oportunitati de viata tuturor pacientilor, familiilor acestora si prietenilor lor din Europa. Putem castiga aceasta lupta!”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Cancerul este un domeniu în care cetatenii UE se asteapta sa luam masuri decisive. O Europa care tinteste tot mai sus este o Europa care îi asculta pe cetatenii sai, careia îi pasa de bunastarea acestora.Iata ce înseamna planul european de lupta împotriva cancerului — o diferenta pentru cetatenii, pacientii si sistemele de sanatate din Europa.Succesul Planului va depinde de implicarea deplina a cetatenilor, a pacientilor care sufera de cancer, a partilor interesate si a actorilor de la nivel european, national si local. Invit pe toata lumea sa participe si sa faca acest plan cat mai ambitios si mai eficient posibil. Împreuna putem schimba lucrurile.”

Planul european de lupta împotriva cancerului, care va fi prezentat pana la sfarsitul acestui an, va propune actiuni pentru fiecare etapa esentiala a bolii:

  • Masuri de prevenire: Prevenirea este cel mai simplu si mai eficient mod de a reduce incidenta cancerului în UE. Masurile în materie de prevenire ar putea include un acces mai bun la o alimentatie sanatoasa si la acoperire vaccinala; masuri de reducere a factorilor de risc de mediu, cum ar fi poluarea si expunerea la substante chimice; cercetarea si sensibilizarea.
  • Depistarea si diagnosticarea precoce: Masurile de îmbunatatire a sanselor de a obtine rezultate prin diagnosticarea precoce ar putea include cresterea gradului de acoperire a populatiei tinta pentru depistarea cancerului; utilizarea intensiva a solutiilor digitale si asistenta tehnica pentru statele membre.
  • Tratament si îngrijire: Masurile de îmbunatatire a rezultatelor îngrijirii si tratamentului cancerului ar putea include îmbunatatirea accesului la tratamente de înalta calitate si adoptarea de noi terapii; masuri de asigurare a disponibilitatii si accesibilitatii din punct de vedere financiar a medicamentelor esentiale; inovare si cercetare.
  • Calitatea vietii: Masurile de asigurare a celei mai bune calitati posibile a vietii pentru pacientii care sufera de cancer, pentru supravietuitori si pentru îngrijitori ar putea include masuri de îmbunatatire a reintegrarii profesionale; prevenirea discriminarii; acordarea de îngrijiri paliative si transferurile de bune practici.

Comisia Europeana lanseaza astazi consultarea publica referitoare la evenimentul „Planul european de lupta împotriva cancerului: E nevoie de eforturi mai sustinute” gazduit de Parlamentul European. Evenimentul, deschis de Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei, aduce laolalta cetateni, pacienti bolnavi de cancer si supravietuitori pentru a-si împartasi experientele personale, precum si o gama larga de parti interesate, de la lideri politici la cadre medicale si ONG-uri.

Etapele urmatoare

Scopul consultarii publice este de a le permite cetatenilor europeni si partilor interesate sa contribuie si sa îsi exprime opinia cu privire la cele mai bune modalitati de abordare a acestei probleme în UE. Rezultatele consultarii vor contribui la conturarea planului european de lupta împotriva cancerului si la identificarea domeniilor si a sferei de aplicare a actiunilor viitoare. Consultarea va fi deschisa timp de 12 saptamani. În plus fata de consultarea publica, Comisia lanseaza astazi o consultare cu privire la foaia de parcurs pentru plan, care se va derula timp de patru saptamani.

Pana în iulie, se vor discuta cu statele membre anumite elemente ale planului si se vor organiza consultari specifice cu partile interesate. Planul european de lupta împotriva cancerului va fi prezentat înainte de sfarsitul acestui an.

Context

Lupta împotriva cancerului are o importanta fundamentala pentru viitorul Europei. Un nou caz de cancer este diagnosticat în UE la fiecare 9 secunde. Cancerul este a doua cauza a mortalitatii dupa bolile cardiovasculare. În plus, incidenta cancerului constituie o povara imensa pentru sistemele de sanatate si sociale, exercita presiuni asupra bugetelor guvernamentale si are un impact negativ asupra productivitatii si cresterii economice, inclusiv asupra sanatatii fortei de munca din UE. Cancerul este o boala complexa cauzata de o combinatie de factori multipli, inclusiv predispozitia genetica, influentele mediului sau ale stilului de viata si agenti infectiosi. Pana în 2035, cazurile de cancer s-ar putea dubla si, în absenta unor masuri suplimentare, aceasta boala ar putea deveni principala cauza de deces în Uniunea Europeana. Cu toate acestea, 40 % din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite daca se implementeaza recomandarile de reducere a riscului, astfel cum se prevede în Codul european împotriva cancerului.

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE in Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania