Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: OPORTUNITĂȚI ȘI BENEFICII ADUSE COMUNITAȚII LOCALE
Publicat la 31/01/20 06:21PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Finalul anului 2019 a adus nominalizarea și demararea activității noii comisii europene în conformitate cu obiectivele pe baza cărora președintele Ursula von der Leyen a fost votat de Parlamentul European.  În centrul activităţii  noii Comisii se află necesitatea de a răspunde provocărilor generate de  schimbările climatice, tehnologice și demografice care transformă societățile și modul nostru de viață, ca parte a UE, țintind  tranziția către o planetă sănătoasă și o nouă lume digitală.
Anul 2020 reprezintă un an de debut al unor măsuri profunde menite să susțină cetățenii în lupta lor pentru Europa noastră  generate de   schimbări disruptive, care nu lasă nici Europa neatinsă în ceea ce privește demografia,  globalizarea  economiei  mondiale,  digitalizarea  exponențială  a mediului de lucru și, firește, schimbările climatice. Comunicarea cu cetățenii devine din ce în ce mai importantă și, în acest sens, planul de comunicare, al Centrului de Informare Europe Direct Bistrița, pentru anul 2020, continuă eforturile de consolidare a unei societăți civile pro-europene în județul Bistrița-Năsăud realizate până acum.

Mesajul puternic exprimat de o lume întreagă este acela de a trăi într-un mediu sănătos pe o planetă sănătoasă, iar în acest sens e nevoie ca fiecare cetățean să fie conștient și să acționeze în consecință asa cum se prevede și în Pactul ecologic European. Trebuie să fim conștienți de asemenea că nu pornim cu toții din același punct, unii au nevoie de susținere și îndrumare, iar CIED Bistrița va sprijini și va motiva fiecare cetățean, încercând să respecte angajamente menite să determine o schimbare de comportament la fiecare persoană cu care intră în contact. Vom continua să facem, și de acum încolo, prin CIED Bistrița pași în acest sens, valorificând experiențele și pachetele de cunoștințe în domeniul economiei circulare, proiectate în cadrul a două proiecte importante, finalizate de organizația gazdă: Eng@ge – Instrumente digitale de formare în economia circulară pentru inovare în antreprenoriatul ecologic, finațat din programul Erasmus + cu țintă traineri/profesori/consultanți și MOVECO - Mobilizarea învățării instituționale pentru o mai bună exploatare a cercetării și Inovarii în economia circulară (www.interreg-danube.eu/moveco) finanțat prin Programul Transnațional Dunărea prin care s-a creat un portofoliu de instrumente privind abordarea economiei circulare de către IMM-uri și mediul de cercetare. Astfel dorim să diminuăm efectele schimbărilor disruptive care au loc în domeniul climei,  să conștientizăm încă și mai mult cum putem să  protejăm propria sursă de existență, planeta Pământ și aerul, pe care în mod paradoxal, în numele civilizației l-am degradat și l-am făcut irespirabil, riscând să dispărem sufocați de propria noastră operă.
Digitalizare și schimbarea modelelor de afaceri este legată de  Programul UE Europa digitală, propus în cadrul CFM 2021-2027 care se concentrează  pe construirea capacităților digitale strategice ale UE și pe facilitarea utilizării largi a tehnologiilor digitale, aducând beneficii cetățenilor și afacerilor europene. Cu un buget global planificat de 9,2 miliarde de euro, acesta va modela și sprijini transformarea digitală a societății și economiei europene. Programul va stimula investițiile în supercomputere, inteligență artificială, cibersecuritate, abilități digitale avansate și va asigura utilizarea largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate.
          O altă provocare este reprezentată de Brexit. Începând din 1 februarie 2020, Marea Britanie nu mai este unul din Statele Membre ale Uniunii Europene. Efectiv însa  la data de 1 ianuarie 2021, daca nu se decide o prelungire în primele șase luni ale acestui an, Marea Britanie va intra, cu adevarat, în era post Brexit. Deocamdată există o perioadă de tranzitie, de un an, care va putea fi prelungită cu acordul parților.
Acordul privind retragerea Marii Britanii se întinde pe 600 de pagini, dar sunt câteva prevederi cheie printre care enumerăm: drepturile tuturor cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie și resortisanți britanici care trăiesc în UE vor fi garantate pe viață. De asemenea, pentru familiile lor. Aceasta se referă la 4,5 milioane de oameni;  nu va exista o frontieră dură pe insula Irlandei, unde negocierile privesc  pacea și stabilitatea, nu doar comerțul și economia; piața unică a UE este protejata, împreună cu toate garanțiile pe care le oferă, în ceea ce privește protecția consumatorilor, sănătatea publică și animală sau combaterea fraudei și a traficului.
Așa cum comenta domnul  Michel Barnier la Reprezentanța Comisiei Europene în Suedia: .... ceea ce este important Piața unică este mult mai mult decât o zonă de liber schimb. Este un ecosistem, cu legi comune, standarde comune pentru mediu, drepturi pentru lucrători și consumatori, reglementări comune, supravegheri comune și, pe deasupra, o jurisdicție comună: Curtea de Justiție.... Pentru a fi clar, integritatea pieței unice - cele patru libertăți - nu a fost niciodată și nu va fi niciodată negociabilă.

    
Centrul de informare EUROPE DIRECT BISTRIŢA este parte a Reţelei Europe Direct - unul dintre principalele instrumente de informare a cetăţenilor europeni despre Uniunea Europeană, despre drepturile lor, despre priorităţile UE şi de promovare a cetățeniei participative la nivel local şi regional.

Programul Centrului: luni - vineri, între orele 1000  - 1400
Tel. verde: 0080067891011

 


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania