Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Conturarea marilor teme ale Conferintei privind viitorul Europei
Publicat la 23/01/20 11:36AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana si-a prezentat, la data de 22 ianuarie, ideile pentru conturarea marilor teme de discutie ale Conferintei privind viitorul Europei, care ar urma sa fie lansata la 9 mai 2020, de Ziua Europei, si sa se desfasoare timp de doi ani. Comunicarea adoptata reprezinta contributia Comisiei la dezbaterile aprinse care au loc deja cu privire la Conferinta privind viitorul Europei – un proiect care a fost anuntat de presedinta Ursula von der Leyen in Orientarile sale politice si care urmareste sa le ofere europenilor posibilitatea de a avea un cuvant mai greu de spus cu privire la ceea ce face Uniunea Europeana si cum se pune in slujba cetatenilor.

Conferinta va beneficia de invatamintele desprinse din experientele anterioare, de exemplu din dialogurile cu cetatenii, dar introduce si o multitudine de elemente noi menite sa atraga o audienta mai larga si sa consolideze caile prin care cetatenii pot influenta actiunile viitoare ale UE. Conferinta va crea premisele pentru o dezbatere deschisa, incluziva, transparenta si structurata cu cetateni veniti din orizonturi profesionale diverse si din toate categoriile sociale. Comisia se angajeaza sa transpuna in actiuni concrete rezultatele dezbaterilor.

Comisia propune doua directii de lucru paralele pentru dezbateri. Prima ar trebui sa se axeze pe prioritatile UE si pe obiectivele pe care Uniunea ar trebui sa le urmareasca, printre care se numara combaterea schimbarilor climatice si provocarile de mediu, o economie aflata in slujba cetatenilor, echitatea sociala si egalitatea, transformarea digitala a Europei, promovarea valorilor noastre europene, afirmarea mai puternica a vocii UE in lume sau consolidarea bazelor democratice ale Uniunii. Cea de a doua directie de lucru ar trebui sa se axeze pe abordarea unor teme legate in mod specific de procesele democratice si de aspectele institutionale, in special de sistemul candidatilor cap de lista si de listele transnationale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a declarat: „Cetatenii trebuie sa se afle in centrul tuturor politicilor noastre. Imi doresc, asadar, ca toti europenii sa contribuie activ la Conferinta privind viitorul Europei si sa joace un rol primordial in stabilirea prioritatilor Uniunii Europene. Doar impreuna putem construi Uniunea noastra de maine.”

Dubravka Šuica, vicepresedinta pentru democratie si demografie, a declarat: „Trebuie sa profitam de momentul favorabil creat de participarea ridicata la vot de la ultimele alegeri europene si de apelul la actiune pe care ni-l lanseaza aceasta. Conferinta privind viitorul Europei este o ocazie unica de a reflecta impreuna cu cetatenii, de a-i asculta, de a intra in dialog cu ei, de a le raspunde si de a explica. Vom consolida increderea intre institutiile UE si cei in slujba carora lucram. Este sansa noastra de a arata cetatenilor ca vocea lor este auzita in Europa.”

 

Un nou forum public pentru o dezbatere deschisa, incluziva si transparenta

Comisia considera conferinta drept un forum deschis tuturor, nu numai celor care locuiesc in capitalele Europei, ci cetatenilor din toate colturile Uniunii. Sunt invitate sa participe la discutii si celelalte institutii ale UE, parlamentele nationale, partenerii sociali, autoritatile locale si regionale si societatea civila. O platforma online multilingva va asigura transparenta dezbaterilor si va permite o participare cat mai larga. Comisia s-a angajat sa ia, impreuna cu celelalte institutii ale UE, masurile cele mai eficace pentru ca ideile si parerile exprimate de cetateni sa fie integrate in procesul de elaborare a politicilor UE.

Context

Toti membrii colegiului se vor stradui sa asigure succesul conferintei. Astfel, vicepresedinta Šuica va coordona activitatea Comisiei legata de conferinta si va beneficia in acest sens de sprijinul vicepresedintei Jourová pentru aspectele institutionale si al vicepresedintelui Šefčovič pentru dimensiunea prospectiva si aspectele interinstitutionale.

Parlamentul European si Consiliul isi definitiveaza si ele contributia la Conferinta privind viitorul Europei. Parlamentul European, in Rezolutia sa din 15 ianuarie 2020, a facut apel la un proces deschis si transparent, care sa asigure o abordare incluziva, participativa si echilibrata fata de cetateni si de partile interesate. Intre timp, in concluziile sale din 12 decembrie 2019, Consiliul European a indemnat presedintia croata sa inceapa sa lucreze la definitivarea pozitiei Consiliului. Presedintia croata a inclus, la randul sau, conferinta printre prioritatile pe care si le-a fixat pentru mandatul sau la presedintia rotativa a Consiliului.

Dupa aceea, este crucial ca cele trei institutii sa formuleze o declaratie comuna in care sa fie precizate conceptul, structura, sfera de actiune si calendarul Conferintei privind viitorul Europei si sa se stabileasca un set de principii si obiective agreate de toate partile. Aceasta declaratie va putea fi mai apoi semnata si de alti actori publici, fie ei institutii, organizatii sau alte parti interesate. Parlamentele si actorii nationali si regionali joaca un rol important in cadrul conferintei si ar trebui sa fie incurajati sa organizeze evenimente legate de conferinta. Comisia subliniaza, in contributia sa de astazi, ca se angajeaza sa transpuna in actiuni concrete rezultatele diferitelor dezbateri si recomandarile formulate in urma acestora.

Comisia propune lansarea oficiala a conferintei la 9 mai 2020, de Ziua Europei, respectiv la 70 de ani de la semnarea Declaratiei Schuman si la 75 de ani de la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE in Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania