Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

August 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Summitul de la Sibiu: liderii europeni vor pune bazele viitorului comun al Uniunii Europene
Publicat la 07/05/19 01:24PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

La 9 mai 2019, liderii UE se vor întalni la Sibiu, dupa cum a sugerat presedintele Juncker în discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, pentru a discuta viitoarea agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024. Acestia vor discuta despre provocarile si prioritatile UE în perspectiva urmatorilor ani. Agenda actuala a fost convenita în iunie 2014 de Consiliul European si a fost transpusa în cele 10 prioritati politice ale Comisiei Juncker. Dupa cinci ani, eforturile de punere în aplicare a acestor prioritati s-au materializat în rezultate concrete pentru cetateni, în pofida unor dificultati neprevazute, care continua sa reprezinte provocari serioase pentru Uniunea noastra. Plecand de la recomandarile de politica privind modul în care Europa îsi poate modela viitorul prezentate saptamana trecuta, Comisia analizeaza astazi realizarile din ultimii cinci ani.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „În momentul preluarii mandatului, spuneam ca este ultima noastra sansa de a le arata europenilor ca Uniunea actioneaza pentru ei. În ultimii cinci ani am lucrat necontenit pentru a onora promisiunile pe care le-am facut. În unele domenii, cred ca am depasit asteptarile, însa în altele, este posibil ca acestea sa nu fi fost atinse. Am convingerea însa ca am actionat întotdeauna în domeniile în care miza a fost cea mai importanta. Acum UE trebuie sa priveasca înainte, sa învete din experienta trecutului si sa valorifice reusitele. Trebuie sa dam dovada de si mai multa ambitie si sa ne axam si mai mult decat pana acum pe ceea ce conteaza.”

Rezultate solide

Cele 10 prioritati ale Comisiei Juncker s-au axat pe aspectele care conteaza cel mai mult pentru europeni: revigorarea pietei locurilor de munca, relansarea cresterii economice si a investitiilor, consolidarea echitatii sociale, gestionarea migratiei, reducerea amenintarilor la adresa securitatii, deblocarea potentialului tranzitiei digitale si energetice, consolidarea rolului UE pe scena internationala si sporirea transparentei si a legitimitatii democratice.

Pana în vara anului 2018, Comisia Juncker prezentase toate propunerile legislative pe care se angajase sa le prezinte la începutul mandatului sau. În total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative si a preluat alte 44 de propuneri care fusesera prezentate în cursul mandatelor anterioare ale Comisiei. Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European si de Consiliu în cursul actualului mandat.

Comisia a publicat astazi o serie de 20 de fise informative care demonstreaza modul în care UE a reusit sa îsi onoreze angajamentele asumate în 2014 în cadrul agendei strategice a Consiliului European si în cele 10 prioritati politice ale Comisiei Juncker.

Perspective

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a prezentat o serie de recomandari de politica privind modul în care Europa îsi poate modela viitorul într-o lume tot mai nesigura si multipolara. Comisia a recomandat ca agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024 sa se concentreze asupra a 5 dimensiuni principale:

  • o Europa care protejeaza, deoarece, în contextul mondial actual, pacea înseamna putere;
  • o Europa competitiva care investeste în tehnologiile viitorului si sprijina cele mai importante atuuri ale noastre: piata unica, industria noastra si moneda noastra comuna;
  • o Europa echitabila care sustine principiile fundamentale ale egalitatii, statului de drept si justitiei sociale în lumea moderna;
  • o Europa durabila care îsi asuma o pozitie de lider în ceea ce priveste dezvoltarea durabila si combaterea schimbarilor climatice
  • si o Europa influenta care urmareste sa sustina si sa adapteze la provocarile prezentului sistemul bazat pe norme, care ne-a fost util atat de mult timp.

Liderii UE-27 care se reunesc la Sibiu pot acum, pe baza acestor elemente, sa defineasca o noua orientare politica si noi prioritati pentru UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 si a schimbarii conducerii politice a institutiilor UE pe care o vor antrena acestea.

Presedintele Juncker va reprezenta Comisia Europeana la reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern ai UE-27 care va avea loc la Sibiu, în data de 9 mai 2019. Înaintea summitului, va participa, alaturi de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la un dialog cu cetatenii care se va desfasura la ora 18:00 CET, în data de 8 mai 2019.

Comisarii Thyssen si Navracsics vor fi, de asemenea, la Sibiu, în Romania, pentru a inaugura evenimentul pentru tineret intitulat „Sa modelam împreuna viitorul Europei(link is external)” si pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul de fotografie #MySocialEurope. De asemenea, comisarul Navracsics va înmana premii castigatorilor concursului lunar de fotografie avand ca tema „My magical European Solidarity Corps moment”.

Context

În urma cu cinci ani, Consiliul European a definit o ampla agenda strategica pentru Uniune într-o lume în schimbare. Aceasta a fost ulterior transpusa în cele 10 prioritati politice ale presedintelui Jean-Claude Juncker, dezvoltate în campania sa electorala si în dialogurile cu statele membre si cu Parlamentul European. De atunci, Comisia Juncker a înregistrat rezultate bune în ceea ce priveste punerea în aplicare a agendei sale strategice.

Pentru urmatorul ciclu politic, UE are nevoie de obiective noi, ambitioase, realiste si bine definite.

În martie 2017, în contextul celei de a 60-a aniversari a Tratatelor de la Roma, Comisia a publicat Cartea alba privind viitorul Europei. Aceasta a prezentat cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre. Cartea alba a constituit punctul de plecare al unei ample dezbateri cu privire la viitorul Europei, care poate servi acum drept sursa de inspiratie pentru principalele prioritati politice ale urmatoarei agende strategice. Punctele de vedere ale cetatenilor au fost exprimate în cadrul a aproximativ 1 600 de dialoguri cu cetatenii si de consultari cetatenesti.

În discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, presedintele Juncker a prezentat o foaie de parcurs care detaliaza principalele etape catre o Uniune mai unita, mai puternica si mai democratica. Pe aceasta baza, liderii nationali s-au întalnit la Tallinn, în Estonia, si au convenit asupra unei „agende a liderilor”, care cuprinde lista celor mai presante probleme si provocari pentru care ar trebui identificate solutii înaintea alegerilor europene din 2019.

La 9 mai 2019, liderii UE se vor reuni la Sibiu, în Romania, si se preconizeaza ca vor marca punctul culminant al acestui proces printr-un angajament reînnoit fata de o Uniune Europeana care îsi tine promisiunile în ceea ce priveste aspectele cu adevarat importante pentru cetateni. Liderii UE vor reflecta asupra aspiratiilor politice ale Uniunii si vor pregati agenda strategica pentru urmatorii cinci ani.

Descarca fisele informative despre cele 10 prioritati ale Comisiei

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania