Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

July 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Protectia consumatorilor europeni: acelasi gust, aceeasi calitate a produselor în toata Uniunea Europeana
Publicat la 02/04/19 01:05PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Parlamentul European si Consiliul au ajuns astazi, 2 aprilie, la un acord provizoriu privind consolidarea normelor în materie de protectie a consumatorilor si aplicarea mai eficienta a acestora. Principalele îmbunatatiri vor fi sporirea gradului de transparenta de care beneficiaza consumatorii atunci cand fac cumparaturi online, sanctiuni eficace si norme clare care sa abordeze problema dublului standard de calitate a produselor în UE. Comisia Europeana a propus noile norme în luna aprilie a anului trecut, în cadrul pachetului intitulat „Noile avantaje pentru consumatori”.

Prim-vicepresedintele Timmermans a declarat: „Pachetul aprobat astazi este menit sa-i protejeze pe consumatori printr-o transparenta sporita si printr-o aplicare ferma a normelor, în cazul în care sunt indusi în eroare. Datorita acestui pachet, consumatorii vor sti ce cumpara si de la cine cumpara.”

Věra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a adaugat: „Acest pachet va pune capat standardelor duble din cadrul pietei unice. Consumatorii nu ar mai trebui sa fie indusi în eroare de produse diferite prezentate ca fiind identice. Comerciantii care vor continua sa-i însele pe consumatori vor fi aspru sanctionati. De asemenea, acest pachet va asigura o protectie sporita a consumatorilor în mediul online si va îmbunatati transparenta cumparaturilor online.” 

Masurile adoptate vor oferi consumatorilor beneficii concrete.

·         Introducerea unor sanctiuni eficace pentru încalcarile legislatiei UE privind protectia consumatorilor: autoritatile nationale de protectie a consumatorilor vor avea competenta de a impune sanctiuni eficace, proportionale si disuasive într-un mod coordonat. Pentru încalcarile pe scara larga care îi afecteaza pe consumatorii din mai multe state membre ale UE si care fac obiectul unei aplicari coordonate la nivelul UE, amenda maxima care poate fi impusa în fiecare stat membru va fi de cel putin 4 % din cifra de afaceri anuala a comerciantului. 

·         Combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum: în noile norme se precizeaza ca faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut în alte state membre, în conditiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compozitie sau caracteristici diferite nejustificate, constituie o practica înselatoare. 

·         Consolidarea drepturilor consumatorilor în mediul online: atunci cand cumpara de pe o piata online, consumatorii vor trebui sa fie informati în mod clar daca vanzatorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoana fizica, astfel încat sa stie de ce tip de protectie beneficiaza în cazul în care apar probleme. Atunci cand efectueaza cautari online, consumatorii vor fi informati în mod clar daca un rezultat al cautarii este platit de un comerciant. De asemenea, acestia vor fi informati cu privire la principalii parametri care determina clasificarea rezultatelor cautarii.

Etapele urmatoare

În continuare, acest acord provizoriu trebuie sa fie adoptat în mod oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu. 

Context

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” vizeaza sa valorifice rezultatele deja obtinute de Comisia Juncker în ceea ce priveste îmbunatatirea protectiei consumatorilor.

În cadrul Strategiei privind piata unica digitala,   Comisia Europeana a obtinut deja rezultate în privinta mai multor initiative care adapteaza normele în materie de protectie a consumatorilor la mediul online, de exemplu prin eliminarea tarifelor de roaming sau a geoblocarii nejustificate. De asemenea, Regulamentul modernizat privind cooperarea în materie de protectie a consumatorului, care a fost adoptat în 2017, va îmbunatati asigurarea de catre autoritatile publice a respectarii normelor si cooperarea transfrontaliera dintre autoritatile de protectie a consumatorilor.

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” a fost alcatuit din doua propuneri de directiva:

·         O propunere de modificare a Directivei Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, a Directivei privind protectia consumatorului prin indicarea preturilor produselor oferite consumatorilor, a Directivei privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor fata de consumatori si a Directivei privind drepturile consumatorilor. Aceasta propunere vizeaza sa asigure o mai buna respectare a normelor UE în materie de protectie a consumatorilor si modernizarea acestor norme, în special prin prisma evolutiilor digitale.

·         O propunere privind actiunile de reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor si de abrogare a Directivei 2009/22/CE privind actiunile în încetare.Aceasta propunere vizeaza sa îmbunatateasca instrumentele menite sa puna capat practicilor ilegale si sa faciliteze despagubirea consumatorilor în cazurile în care un numar mare de persoane sunt victime ale aceleiasi încalcari a drepturilor consumatorilor, într-o situatie de prejudiciu colectiv. Activitatea privind aceasta a doua directiva continua în cadrul Parlamentului European si al Consiliului.

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania