Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

July 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Comisia Europeana recomanda o abordare comuna la nivelul UE în privinta securitatii retelelor 5G
Publicat la 01/04/19 09:33AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana a recomandat o serie de etape si masuri operationale menite sa asigure un nivel ridicat de securitate cibernetica a retelelor 5G în întreaga UE.

Retelele de a cincea generatie (5G) vor forma viitoarea structura fundamentala a societatilor si a economiilor noastre, conectand miliarde de obiecte si de sisteme, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare si al sanatatii, precum si sisteme de control industrial care contin informatii sensibile si care sprijina sistemele de siguranta. Procesele democratice, cum ar fi alegerile, se bazeaza din ce în ce mai mult pe infrastructuri digitale si retele 5G, scotand în evidenta necesitatea de a trata toate vulnerabilitatile si subliniind cu atat mai mult pertinenta recomandarilor Comisiei înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

În urma sprijinului acordat de sefii de stat sau de guvern, exprimat cu ocazia Consiliului European din 22 martie, în vederea unei abordari concertate a securitatii retelelor 5G, Comisia Europeana recomanda un set de actiuni concrete pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica ale retelelor 5G si pentru consolidarea masurilor preventive. Recomandarile reprezinta o combinatie de instrumente legislative si de politica menite sa protejeze economiile, societatile si sistemele noastre democratice. Avand în vedere ca veniturile la nivel mondial generate de retelele 5G sunt estimate la 225 de miliarde EUR în 2025, tehnologia 5G reprezinta un atu esential pentru ca Europa sa concureze pe piata mondiala, iar securitatea sa cibernetica este cruciala pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.

Vicepresedintele Andrus Ansip, responsabil cu piata unica digitala, a declarat: „Tehnologia 5G va transforma economia si societatea noastra si va deschide oportunitati masive pentru cetateni si întreprinderi. Dar nu putem accepta acest lucru fara a asigura o securitate maxima. Este, prin urmare, esential ca infrastructurile 5G din UE sa fie reziliente si complet protejate împotriva vulnerabilitatilor tehnice sau juridice.”

Comisarul Julian King, responsabil de uniunea securitatii, a declarat: „Rezilienta infrastructurii noastre digitale este esentiala pentru guverne, pentru întreprinderi, pentru securitatea datelor noastre cu caracter personal si pentru functionarea institutiilor noastre democratice. Trebuie sa dezvoltam o abordare europeana pentru protejarea integritatii retelelor 5G, care vor constitui instalatiile digitale de baza ale vietilor noastre interconectate.”

Comisarul Mariya Gabriel, responsabil cu economia digitala si societatea digitala, a adaugat: „Protejarea retelelor 5G are ca scop protejarea infrastructurii care va sprijini functiile societale si economice vitale — cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare si sanatatea, precum si fabricile mult mai automatizate ale viitorului. Aceasta înseamna si protejarea proceselor noastre democratice, cum ar fi alegerile, împotriva interferentelor si a propagarii dezinformarii.”

Orice vulnerabilitate din retelele 5G sau orice atac cibernetic care vizeaza retelele viitoare dintr-un stat membru ar afecta Uniunea în ansamblul ei. De aceea masurile concertate adoptate atat la nivel national, cat si la nivel european trebuie sa garanteze un nivel ridicat de securitate cibernetica.

Recomandarea stabileste o serie de masuri operationale:

1. La nivel national

Pana la sfarsitul lunii iunie 2019, fiecare stat membru trebuie sa finalizeze o evaluare nationala a riscurilor privind infrastructurile de retea 5G. Pe aceasta baza, statele membre trebuie sa actualizeze cerintele existente în materie de securitate pentru furnizorii de retea si sa includa conditii pentru garantarea securitatii retelelor publice, mai ales atunci cand acorda drepturile de utilizare a frecventelor radio în benzi 5G. Aceste masuri trebuie sa includa obligatii mai puternice privind garantarea de catre furnizori si operatori a securitatii retelelor. Evaluarile riscurilor si masurile la nivel national trebuie sa tina seama de diversi factori de risc, cum ar fi riscurile tehnice si riscurile legate de comportamentul furnizorilor sau al operatorilor, inclusiv al celor din tari terte. Evaluarile nationale ale riscurilor vor constitui un element central în elaborarea unei evaluari coordonate a riscurilor la nivelul UE.

Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societati de pe pietele lor din motive de securitate nationala, în cazul în care societatile în cauza nu respecta cadrul juridic si standardele tarii.

2. La nivelul UE

Statele membre trebuie sa faca schimb de informatii între ele si, cu sprijinul Comisiei si al Agentiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetica (ENISA), vor încheia o evaluare coordonata a riscurilor pana la 1 octombrie 2019. Pe aceasta baza, statele membre se vor pune de acord asupra unor masuri de atenuare care pot fi utilizate la nivel national. Printre acestea se pot numara cerintele de certificare, testele, controalele si identificarea produselor sau a furnizorilor care sunt considerate/considerati potential nesigure/nesiguri. Aceasta activitate va fi efectuata de grupul de cooperare al autoritatilor competente, instituit în temeiul Directivei privind securitatea retelelor si a informatiilor, cu ajutorul Comisiei si al ENISA. Aceasta activitate coordonata trebuie sa vina în sprijinul actiunilor statelor membre la nivel national si sa ofere orientari Comisiei pentru eventuale masuri suplimentare la nivelul UE. În plus, statele membre trebuie sa elaboreze cerinte specifice referitoare la securitate care ar putea fi aplicate în contextul achizitiilor publice legate de retelele 5G, inclusiv cerinte obligatorii pentru implementarea sistemelor de certificare de securitate cibernetica.

Recomandarea va utiliza gama larga de instrumente deja existente sau deja convenite pentru a consolida cooperarea împotriva atacurilor cibernetice si pentru a permite UE sa actioneze în mod colectiv pentru a-si proteja economia si societatea, inclusiv prima legislatie la nivelul UE privind securitatea cibernetica (Directiva privind securitatea retelelor si a informatiilor), Legea privind securitatea cibernetica, recent aprobata de Parlamentul European, si noile norme în domeniul telecomunicatiilor. Recomandarea va ajuta statele membre sa puna în aplicare aceste instrumente noi într-un mod coerent în ceea ce priveste securitatea retelelor 5G.

În domeniul securitatii cibernetice, viitorul cadru european de certificare de securitate cibernetica pentru produse, procese si servicii digitale, prevazut în Legea privind securitatea cibernetica, trebuie sa ofere un instrument de sprijin esential pentru promovarea unor niveluri de securitate coerente. La punerea lui în aplicare, statele membre trebuie, de asemenea, sa colaboreze imediat si în mod activ cu toate celelalte parti interesate implicate în dezvoltarea sistemelor de certificare specifice la nivelul UE legate de tehnologia 5G. De îndata ce sistemele respective devin disponibile, statele membre, prin reglementari tehnice nationale, trebuie sa impuna obligativitatea certificarii în acest domeniu.

În domeniul telecomunicatiilor, statele membre trebuie sa garanteze mentinerea integritatii si securitatii retelelor de comunicatii publice, avand obligatia de a se asigura ca operatorii iau masuri tehnice si organizatorice pentru a gestiona în mod corespunzator riscurile cu care se confrunta securitatea retelelor si a serviciilor.

Etapele urmatoare

  • Statele membre ar trebui sa îsi finalizeze evaluarile nationale ale riscurilor pana la 30 iunie 2019 si sa actualizeze masurile de securitate necesare. Evaluarea nationala a riscurilor ar trebui sa fie transmisa Comisiei si Agentiei Europene pentru Securitate Cibernetica pana la 15 iulie 2019.
  • În paralel, statele membre si Comisia vor începe activitatea de coordonare în cadrul Grupului de cooperare privind securitatea retelelor si a informatiilor. ENISA va finaliza o cartografiere a amenintarilor la adresa retelelor 5G, care va ajuta statele membre sa îsi transmita, pana la 1 octombrie 2019, evaluarea riscurilor de la nivelul UE.
  • Pana la 31 decembrie 2019, Grupul de cooperare privind securitatea retelelor si a informatiilor trebuie sa convina asupra masurilor de reducere a riscurilor la adresa securitatii cibernetice identificate la nivel national si la nivelul UE.
  • Dupa intrarea în vigoare, în urmatoarele saptamani, a Legii privind securitatea cibernetica, recent aprobata de Parlamentul European, Comisia si ENISA vor institui cadrul de certificare la nivelul UE. Statele membre sunt încurajate sa coopereze cu Comisia si cu ENISA pentru a acorda prioritate unui sistem de certificare care sa acopere retelele 5G si echipamentele conexe.
  • Pana la 1 octombrie 2020, statele membre, în cooperare cu Comisia, trebuie sa evalueze efectele recomandarii pentru a stabili daca sunt necesare masuri suplimentare. Aceasta evaluare trebuie sa tina seama de rezultatul evaluarii coordonate a riscurilor la nivel european si de eficacitatea setului de instrumente.

Context

În concluziile sale din 22 martie, Consiliul European si-a exprimat sprijinul fata de recomandarea Comisiei Europene referitoare la o abordare concertata în materie de securitate a retelelor 5G. De asemenea, Rezolutia Parlamentului European referitoare la amenintarile la adresa securitatii în legatura cu prezenta tehnologica în crestere a Chinei în UE, votata la 12 martie, îndeamna Comisia si statele membre sa ia masuri la nivelul Uniunii.

Mai mult, securitatea cibernetica a retelelor 5G este esentiala pentru garantarea autonomiei strategice a Uniunii, astfel cum se precizeaza în Comunicarea comuna „UE-China - O perspectiva strategica”. Din acest motiv, este esential si urgent sa se revizuiasca si sa se consolideze normele de securitate existente în acest domeniu, pentru a se asigura ca ele reflecta importanta strategica a retelelor 5G, precum si evolutia amenintarilor, inclusiv numarul din ce în ce mai mare si complexitatea atacurilor cibernetice. Tehnologia 5G este un atu esential pentru Europa în concurenta de pe piata mondiala. Veniturile generate de tehnologia 5G la nivel mondial ar trebui sa ajunga la echivalentul a 225 de miliarde EUR în 2025. Din alta sursa reiese ca beneficiile introducerii tehnologiei 5G în patru sectoare industriale esentiale, si anume cel al autovehiculelor, cel al sanatatii, cel al transporturilor si cel al energiei, ar putea ajunge la 114 miliarde EUR pe an.

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania