Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

May 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Pregatirea pentru Brexit: Comisia intensifica activitatile de informare vizand pregatirea întreprinderilor din UE în domeniul vamal pentru scenariul „fara acord”
Publicat la 20/02/19 12:42PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana si-a intensificat activitatile de informare vizand pregatirea întreprinderilor din UE pentru scenariul „fara acord”, în domeniul vamal si al impozitarii indirecte, cum ar fi TVA-ul, avand în vedere riscul ca Regatul Unit sa paraseasca UE la data de 30 martie a acestui an fara niciun fel de acord (scenariul „fara acord”).

Campania de informare lansata astazi face parte din eforturile actuale ale Comisiei de pregatire pentru iesirea fara acord a Regatului Unit din Uniunea Europeana, în conformitate cu concluziile Consiliului European (articolul 50) din decembrie 2018, care îndeamna la intensificarea pregatirii pentru toate scenariile. Rolul acestei campanii este de a contribui la informarea întreprinderilor care doresc sa-si mentina schimburile comerciale cu Regatul Unit dupa 30 martie cu privire la ceea ce trebuie sa faca pentru a asigura o tranzitie cat mai lina. O buna pregatire pentru situatia în care Regatul Unit ar deveni o tara terta evita producerea unei perturbari semnificative a activitatii întreprinderilor din UE.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: „Avand în vedere ca riscul unui Brexit fara acord este din ce în ce mai mare pe masura ce data de 29 martie se apropie, Comisia Europeana si autoritatile vamale nationale depun eforturi considerabile pentru a fi pregatite sa introduca verificari si controale ale marfurilor care circula între UE si Regatul Unit. Aceste eforturi sunt esentiale pentru protejarea consumatorilor si a pietei noastre interne. Este foarte important ca întreprinderile care au relatii comerciale cu Regatul Unit sa fie în masura sa aplice rapid formalitatile vamale în conformitate cu legislatia vamala, care se va aplica înca din prima zi în cazul unui Brexit fara acord. Nu este timp de pierdut, iar rolul nostru de sustinere a întreprinderilor se concretizeaza prin aceasta campanie de informare.”

Lansarea de astazi urmareste cresterea nivelului de informare a comunitatii de afaceri din UE, în special a IMM-urilor. Pentru a se pregati pentru scenariul „fara acord” si pentru a mentine schimburile comerciale cu Regatul Unit, aceste întreprinderi ar trebui:

Astazi au fost puse la dispozitia întreprinderilor o serie de materiale, inclusiv o listade verificare simplaîn 5 puncteCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent•••, care ofera o imagine de ansamblu a etapelor care trebuie parcurse. Materialele campaniei sunt disponibile în toate limbile UE.

Desi impactul global al unui scenariu „fara acord” nu poate fi atenuat, campania de astazi ar trebui sa vina în sprijinul eforturilor nationale de a informa întreprinderile din UE si de a difuza informatiile corespunzatoare catre întreprinderile afectate din cele 27 de state membre ale UE.

În statele membre au loc activitati pregatitoare, sprijinite de Comisie, pentru a se asigura ca infrastructura si logistica vamala sunt pregatite, la nivel national, sa faca fata unui scenariu „fara acord”.

Context

Ratificarea acordului de retragereCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent••• ramane obiectivul si, totodata, prioritatea Comisiei. Concretizarea acestei ratificari ramane însa incerta. Dat fiind riscul unui scenariu „fara acord”, Comisia s-a angajat în activitati pregatitoare intense începand din decembrie 2017. Comisia a facut apel în mod constant la cetatenii, întreprinderile si statele membre din Uniune sa se pregateasca pentru toate scenariile posibile, sa evalueze riscurile relevante si sa îsi pregateasca planuri de raspuns pentru a le atenua.

Astfel cum s-a evidentiat în prima comunicare a Comisiei din 19 iulie 2018 privind pregatirile pentru Brexit, indiferent de scenariul avut în vedere, alegerea Regatului Unit de a parasi Uniunea Europeana va cauza perturbari semnificative.

Partile interesate si autoritatile de la nivel national si de la nivelul UE trebuie sa se pregateasca pentru doua scenarii principale posibile:

  • Daca acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta sa se aplice Regatului Unit si în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adica dupa o perioada de tranzitie de 21 de luni. Acordul de retragere include posibilitatea unei prelungiri unice a perioadei de tranzitie cu pana la un an sau doi ani.
  • Daca acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioada de tranzitie, iar dreptul UE va înceta sa se aplice Regatului Unit si în Regatul Unit începand cu 30 martie 2019. Acesta este scenariul „fara acord” sau „pe marginea prapastiei”.

În urma apelurilor lansate de Consiliul European (articolul 50) în noiembrie si decembrie 2018 pentru intensificarea pregatirii la toate nivelurile, Comisia a adoptat, la 19 decembrie 2018, un plan de actiune vizand pregatirea pentru Brexit si mai multe masuri legislative, inclusiv în domeniul vamal. Acestea au urmat comunicarilor publicate în noiembrie si iulie 2018.

Într-un astfel de scenariu „fara acord”, marfurile care sosesc din Regatul Unit sau pleaca spre Regatul Unit vor fi considerate importuri si, respectiv, exporturi dintr-o „tara terta”. Aceasta înseamna ca formalitatile si controalele vamale se vor aplica si la import, si la export. Taxele vamale, TVA si accizele vor fi percepute la import, iar exporturile catre Regatul Unit vor fi scutite de TVA.

Comisia a publicat o serie de avize, disponibile în toate limbile UE, care urmaresc o mai buna informare a partilor interesate si a calatorilor cu privire la consecintele pe care le-ar putea avea un scenariu „fara acord” asupra întreprinderii lor din perspectiva procedurilor vamale, a impozitarii indirecte (precum TVA-ul si accizele), a regulilor de origine preferentiale si a licentelor de import/export.

Este foarte important ca si statele membre sa ia masuri. Autoritatile nationale au un rol esential în monitorizarea si gestionarea pregatirilor sectoarelor industriale. În acest sens, Comisia a purtat discutii tehnice cu statele membre ale UE-27, atat în ceea ce priveste aspectele generale legate de gradul de pregatire, cat si masurile specifice de pregatire sectoriala, juridica si administrativa. De asemenea, au început sa fie efectuate vizite în cele 27 de state membre ale UE pentru a se asigura ca planurile nationale de pregatire pentru Brexit sunt pe drumul cel bun si ca se ofera toate clarificarile necesare cu privire la procesul de pregatire.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania