Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

May 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca: Comisia saluta noul acord provizoriu
Publicat la 08/02/19 02:34PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea Comisiei referitoare la o noua directiva care va crea conditii de munca mai transparente si mai previzibile, în special pentru lucratorii cu contracte de munca atipice. Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca a salutat încheierea acordului prin urmatoarea declaratie:

„În urma initiativei noastre de a garanta conditii de munca transparente si previzibile, vor fi protejati mai multi lucratori în toata Europa, în special un numar din ce în ce mai mare de persoane active în noi forme de munca, cum ar fi locurile de munca cu program flexibil si cu contracte la cerere, precum si lucratorii casnici.

Toti angajatii – indiferent de durata contratului si de numarul de ore de lucru – vor sti din prima zi de lucru care sunt drepturile si obligatiile lor. Lucratorii vor avea dreptul de a ajunge la un acord cu angajatorul cu privire la perioada în care se afla la dispozitie, precum si cu privire la preavizul pe care trebuie sa îl primeasca. Lucratorii la cerere nu mai pot fi concediati daca refuza sa lucreze atunci cand primesc un preaviz foarte scurt. Angajatorii nu mai pot interzice lucratorilor cu contract de munca de zero ore sa accepte un al doilea loc de munca de la un alt angajator.

As dori sa multumesc raportorului Enrique Calvet Chambon si raportorilor alternativi care au negociat în numele Parlamentului European, precum si Presedintiei romane a Consiliului. Acordul ar trebui sa fie confirmat cat de curand. El va avea un efect pozitiv, concret si tangibil asupra a aproximativ 200 de milioane de lucratori din întreaga UE. Acest acord contribuie la realizarea Europei sociale.”

Etapele urmatoare

În continuare, acest acord provizoriu trebuie sa fie adoptat în mod oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu.

Context

Propunerea de directiva a Comisiei privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca reprezinta o actualizare a asa-numitei „Directive privind declaratia scrisa”. Aceasta directiva dateaza din 1991, însa de atunci sectorul ocuparii fortei de munca a evoluat în mod semnificativ. Schimbarile demografice au condus la o mai mare diversitate a populatiei active, digitalizarea a facilitat crearea de noi forme de munca si au aparut relatii de munca noi si mai flexibile. În ultimii ani, unul din patru contracte de munca au vizat forme atipice de munca, adica toate locurile de munca care nu sunt cu norma întreaga si cu durata nedeterminata, de la „clasica” munca cu fractiune de norma pana la munca la cerere, fara un program de lucru garantat.

În efortul sau de consolidare a dimensiunii sociale a Europei si în contextul punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, Comisia a propus initiativa privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca în decembrie 2017. Scopul sau este de a completa si a moderniza obligatiile existente în materie de informare a tuturor lucratorilor cu privire la conditiile lor de lucru. De asemenea, propunerea intentioneaza sa creeze noi standarde minime pentru a asigura faptul ca toti lucratorii, inclusiv cei cu contracte de munca atipice, beneficiaza de o previzibilitate si de o claritate mai mare în ceea ce priveste conditiile lor de munca.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania