Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

May 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Parteneriatul reĆ®nnoit si consolidat dintre regiunile ultra-periferice si Uniunea Europeana, la aniversarea unui an de existenta
Publicat la 26/11/18 09:59AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Vineri, 23 noiembrie, Comisia Europeana a prezentat o serie de initiative ce au ca obiectiv sprijinirea regiunilor ultra-periferice pentru ca acestea sa îsi exprime pe deplin potentialul, în contextul în care noua strategie UE dedicata lor aniverseaza un an de existenta. 

Cu ocazia Conferintei anuale a regiunilor ultra-periferice, respectiv cele noua regiuni situate la mii de km distanta de continentul european, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu demonstreaza ca UE si-a îndeplinit angajamentele de a sprijini aceste regiuni pentru ca acestea sa beneficieze de toate oportunitatile existente în cadrul procesului de globalizare.

Initiativele mentionate, ce vizeaza promovarea inovarii, economiei circulare si cresterii economice "albastre" în aceste regiuni, sunt complementare propunerilor Comisiei din cadrul viitorului buget pe termen lung al Europei pentru perioada 2021-2027, propuneri care vin în întampinarea problemelor specifice cu care se confrunta regiunile ultra-periferice.

«Toata lumea cunoaste deja angajamentul meu în ceea ce priveste regiunile ultra-periferice, locul unde sunt concentrate atat resursele umane, cat  si bogatiile naturale ale Uniunii noastre. Pe langa faptul ca acestea sunt adevarate comori de excelenta si protectoare ale biodiversitatii, ele reprezinta totodata si locul de nastere al viitorului Europei. Acum un an, în Guyana, am reînnoit parteneriatul ce ne uneste. În prezent, suntem pe punctul de a parcurge ultimii km ce ne despart de noile modalitati de sprijin pentru aceste regiuni», a declarat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

«Putem sa spunem fara teama: promisiunile noastre au fost îndeplinite. Pe langa locul important pe care l-am acordat regiunilor ultra-periferice în propunerile Comisiei Europene pentru viitorul buget european, initiativele prezentate acum urmaresc îmbunatatirea calitatii vietii din comunitatile locale si crearea de oportunitati economice pentru toti», a adaugat, la randul sau, comisarul pentru politica regionala Corina Cretu.

Un loc important în propunerea de buget pe termen lung al Europei

De la politica de coeziune si pana la investitiile europene în sectorul transporturilor, trecand prin sectorul cercetarii-inovarii si, bineînteles, al politicii agricole si de pescuit, 21 de propuneri sectoriale din viitorul buget al UE, nici mai mult, nici mai putin, iau în considerare aspectele specifice ale regiunilor ultra-periferice. Acest lucru reprezinta transpunerea, în termeni financiari, a atentiei deosebite pe care Comisia Juncker le-o acorda acestora.

Posibilitatea utilizarii ajutorului de stat pentru sprijinirea reînnoirii flotei de mici vase de pescuit, în contextul unei politici de pescuit durabile

Odata cu modificarea liniilor directoare pentru ajutorul de stat din domeniul pescuitului si acvaculturii, Comisia va permite achizitionarea de noi nave în aceste regiuni, cu o valoare mai ridicata a ajutorului de stat pentru flota de vase de dimensiuni mici si medii. În contextul în care ajutorul de stat este conditionat de respectarea echilibrului în ceea ce priveste stocurile marine, aceasta decizie a Comisiei reprezinta un ajutor crucial pentru comunitatile locale.

Un acces îmbunatatit la Planul Juncker si proiecte de investitii în plina dezvoltare

Cu un volum de investitii suplimentare de peste 2,2 miliarde de euro, mobilizate de Fondul european de investitii strategice (FEIS) în regiunile ultra-periferice, Planul Juncker îsi confirma baza solida în zonele aflate dincolo de mari. În aceasta luna, sprijinul FEIS pentru Adie - asociatia franceza de microcreditare -, acordat pentru promovarea antreprenorialului si a micilor întreprinderi locale din regiunile ultra-periferice franceze, a fost din nou extins. Platforma europeana de consiliere în materie de investitii a formulat, de asemenea, linii de actiune pentru îmbunatatirea accesului la finantare pentru întreprinderile din aceste regiuni. Regiunile sunt invitate sa analizeze care sunt cele mai eficiente instrumente financiare care pot sa raspunda propriilor nevoi, iar Platforma va oferi asistenta necesara pentru implementarea acestora.

O noua actiune de coordonare si sprijin, finantata de UE, pentru promovarea cercetarii si inovarii în aceste regiuni

Potrivit angajamentelor din noua strategie, Comisia a lansat, în aceasta saptamana, proiectul FORWARD, beneficiind de o finantare de 4,3 milioane de euro prin programul Orizont 2020 si destinat sprijinirii sectorului de inovare din aceste regiuni.

În termeni practici, 24 de parteneri din cele noua regiuni (autoritati, universitati sau agentii de dezvoltare) vor analiza împreuna propriile sisteme din domeniul inovarii si vor mobiliza actorii locali, inclusiv sectorul industrial, în baza unor strategii de inovare fundamentate pe atuurile specifice fiecarei regiuni si care sunt sprijinite prin politica de coeziune. Acestia vor avea în vedere, totodata, consolidarea legaturilor dintre propriile regiuni si retelele de inovare europene si internationale, în scopul cresterii participarii regiunilor în viitorul program de cercetare - Orizont Europa.

O asistenta personalizata din partea UE, prin intermediul a doua grupuri de lucru, unul în insula Réunion si celalalt în insulele Canare

Dupa o prima experienta reusita în insula Réunion, în domeniul autonomiei si al tranzitiei energetice, în aceasta saptamana, Comisia lanseaza un al doilea grup de lucru, avand ca obiectiv îmbunatatirea gestionarii deseurilor si promovarea economiei circulare, în insulele Canare. Toate partile interesate – autoritatile regionale, cele nationale, Comisia si sectorul privat – vor conlucra pentru a gestiona aceasta provocare majora, în vederea îmbunatatirii calitatii vietii din întregul arhipelag.

Locul ocupat de regiunile ultra-periferice în programele viitorului buget UE, precum si initiativele de mai sus, vin în completarea dialogului direct si constant dintre Comisia Juncker si cele noua regiuni. Toate acestea sunt simbolul unui parteneriat tot mai solid, la toate nivelurile, precum si al sprijinului continuu pe care Comisia Europeana îl ofera pe calea inovarii si dezvoltarii durabile.

Context

Cele noua regiuni ultra-periferice sunt formate din: sase comunitati franceze de peste mari (Guyana, Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion si Saint-Martin), doua regiuni autonome portugheze (Azore si Madeira) si o comunitate autonoma spaniola (Insulele Canare).

În ciuda progreselor din ultimii ani, aceste regiuni trebuie sa faca fata unor provocari majore: o rata a somajului ridicata, în special în randul tinerilor; o tot mai mare vulnerabilitate la schimbarile climatice; lipsa infrastructurii ca obstacol în calea cresterii economice; precum si, dependenta de sectoare economice ce nu au integrat suficient procesele inovatoare.

În scopul cresterii eforturilor depuse si pentru a face fata provocarilor mentionate, Comisia Europeana a prezentat anul trecut o noua strategie pentru un parteneriat consolidat între UE, regiunile ultra-periferice si statele membre de care acestea apartin. Strategia a fost lansata oficial, în Guyana, de presedintele Jean-Claude Juncker, împreuna cu presedintele Republicii Franceze Emmanuel Macron.

Aceasta strategie prevede o asistenta personalizata pentru regiunile ultra-periferice, acordata împreuna cu statele membre, în vederea sprijinirii lor pentru a-si utiliza atuurile specifice, pentru a crea oportunitati pentru proprii locuitori si pentru a beneficia de oportunitatile aduse de procesul de globalizare.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania