Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

April 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Bioeconomia, teren fertil pentru investitii în Romania si alte state UE
Publicat la 12/10/18 10:44AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana a lansat ieri, 11 octombrie, un plan de actiune pentru dezvoltarea unei bioeconomii durabile si circulare în Europa. Acesta acopera sectoare cu o cifra de afaceri de 2.000 de miliarde euro si în care lucreaza aproximativ 18 milioane de europeni. Cu aceeasi ocazie, au fost prezentate proiecte din mai multe state-membre UE, inclusiv Romania, care se înscriu în cele 3 prioritati ale Comisiei privind bioeconomia.

Într-o lume a resurselor biologice si a ecosistemelor finite, este necesar un efort de inovare pentru a hrani oamenii si pentru a le furniza apa si energie curate. Bioeconomia poate transforma algele în combustibil, poate recicla plasticul, poate transforma deseurile în mobilier sau îmbracaminte noi sau poate transforma subprodusele industriale în îngrasaminte ecologice. Acesta are potentialul de a genera 1 milion de noi locuri de munca ecologice pana în 2030.

Planul de actiune prezentat de Comisie se bazeaza pe 3 prioritati:

 1. Extinderea si consolidarea biosectoarelor
 2. va crea o platforma de investitii tematice pentru bioeconomia circulara, în valoare de 100 de milioane euro pentru a aduce inovatiile ecologice mai aproape de piata si pentru a reduce riscurile investitiilor private în solutii durabile;
 3. va facilita dezvoltarea unor noi biorafinarii durabile în întreaga Europa;
 4. Dezvoltarea rapida de bioeconomii în întreaga Europa
 5. va elabora o agenda strategica de implementare a dezvoltarii durabile a produselor alimentare si agricole, a silviculturii si a produselor ecologice;
 6. va institui, în cadrul programului Orizont 2020, un mecanism de sprijinire a politicii în domeniul bioeconomiei al UE pentru tarile UE, cu scopul de a elabora agende nationale si regionale privind bioeconomia;
 7. va lansa actiuni pilot pentru dezvoltarea de bioeconomii în zonele rurale, de coasta si urbane, de exemplu în ceea ce priveste gestionarea deseurilor sau stocarea carbonului în sol;
 8. Protejarea ecosistemului si întelegerea limitarilor ecologice ale bioeconomiei
 9. va pune în aplicare un sistem de monitorizare la nivelul UE pentru a urmari progresele catre o bioeconomie durabila si circulara;
 10. va consolida baza de cunostinte si întelegerea domeniilor specifice ale bioeconomie, prin colectarea de date si asigurarea unui acces mai bun la acestea prin intermediul Centrului de cunoastere pentru bioeconomie;
 11. va furniza orientari si va promova bunele practici cu privire la modul de functionare a bioeconomiei în limite ecologice sigure.

Mai multe proiecte care se înscriu în aceasta directie sunt prezentate în brosura care însoteste cele 3 prioritati ale Comisiei pentru bioeconomie.

Romania este implicata în patru dintre proiecte:

 • "Biovioces(link is external)", coordonat de Agenzia per la Promozione della Ricerca Europea (Italia), este desfasurat între ianuarie 2018 – decembrie 2020 în 10 state-membre. Propune o platforma care abordeaza provocarile legate de bioeconomie si care aduna laolalta politicieni, cercetatori, comunitatea de afaceri si societatea civila. Scopul este de a lansa un dialog deschis care sa impulsioneze schimbul de cunostinte, precum si implicarea directa a cetatenilor.
 • "Libbio(link is external)", coordonat de Innovation Center (Islanda), desfasurat între octombrie 2016 – septembrie 2020, implica 8 tari. Lupinul peruvian este o planta cultivata si în Europa si ofera noi oportunitati pentru fermieri, la nivel local, ea fiind utilizata în diferite sectoare, precum industria alimentara sau comsmetice.
 • "Ceres(link is external)", coordonat de Universitatea din Hamburg (Germania), cuprinde 15 state si se desfasoara între martie 2016 – februarie 2020. Programul ajuta la întelegerea efectelor schimbarilor climatice asupra acvaculturii speciilor marine.
 • "Smartbees(link is external)", coordonat de Institutul pentru Cercetare Apicola din Hohen Neuendorf (Germania), a fost implementat între noiembrie 2014 – octombrie 2018 în 11 tari. Îsi propune sa protejeze efectivul natural de albine prin descoperirile la nivelul fondului genetic.

Vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „A devenit evident ca trebuie sa facem o schimbare sistemica în ceea ce priveste modul în care producem, consumam si aruncam bunuri. Prin dezvoltarea bioeconomiei – segmentul de energie din surse regenerabile al economiei circulare – putem gasi modalitati noi si inovatoare de a furniza alimente, produse si energie, fara epuizarea resurselor biologice limitate ale planetei. Mai mult, regandirea economiei noastre si modernizarea modelelor noastre de productie nu se refera doar la mediu si la clima. Exista, de asemenea, un mare potential pentru noi locuri de munca ecologice, în special în zonele rurale si de coasta.

Comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, Carlos Moedas, a adaugat: „UE îsi propune sa fie în prima linie a transformarii deseurilor, a reziduurilor si a deseurilor aruncate înapoi în mare în produse cu valoare ridicata, produse chimice, furaje si textile ecologice. Cercetarea si inovarea joaca un rol esential în accelerarea tranzitiei ecologice a economiei europene si în îndeplinirea Obiectivelor de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite.”

Comisia organizeaza la Bruxelles, la 22 octombrie, o conferinta pentru a discuta planul de actiune cu partile interesate si pentru a evidentia produsele ecologice tangibile.

Context

În scrisoarea de intentie catre presedintiile Consiliului European si ale Parlamentului, presedintele Juncker si prim-vicepresedintele Timmermans au anuntat ca aceasta comunicare se înscrie în prioritatea Comisiei de stimulare a crearii de locuri de munca, a cresterii economice si a investitiilor în UE. Ea este o actualizare a Strategiei din 2012 privind bioeconomia.

Bioeconomia acopera toate sectoarele si sistemele care se bazeaza pe resurse biologice. Acesta este unul dintre cele mai mari si mai importante sectoare ale UE, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia si bioprodusele, cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 2 miliarde de euro si în care muncesc aproximativ 18 milioane de persoane. De asemenea, acesta este un domeniu esential pentru stimularea cresterii în zonele rurale si de coasta.

UE finanteaza deja cercetarea, demonstrarea si punerea în aplicare a unor solutii durabile, bazate pe incluziune si circulare, inclusiv cu 3,85 miliarde EUR alocate în cadrul actualului program de finantare al UE, Orizont 2020. Pentru perioada 2021-2027, Comisia a propus alocarea a 10 miliarde EUR în cadrul programului Orizont Europa pentru alimente si resurse naturale, inclusiv pentru bioeconomie.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania