Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

October 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Starea Uniunii 2018: propunere pentru renuntarea la schimbarea sezoniera a orei oficiale
Publicat la 17/09/18 10:01AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana a propus, în 12 septembrie, renuntarea la schimbarea sezoniera a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o data pentru totdeauna daca doresc sa aplice în mod permanent ora de vara sau de iarna.

La 12 septembrie 2018, în discursul sau privind starea Uniunii, presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Cu totii afirmam în discursurile noastre ca dorim sa actionam la nivel macro în chestiunile de importanta majora si la nivel micro în chestiunile de importanta minora. Dar nu exista aplauze atunci cand legislatia UE prevede faptul ca europenii trebuie sa schimbe ora de doua ori pe an. Astazi, Comisia propune schimbarea acestei situatii. Schimbarea orei trebuie sa înceteze. Statele membre ar trebui sa decida singure ca cetatenii lor sa traiasca în conditii de ora de vara sau de iarna. Este o chestiune de subsidiaritate. Ma astept ca Parlamentul si Consiliul sa împartaseasca acest punct de vedere si sa gaseasca solutii care functioneaza pentru piata noastra interna. Suntem în întarziere.”

Propunerea legislativa urmareste sa asigure faptul ca orice modificari sunt efectuate în mod coordonat între tarile vecine, astfel încat sa se garanteze functionarea adecvata a pietei interne si sa se evite fragmentarea, care ar putea aparea daca unele state membre pastreaza dispozitiile referitoare la schimbarea sezoniera a orei, în timp ce altele renunta la ele.

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Propunem renuntarea la schimbarea sezoniera a orei începand cu anul viitor. Acest calendar foarte ambitios va permite cetatenilor sa beneficieze de aceasta masura fara întarziere. În prezent invitam statele membre si întreprinderile sa faca pregatirile necesare pentru a asigura o abordare coordonata în întreaga UE.

Propunerea Comisiei:

  • înlatura obligativitatea schimbarii sezoniere a orei în întreaga Uniune Europeana;
  • stabileste un calendar clar si scurt pentru intrarea în vigoare a masurii;
  • încurajeaza consultarea la nivel national si european, pentru a se asigura o abordare coordonata între statele membre.

Propunerea de astazi reprezinta înca un exemplu al atitudinii Comisiei prezidate de domnul Juncker, aceea de a actiona la nivel macro în domeniile de mare importanta, lasand la latitudinea statelor membre posibilitatea de a decide în cazurile în care ele sunt cele mai în masura sa o faca.

Cum si cand vor intra în vigoare aceste schimbari?

În pasul urmator, propunerea Comisiei Europene va fi examinata de Parlamentul European si de Consiliu pentru a-si da acordul lor.

Pentru a permite o tranzitie fara probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui sa comunice, pana în aprilie 2019, daca intentioneaza sa aplice în mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna. Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc sa revina permanent la ora de iarna ar putea sa mai faca o ultima schimbare sezoniera a orei duminica, 27 octombrie 2019. De la acea data, schimbarea sezoniera a orei nu va mai fi posibila.

Acest calendar este conditionat de adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliu a propunerii Comisiei pana cel mai tarziu în martie 2019.

De ce propune Comisia aceasta schimbare?

Tarile europene au introdus dispozitiile privind orarul de vara în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de razboi si în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începand cu 1980, Uniunea Europeana a adoptat treptat acte legislative care sa puna capat schemelor nationale divergente în materie de schimbari ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbarii orei a devenit mult mai putin relevant, existand studii care sugereaza ca economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetatenii se plang tot mai mult de efecte negative asupra sanatatii.

Schimbarea orei a fost, într-adevar, din ce în ce mai mult contestata de cetateni, de Parlamentul European si de un numar tot mai mare de state membre. Pornind de la cererea Parlamentului European, si ca parte a unei evaluari a dispozitiilor în vigoare, Comisia a organizat o consultare publica în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de raspunsuri – cel mai mare numar de raspunsuri primite vreodata în cadrul oricarei consultari publice organizate de Comisia Europeana. 84 % dintre respondenti au fost în favoarea renuntarii la schimbarea sezoniera a orei.

În lumina acestor elemente, Comisia Europeana a concluzionat ca nu este necesar ca schimbarea sezoniera a orei sa fie reglementata în continuare de la Bruxelles si ca statele membre ar trebui sa aiba libertatea de a decide daca doresc sa utilizeze ora de vara sau de iarna si de a trata chestiunea la nivel national, în conformitate cu principiul subsidiaritatii.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania