Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

April 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Planul de investitii pentru Europa: BEI sprijina construirea unei noi fabrici Arctic în Romania
Publicat la 13/07/18 03:50PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un împrumut de 68 de milioane de euro producatorului de aparate electrocasnice Arctic pentru finantarea constructiei unei fabrici de mare capacitate axata pe productia de masini de spalat, cu ajutorul unor tehnologii avansate de fabricatie si a eficientei date de automatizare. Aceasta tranzactie este garantata de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investitii pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investitiile straine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investitii si pentru a transforma Romania într-un centru de productie pentru întreaga Europa.

Dupa finalizarea procesului de constructie, în 2019, noua fabrica va produce anual aproximativ 2,2 milioane de masini de spalat. Acest lucru va permite companiei Arctic - în prezent, liderul pietei de produse electrocasnice din Romania, cu o cota de piata de peste 40% - sa raspunda cererii tot mai mari de pe piata europeana. Arctic face parte din Grupul Arçelik - al treilea cel mai mare producator de aparate electrocasnice din Europa si al saptelea din lume.

Proiectul este extrem de inovator, permitand implementarea celor mai recente procese de automatizare si integrarea aplicatiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate si a tehnologiilor de robotica cooperativa. Datorita investitiei Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare avand potentialul de a atrage investitii suplimentare.

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Acest proiect extrem de inovator, sustinut de Planul de investitii pentru Europa, va crea 480 de locuri de munca directe si 900 de oportunitati suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizata în regiunea Sud-Muntenia, care se confrunta cu provocari economice structurale dupa închiderea fabricilor din industria siderurgica si este caracterizata de o rata ridicata a somajului si un grad redus de productie tehnologica. Din acest motiv, investitia are o mare valoare pentru regiune."

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Acest proiect întruchipeaza excelenta romaneasca în ceea ce priveste inovarea si tehnologiile avansate. Planul de investitii pentru Europa ofera companiei Arctic stimulentele financiare necesare pentru a se extinde dincolo de pietele locale si pentru a crea locuri de munca de calitate si durabile în Romania. Este un exemplu concret al unei modernizari industriale de succes, sustinuta de UE. Felicit BEI si Arctic pentru acest acord."

Directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Sen, a declarat: "Suntem încantati sa încheiem acest acord de împrumut cu Banca Europeana de Investitii, un partener care a sustinut financiar Grupul Arçelik în constructia noii fabrici din Romania. Aceasta investitie reprezinta un pas important în transformarea Romaniei într-un centru de excelenta în productia de aparate electrocasnice. Accesul la institutiile de finantare ale Uniunii Europene se aliniaza cu angajamentul nostru ferm fata de Europa, atat ca piata de desfacere, cat si ca baza de operatiuni pentru procesul nostru de productie".

·         Noua fabrica va produce 2,2 milioane de masini de spalat pe an, generand aproximativ 1.400 de noi locuri de munca într-o regiune mai putin dezvoltata, care se confrunta cu schimbari structurale

·         Aceasta este prima unitate de productie din Romania si una dintre putinele din Europa care respecta standardele de tip ,,Industria 4.0”[1]


[1] ,,Industria 4.0” reprezinta a patra revolutie industriala realizata prin intermediul internetului lucrurilor, al internetului serviciilor si al sistemelor cibernetico-fizice.

Informatii generale:

Banca Europeana de Investitii (BEI) este banca Uniunii Europene. Este institutia de creditare pe termen lung a UE si este singura banca detinuta de si reprezentand interesele statelor membre ale Uniunii Europene(link is external). Aceasta pune la dispozitie finantare pe termen lung pentru investitii solide care sa contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI colaboreaza îndeaproape cu alte institutii ale UE(link is external) pentru a pune în aplicare politica UE.

În calitate sa de cel mai mare debitor(link is external) multilateral si creditor în volume, BEI ofera finantare si expertiza pentru proiecte de investitii durabile, care contribuie la îndeplinirea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI se concentreaza pe Europa(link is external), dar ea sprijina si politicile externe si de dezvoltare ale UE(link is external).

Planul de investitii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre actiunile-cheie ale UE pentru stimularea investitiilor în Europa, creand astfel locuri de munca si stimuland cresterea economica. În acest scop, resursele financiare noi si cele deja existente vor fi utilizate în mod inteligent. Grupul BEI joaca un rol esential în acest plan de investitii. Avand garantii din partea Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), BEI si FEI pot prelua o cota mai mare a riscurilor legate de proiecte, încurajand investitorii privati sa participe la acestea. În plus fata de FEIS, Platforma europeana de consiliere în materie de investitii (EIAH)(link is external) ajuta promotorii de proiecte din sectorul public si privat sa structureze mai eficient proiectele de investitii. Planul de investitii ar trebui, de asemenea, sa creeze un mediu de reglementare mai favorabil investitiilor, în special în sectoarele digital, energetic si de capital. În decembrie 2017, Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord de prelungire a duratei FEIS si de crestere a capacitatii sale financiare.

Arctic(link is external) este liderul pietei de aparate electrocasnice din Romania si detine cea mai mare fabrica de prodiuctie din Europa continentala, unitatea de la Gaesti producand pana în prezent peste 31 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, Arctic este una dintre cele mai importante companii din Romania, cu peste 3.600 de angajati, inclusiv subcontractori, si o cifra de afaceri în 2017 de 2,2 miliarde de lei. În prezent, 87% din productia totala Arctic este exportata în peste 80 de tari.

În anul 2017, Arctic a demarat lucrarile de constructie pentru o noua fabrica de masini de spalat rufe, care va fi amplasata în localitatea Ulmi, judetul Dambovita. Noua investitie este una de tip Greenfield si va fi prima unitate de productie din grupul Arçelik construita conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0. Fabrica va integra tehnologii de ultima ora, precum comunicarea wireless a liniilor de productie cu cele din alte tari parte din Grupul Arçelik, dar si utilaje inteligente. Pe piata locala, Arctic si-a consolidat pozitia de lider în 2016 si 2017, atat pentru marca Arctic, cat si pentru Beko si Grundig, oferind produse si servicii adaptate la nevoile si la stilul de viata al consumatorilor.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania