Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

June 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Bugetul UE: 1,26 miliarde € pentru consolidarea Corpului european de solidaritate
Publicat la 12/06/18 09:11AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE post-2020, Comisia propune un nou program pentru Corpul european de solidaritate caruia sa i se aloce 1,26 miliarde euro. Scopul este de a extinde oportunitatile pe care acesta le ofera. Noul program va permite unui numar de cel putin 350.000 de tineri europeni sa sprijine comunitatile în situatii de necesitate între 2021 si 2027 prin voluntariat, stagii si plasament în munca. Propunerea adoptata consolideaza Corpul european de solidaritate pentru perioada bugetara urmatoare.

Comisarul pentru buget si resurse umane, Günther H. Oettinger, a declarat: „Solidaritatea se numara printre valorile esentiale în Uniunea Europeana, iar succesul Corpului european de solidaritate arata ca exista o cerere mare de participare la activitati de solidaritate în randul tinerilor. Acesta este motivul pentru care am majorat semnificativ mijloacele financiare pentru Corpul european de solidaritate în cadrul urmatorului buget al UE.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „Prin prezenta propunere, Comisia Europeana a confirmat angajamentul ei de a consolida solidaritatea si de a responsabiliza tinerii. Luam toate masurile necesare pentru a permite Corpului european de solidaritate sa evolueze într-o larga comunitate de oameni si organizatii, gata sa sprijine persoanele aflate în dificultate de pe continentul nostru si dincolo de granitele sale, contribuind la construirea unor societati reziliente si bazate pe coeziune. La randul lor, tinerii vor obtine noi competente, vor lega noi prietenii si vor capata un puternic sentiment de identitate europeana.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Bazata pe experienta acumulata pana în prezent, aceasta propunere prevede o abordare mai inclusiva si mai flexibila si, în final, o mai mare libertate de alegere pentru participanti, indiferent daca acestia ar dori sa urmeze un plasament de voluntariat sau unul profesional.

Noul program se va baza pe realizarile Corpului din cursul primilor sai ani de existenta si creeaza un punct de acces unic pentru tinerii dispusi sa se implice în activitati de solidaritate. În particular, programul va include:

·         Activitati de voluntariat pentru a sprijini operatiunile de ajutor umanitar în tari din afara UE: adaugarea la Corpul european de solidaritate a acestui sistem al UE bine consacrat de ajutor umanitar, care, pana în prezent, a functionat sub denumirea de Voluntari UE pentru ajutor umanitar, va oferi oportunitati de voluntariat în afara UE si va completa oportunitatile existente în cadrul Corpului de solidaritate de implicare în activitati de voluntariat, în mod individual sau în grup, de a urma un stagiu sau de a obtine un loc de munca într-un domeniu de solidaritate în Europa sau în afara ei;

·         Masuri vizate: acestea vor include finantare suplimentara sau activitati dedicate de durata mai scurta sau desfasurate în propria tara, pentru, de exemplu, a facilita participarea la Corpul european de solidaritate a tinerilor defavorizati.

Etapele urmatoare

Un acord rapid asupra întregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sale sectoriale este esential pentru a se asigura faptul ca fondurile UE vor da rezultate pe teren cat mai curand posibil.

Întarzierile ar putea pune sub semnul întrebarii implementarea programului pentru primul an al Corpului european de solidaritate. Un acord în 2019 privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme între actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea si continuitatea finantarii, în beneficiul tuturor.

Context

În discursul sau din 2016 privind starea Uniunii, dl. Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei, a anuntat crearea unui Corp european de solidaritate, care le va oferi tinerilor cu varste cuprinse între 18 si 30 de ani ocazia de a participa la o gama larga de activitati de solidaritate în întreaga UE si în afara granitelor sale. De la lansarea sa, la 7 decembrie 2016, aproape 64 000 de tineri s-au alaturat Corpului european de solidaritate si aproape 5 000 de participanti si-au început activitatea.

Într-o prima faza lansata în decembrie 2016, au fost mobilizate opt programe diferite care sa ofere voluntariat, stagii sau oportunitati de angajare, în cadrul Corpului european de solidaritate. În mai 2017, Comisia a înaintat o propunere vizand dotarea Corpului european de solidaritate cu propriul mecanism de finantare si cu propriul cadru juridic. Propunerea este examinata în prezent de catre Parlamentul European si Consiliu. Ea va contribui la cresterea suplimentara a coerentei si a impactului Corpului. Un buget de 376,5 milioane EUR pentru Corpul european de solidaritate în cursul perioadei 2018-2020 ar permite unui numar de 100 000 de tineri europeni sa sprijine comunitati si sa-si dezvolte competentele pana la sfarsitul anului 2020.

Orice organism public sau privat care adera la cerinte stricte de calitate poate propune proiecte pentru Corpul european de solidaritate. Acesta va fi pus în aplicare de Comisia Europeana, de agentiile nationale Erasmus+ din statele membre si de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania