Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

March 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Europa ta, parerea ta!” 2018: idei-sursa de inspiratie în cautarea unitatii în diversitatea culturala europeana
Publicat la 29/03/18 09:29AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Tinerii europeni, printre care si elevi ai Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, afirma ca existenta mai multor oportunitati de învatare a limbilor straine prin calatorii si prin vizitarea unor situri culturale europene mai accesibile, precum si pastrarea culturii noastre prin gastronomia si artizanatul cu specific national pot constitui surse de inspiratie, în încercarea de a descoperi diferite culturi si de a dobandi o mai buna întelegere a patrimoniului nostru cultural comun. Aceste recomandari, adresate factorilor de decizie din UE, au fost sugerate de 99 de elevi din toata Europa, care au luat parte la editia din 2018 a manifestarii anuale „Europa ta, parerea ta!” (YEYS). Organizata de Comitetul Economic si Social European (CESE), manifestarea a avut loc la Bruxelles, pentru al noualea an consecutiv.

Idei castigatoare pentru cultura europeana

În perioada 15-16 martie, CESE a primit vizita unor elevi din 33 de licee din cele 28 de state membre ale UE si din 5 tari candidate. Întrucat 2018 este Anul european al patrimoniului cultural, YEYS s-a concentrat si pe domeniul culturii, alegand tema "Unita în diversitate: un viitor mai tanar pentru cultura europeana".

Vicepresedintele CESE, dl Gonçalo Lobo Xavier, a subliniat ca este important sa îi ascultam pe tineri si sa tinem seama de ideile lor. „Acest proiect de exceptie, numit Europa, le apartine tuturor, este creat de fiecare în parte si fiecare are un cuvant de spus. Tocmai de aceea sunteti aici”, a afirmat dl Lobo Xavier în discursul sau de bun-venit adresat elevilor participanti la YEYS.  

Pe parcursul unor intense dezbateri si în cadrul atelierelor, elevii au discutat despre modalitatile de a pastra patrimoniul cultural european si de a-l face mai atractiv pentru tinerii europeni. Printre ideile vehiculate s-au numarat si aspecte îndelung dezbatute în Europa, precum egalitatea, securitatea si integrarea, care ar putea fi îmbunatatite prin activitati culturale. Dintre cele 10 recomandari concrete adresate factorilor de decizie din UE, au fost selectate, prin vot, cele mai atractive trei propuneri, si anume:

  1. Posibilitatea de a descoperi alte culturi prin calatorii. Acest proiect propune crearea unui program special de schimburi, în cadrul caruia elevii ar urma cursuri de limba, ar locui la familii-gazda si ar învata despre alte culturi. „Daca te duci si vezi alte culturi, ajungi sa le apreciezi mult mai mult si sa fii mandru ca esti european”, a explicat un elev din Cipru, care a prezentat aceasta recomandare.
  2. Pastrarea culturii, învatand din experienta trecutului si utilizand-o pentru a construi viitorul.Aceasta recomandare urmareste sa creeze o casa a gastronomiei Uniunii Europene, în fiecare stat membru. „Atunci cand comanzi un fel de mancare cu specific national, sa primesti si o nota cu explicatii despre istoria felului de mancare respectiv, ceea ce ar contribui la o mai mare toleranta între natiuni”, a afirmat un delegat din Slovenia. Pe langa aceasta, un grup de elevi a propus crearea unui program de sprijin pentru micile magazine traditionale de artizanat, pentru a pastra cultura populara traditionala.
  3. Experimentand prin cultura. Obiectivul acestui proiect este de ne a aduce cultura si patrimoniul cultural mai aproape, organizand festivaluri tematice itinerante si evitand concentrarea muzeelor în orasele mari. „Este un ideal catre care ar trebui sa tindem, caci astfel vom deveni mai bogati. Este mult mai interesanta deschiderea catre alte culturi. Însa nu sunt convins ca, în prezent, cultura europeana este concreta si accesibila”, a afirmat un delegat din Franta.

Cultura – inima Europei

Adolescentii europeni au avut sansa de a discuta despre importanta pastrarii si promovarii patrimoniului nostru cultural cu membri ai CESE, experti si artisti.

Nu putem construi Europa daca nu vom acorda culturii si patrimoniului nostru cultural un loc mai important. Pentru o perioada de timp mult prea îndelungata, Europa a fost construita cu precadere prin economie, finante si piata unica”, a afirmat Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretar general al organizatiei Europa Nostra, care se ocupa cu protectia patrimoniului cultural si natural în Europa. „Acestea sunt instrumente deosebit de importante pentru apropierea dintre economiile si societatile noastre. Dar ce anume reprezinta inima si sufletul Europei? Cultura si patrimoniul cultural”, a adaugat ea.

Dna Quaedvlieg-Mihailović a subliniat si faptul ca, daca Europa are un patrimoniu cultural comun, cetatenii sai au o responsabilitate comuna: de a pastra acest patrimoniu.

La randul sau, presedintele CESE, dl. Georges Dassis, a subliniat ca multi europeni duc acum o viata privilegiata, desi acest lucru nu s-a întamplat pretutindeni si oricand în Europa. „Este deosebit de important ca tinerii sa fie încurajati sa îsi asume responsabilitatea de a se informa despre ceea ce s-a realizat, dar si de a gasi cai de îmbunatatire a acestor realizari. Trebuie sa lucram împreuna si în special cu voi, tinerii, pentru ca, fara voi, nimic nu se va întampla”, a afirmat dl. Dassis.

CESE se va asigura ca aceste trei propuneri, care au cele mai multe voturi, se vor regasi în recomandarile formulate de Comitet la adresa factorilor de decizie de la nivelul UE. În plus, secretarul general al organizatiei Europa Nostra, dna Quaedvlieg-Mihailović, s-a declarat interesata de prezentarea acestor recomandari în cadrul Summitului Patrimoniului Cultural European, care va avea loc în aceasta vara, la Berlin.

Context

În fiecare an, CESE selecteaza în mod aleatoriu 33 de scoli – cate una din fiecare stat membru sau tara candidata – si le invita sa participe la aceasta initiativa pentru tineret, unica în felul ei. Pentru ca YEYS este din ce în ce mai populara, dl. vicepresedinte Lobo Xavier a sugerat crearea unei retele a elevilor si profesorilor care participa sau au participat la initiativa.

Comitetul Economic si Social European asigura reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic si social ale societatii civile organizate. Este un organ institutional consultativ, instituit prin Tratatul de la Roma din 1957. Rolul sau consultativ le permite membrilor Comitetului, deci si organizatiilor pe care acestia le reprezinta, sa participe la procesul de luare a deciziilor la nivelul UE. Comitetul are 350 de membri din toate statele membre, care sunt numiti de Consiliul Uniunii Europene.

 

Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania