Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

March 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Nou Centru de cunostinte în domeniul alimentelor
Publicat la 12/03/18 01:52PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana (CE) lanseaza marti, 13 martie, un Centru de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare, sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare. Acesta, reprezentat de o retea formata din experti CE si independenti, va oferi sprijin factorilor de decizie de la nivelul UE si autoritatilor nationale, prin facilitarea accesului la informatii si prin schimbul de date stiintifice în domeniu.

Mancarea este un domeniu în care stiinta poate sa-si demonstreze, foarte direct si concret, utilitatea pentru cetateni. Calitatea alimentelor pe care le consumam este importanta pentru noi toti. De vreme ce fraudele alimentare reprezinta activitatii infractionale transnationale, UE joaca un rol evident în contracararea acestor practici. Lansarea Centrului de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare este un pas important în directia cea buna. Centrul va contribui la protejarea integritatii lantului alimentar al UE si la garantarea calitatii produselor alimentare, generand astfel o valoare adaugata clara pentru europeni”, a declarat comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport Tibor Navracsics înainte de lansare.

Printre atributiile noului centru se numara:

  • coordonarea activitatilor de supraveghere a pietei, cum ar fi cele privind compozitia si proprietatile organoleptice ale alimentelor similare, ale aceleiasi marci, prezente pe mai multe piete din UE;
  • operarea unui sistem de informare si avertizare timpurie în cazurile de fraude alimentare, de exemplu prin monitorizarea mass-mediei si furnizarea acestor informatii publicului larg;
  • interconectarea sistemelor de informatii ale statelor membre si ale Comisiei, de exemplu bazele de date care descriu compozitia anumitor produse agroalimentare cu valoare înalta, cum ar fi vinul sau uleiul de masline;
  • generarea cunostintelor specifice fiecarei tari, de exemplu prin cartografierea competentelor si a infrastructurilor de laborator din statele membre.

Centrul de cunostinte va fi finantat integral de Comisia Europeana si va produce buletine informative, harti interactive, baze de date si rapoarte periodice, care vor fi publice. Dimensiunea grupurilor tematice de experti va depinde de obiectul activitatii sale. Centrul de cunostinte va completa Reteaua UE împotriva fraudelor alimentare, furnizand o interfata între domeniul stiintific si elaborarea politicilor relevante. 

Lansarea Centrului de cunostinte marcheaza si deschiderea expozitiei intitulate „Stiinta în centrul politicilor europene”, gazduita de Parlamentul European la Strasbourg, care urmareste activitatea si istoria Centrului Comun de Cercetare, de la crearea sa în 1957. 

Context

Lantul alimentar în Uniunea Europeana este reglementat, printre altele, prin legislatia alimentara generala, cea referitoare la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare si de directiva privind practicile comerciale neloiale. Normele europene presupun respectarea anumitor cerinte privind compozitia si standardele de calitate a produselor agricole.

Acesta este al cincilea Centru lansat, dupa cele privind bioeconomiapoliticile teritorialemigratia si demografia si gestionarea riscului de dezastre

 Informatii preluate de pe Website-ul Reprezentantei CE în Romania.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania