Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2019
SunMonTueWedThuFriSat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Progrese la nivel mondial privind dezvoltarea urbana durabila
Publicat la 12/02/18 02:15PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

La Forumul Urban Mondial din Malaezia, Comisia Europeana a analizat realizarile în cadrul celor trei angajamente luate de UE si partenerii sai cu 15 luni în urma, la Conferinta Natiunilor Unite Habitat III.

Cele trei angajamente mentionate contribuie la implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si a Acordului de la Paris si fac parte din Noua agenda urbana, prezentata, de asemenea, cu 15 luni în urma. Fiecare dintre aceste angajamente are o sfera de aplicare, realizari si rezultate preconizate specifice.

Prezenta la Forumul Urban Mondial din Malaysia, Corina Cretu, comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Ca si în cazul combaterii schimbarilor climatice, UE este pregatita sa arate calea spre dezvoltarea în întreaga lume a unor orase curate, sigure si prospere. Europa si partenerii sai obtin rapid rezultate în cadrul acestor trei angajamente concrete, contribuind la modelarea marilor orase ale viitorului.”

Pana în prezent, s-au realizat progrese semnificative în privinta celor trei angajamente: prezentate în cadrul conferintei Habitat III a Organizatiei Natiunilor Unite în octombrie 2016, în sensul valorificarii potentialului urbanizarii rapide. Orase de pe continente diferite coopereaza unul cu celalalt, au fost parcurse etape importante în sensul stabilirii unei definitii unice a oraselor mari la nivel mondial, iar UE indica lumii calea spre dezvoltarea urbana durabila, prin implementarea Agendei Urbane a UE.

Iata ce s-a realizat de la sfarsitul anului 2016 si pana în prezent:

 

Angajament pentru realizarea Noii agende urbane prin intermediul Agendei urbane a UE

În cadrul Agendei Urbane a UE au fost deja elaborate 3 din cele 12 planuri de actiune, si anume cele privind saracia urbana, integrarea migrantilor si calitatea aerului. Planurile de actiune includ recomandari de politica, bune practici si proiecte care sa fie reproduse în întreaga UE si în lume. Se preconizeaza ca toate planurile de actiune vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2018.

Dincolo de planurile de actiune, însasi metodologia Agendei Urbane a UE poate inspira reforme în privinta modului în care sunt guvernate orasele mari în întreaga lume, deoarece pune pe acelasi plan marile orase, întreprinderile, ONG-urile si reprezentantii statelor membre ale UE si ai institutiilor UE, pentru o abordare integrata si echilibrata a dezvoltarii urbane durabile.

 

Angajament pentru elaborarea unei definitii armonizate la nivel mondial a oraselor mari

Pentru facilitarea monitorizarii, a analizei comparative si, în cele din urma, a elaborarii de politici, este important ca în întreaga lume sa se utilizeze aceeasi definitie a marilor orase. În parteneriat cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE ) si cu Banca Mondiala, UE lucreaza la o astfel de definitie, care va fi prezentata la ONU în martie 2019.

Pana în prezent, Comisia a colectat estimari privind nivelul de urbanizare al fiecarei tari din lume si a oferit acces nerestrictionat la aceste date pentru a facilita comparatia cu definitiile nationale. Cu ocazia Forumului Urban Mondial, Comisia publica, prin intermediul propriului Centru Comun de Cercetare, baza de date a marilor centre urbane din întreaga lume, care contine date privind toate cele 10 000 de centre urbane raspandite pe glob si este cea mai mare si mai cuprinzatoare baza de date referitoare la marile orase publicata vreodata.

În prezent, se efectueaza un sondaj în 20 de tari, pentru a se obtine feedback privind definitia aplicabila la nivel mondial. În 12 tari exista proiecte-pilot în desfasurare pentru compararea definitiei aplicabile la nivel mondial cu cele nationale si pentru evaluarea diferentelor. În 2018, Comisia si partenerii sai vor elabora un instrument online gratuit care sa ajute tarile sa testeze aceasta definitie pe teritoriile lor.

 

Angajament pentru sporirea cooperarii dintre marile orase în domeniul dezvoltarii urbane durabile

Programul de cooperare urbana internationala(IUC)  al UE a fost lansat în 2016 pentru a sprijini acest angajament si pentru a dezvolta cooperarea dintre marile orase din jurul lumii.

În prezent, în cadrul programului exista 35 de perechi de mari orase, fiind astfel implicate 70 de mari orase, 35 din UE si 35 din afara UE. Printre acestea se numara Frankfurt (Germania) si Yokohama (Japonia), Bologna (Italia) si Austin (SUA) si, de asemenea, Almada (Portugalia) si Belo Horizonte (Brazilia). Toate parteneriatele elaboreaza planuri de actiune locala bazate pe prioritati urbane comune, precum accesul la apa, transport sau sanatate, împartasind cunostinte si bune practici pentru îndeplinirea obiectivelor lor comune.

În cadrul Forumului Urban Mondial a fost lansat un nou apel pentru crearea a cel putin 25 de noi perechi, orasele putandu-si prezenta candidaturile online pana la 9 martie.

 

InformaČ›ii preluate de pe Website-ul ReprezentanČ›ei CE în România.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania