Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

October 2018
SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Uniunea Energetică Europeană: să obținem o victorie triplă, spune societatea civilă europeană
Publicat la 26/10/17 07:07PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Preocupările cu privire la costurile sociale și finanțarea tranziției energetice au fost subiecte în cadrul tuturor discuțiilor din cadrul Dialogului privind Energia Europeană, organizat de Comitetul Economic și Social European, de la Bruxelles din 7 septembrie. Evenimentul s-a concentrat pe pachetul „Energie Curată pentru Toți Europenii”, propus de Comisia Europeană și modul în care acesta este perceput de stakeholderi dintr-un spectru larg al societății civile europene care dezbat cu instituțiile europene și jucătorii de pe diferite piețe.

Aclamat de toți participanții ca fiind un set de măsuri foarte pozitiv care aduce împreună pentru întâia oară acțiunile energetice și climatice într-un program coerent, pachetul Energie Curată pentru toți Europenii ridică unele semne de întrebare serioase. Denumită „trilemă legislativă” de către unii dintre vorbitori, datorită ambiției sale de a combina protecția mediului cu securitatea furnizării energiei și accesibilitatea costurilor, a ridicat semne de întrebare în rândul societății civile cu privire la dimensiunea socială – în primul rând prin modul în care propune abordarea problemei stringente a „sărăciei energetice”, care afectează aproximativ 50 de milioane de europeni.

În deschiderea conferinței Președintele EESC Georges Dassis a afirmat: „Toți suntem în favoarea surselor regenerabile. Însă Comisia trebuie să fie atentă să se asigure că finanțarea acestor surse de energie, pe care o susțin cu convingere, nu sunt o povară egală pentru cei care sunt în vârful sau la baza piramidei veniturilor. O politică energetică este de neconceput fără o politică socială.”

„Se pare că poziția preferată a Comisiei Europene este de a se baza cât mai mult pe tehnologie, contoare inteligente, consumatori activi, comunități energetice locale și competiție, pentru a oferi contracte avantajoase pentru consumatori”, afirma Frederic Coffre, Vice-Președinte al National Energy Ombudsman Network (NEON). Este însă o abordare realistă? se întrebau reprezentanții societății civile, să ne așteptăm ca oamenii care abia trăiesc de la un salariu la altul să investească în panouri solare și echipamente fotovoltaice, sau să facă economie pentru a cumpăra echipamente eficiente energetic când ei au de ales între a cumpăra mâncare sau a își încălzi locuințele?„Aceștia nu ar trebui să fie forțați să facă investiții când nu pot, sau când nu sunt pregătiți pentru ele, nici nu ar trebui să se aștepte de la ei să subvenționeze investițiile făcute de cei mai înstăriți (...), iar tarifele sociale nu ar trebui să fie eliminate însă poate că ar trebui să fie considerate ca necesare pentru a proteja consumatorii mai vulenrabili, au afirmat reprezentanții societății civile” afirmau reprezentanții NEON.

Participanții și-au manifestat de asemenea îngrijorarea cu privire la implicațiile tranziției energetice asupra pieței forței de muncă, și a nevoilor de măsuri de protejare a regiunilor care se bazează pe producția de combustibili fosili precum cărbune și gaze în fața impactului tranziției energetice.

Deoarece cea mai mare parte a fondurilor va trebui să provină din capitaluri private, s-a ajuns la concluzia că un mediu investițional stabil, necesar încurajării investițiilor pe termen lung, este de importanță maximă.Lipsa stimulentelor financiare a fost subliniată ca principalul element lipsă din Uniunea Energetică. Subveționarea prețurilor au fost evidențiate ca fiind cel mai eficient instrument în creșterea nivelului de conștientizare și în încurajarea creativității oamenilor în reducerea consumului de energie.

„De ce folosim încă bani publici pentru a finanța investiții care sunt dăunătoare mediului?”, se întreba cineva, în timp ce alții sugerau transferul taxelor – spre exemplu dinspre muncă spre generarea de noxe – ca instrument care a dovedit că poate produce creștere.

În timp ce energia se plasează foarte jos în ceea ce privește satisfacția consumatorilor comparativ cu alte servicii, este de asemenea zona în care Europa poate aduce cetățenilor cele mai tangibile beneficii, iar Uniunea Energetică este posibil unul dintre singurele proiecte în jurul căruia pot converge toate cele 27 de State Membre. În încheierea conferinței, Pierre-Jean Coulon, președinte al secțiunii EESC responsabilă pentru energie (TEN), a afirmat: „Construirea unei Uniuni Energetice nu presupune doar crearea încă a unei instituții cu valoare simbolică. Acest lucru presupune construirea capacității cetățenilor europeni de a trăi puțin mai bine mâine, decât au făcut-o ieri. Acesta este rolul nostru, este rolul fiecăruia dintre noi, iar dacă există o modalitate prin care putem obține acest lucru, aceasta nu va presupune un efort individual, ci comun”. 


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania