Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

January 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Noi eforturi pentru imbunatatirea accesului romilor la educatie si locuri de munca
Publicat la 19/08/17 08:36PM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comisia Europeana a publicat, la 30 august, rezultatele unei evaluari care analizeaza modul in care statele membre isi pun in aplicare propriile strategii nationale privind integrarea romilor. Vizand evolutia situatiei romilor incepand cu anul 2011, evaluarea a aratat ca situatia se imbunatateste, insa intr-un ritm lent. De exemplu, in prezent se observa o mai mare participare a romilor la invatamantul prescolar si o scadere a procentului persoanelor care parasesc timpuriu scoala. Pe de alta parte, evaluarea arata, de asemenea, ca 80 % dintre romi continua sa fie expusi riscului de saracie, chiar daca aceasta cifra este mai mica decat in 2011.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „UE se intemeiaza pe valorile tolerantei si ale egalitatii. Nu toti cetatenii UE impartasesc aceste valori, ceea ce este inacceptabil. Daca se doreste eliminarea prejudecatilor, a segregarii si a discriminarii cu care romii se confrunta inca in momentul de fata, statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a imbunatati integrarea persoanelor de etnie roma.”

Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Cu sprijinul Comisiei, guvernele statelor membre ale UE au realizat un demers important, desi este doar un prim pas, si anume acestea au instituit strategii de integrare a romilor. Acum a sosit momentul ca statele membre sa le puna in aplicare si sa realizeze o schimbare reala in vietile oamenilor. Educatia este domeniul crucial in care trebuie aplicate aceste strategii. Copiii romi ar trebui sa aiba acces la scoli exact in aceeasi masura ca si ceilalti copii. Educatia este cheia pentru o mai buna integrare in societate, deschizand porti in vederea crearii de locuri de munca si a asigurarii unui trai mai bun pentru toata lumea.”

Cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor a acordat integrarii romilor un loc prioritar pe agenda politica nationala si a contribuit la definirea telurilor, la instituirea structurilor, a finantarii si a monitorizarii necesare in vederea imbunatatirii integrarii romilor in intreaga Europa.

Cu toate acestea, conform evaluarii, in domenii precum educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si accesul la locuinte, imbunatatirile aduse sunt inegale si nesemnificative:

Educatie: A crescut numarul copiilor romi care participa la educatia si ingrijirea copiilor prescolari (53 % in 2016, fata de 47 % in 2011), imbunatatirile cele mai semnificative fiind inregistrate in Spania, Slovacia, Bulgaria, Ungaria si Romania, in timp ce numarul celor care abandoneaza timpuriu scoala s-a redus (68 % in 2016, in scadere fata de 87 % in 2011). Aceste cifre continua sa fie prea ridicate, iar segregarea in invatamant ramane problematica in anumite tari, peste 60 % dintre copiii romi fiind separati de ceilalti copii in Slovacia, Ungaria si Bulgaria.

Ocuparea fortei de munca: Proportia aflata in crestere a tinerilor romi care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (63 % in 2016, fata de 56 % in 2011) reprezinta un semnal ingrijorator ca tranzitia de la educatie la ocuparea fortei de munca si la alte domenii nu este eficace. Acest procent a crescut efectiv in Spania, Slovacia, Romania, Republica Ceha si Ungaria.

Sanatate: Lipsa unei asigurari medicale de baza ramane o problema foarte acuta in mai multe state membre. De exemplu, jumatate din populatia roma nu are acces la asigurarile medicale de baza in Bulgaria si in Romania.

Accesul la locuinte: Accesul gospodariilor rome la servicii de baza (apa de robinet si energie electrica) se imbunatateste, in special in Bulgaria, Romania, Slovacia si Republica Ceha, insa romii din Portugalia, Republica Ceha si Spania sunt din ce in ce mai frecvent victime ale discriminarii in ceea ce priveste accesul la locuinte, inclusiv la locuintele sociale.

Comisia solicita depunerea de eforturi suplimentare, mai coordonate la nivel european, national si local. Printre acestea se numara, de exemplu, crearea de platforme nationale pentru romi, care ii aduc laolalta pe toti acesti actori in vederea rationalizarii activitatii intreprinse impreuna cu comunitatile de romi. Statele membre trebuie sa acorde prioritate luptei impotriva discriminarii si a atitudinii discriminatorii fata de romi si sa se concentreze asupra integrarii tinerilor, a femeilor si a copiilor romi.

Etapele urmatoare

Pe baza evaluarii publicate astazi, Comisia va defini strategia nationala de integrare a romilor pentru perioada de dupa 2020, astfel cum s-a solicitat de catre statele membre ale UE.

De asemenea, Comisia a lansat o evaluare a eficacitatii, a pertinentei si a valorii adaugate a cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Toti cetatenii, toate organizatiile, institutiile si celelalte parti interesate sunt invitate sa isi exprime punctele de vedere prin consultarea publica deschisa pana la data de 25 octombrie 2017.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania