Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

September 2018
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Drepturile sociale in Uniunea Europeana
Publicat la 31/08/17 09:32AM in EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Comparativ cu restul lumii, Europa are cele mai bune niveluri de protectie sociala si se claseaza foarte sus in ceea ce priveste calitatea vietii si bunastarea. Cu toate acestea, se confrunta cu o gama larga de provocari: impactul crizei economice este inca profund resimtit in multe state membre si, desi lucrurile s-au imbunatatit deja in multe tari, in UE exista inca mari disparitati. Ratele somajului scad in general, dar variaza puternic intre tarile UE.

Ratele scazute ale natalitatii si imbatranirea populatiei pun sub semnul intrebarii durabilitatea sistemelor de protectie sociala. De asemenea, viata profesionala se transforma in mod substantial din cauza inovatiei tehnologice, a globalizarii si a cresterii sectorului serviciilor, in timp ce noile modele de afaceri din economia colaborativa, cu forme mai flexibile de lucru, devin tot mai importante.

Competentele UE privind politicile sociale

UE are doar competente limitate in ceea ce priveste chestiunile sociale. Responsabilitatea pentru politicile sociale si cere referitoare la ocuparea fortei de munca revine in principal statelor membre si guvernelor acestora. Aceasta inseamna ca guvernele nationale - si nu UE - decid asupra unor chestiuni precum regulamentul salariilor, inclusiv salariul minim, negocierile colective, sistemele de pensii si varsta de pensionare si alocatiile de somaj.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, UE si-a dezvoltat dimensiunea sociala pe tot parcursul procesului de integrare europeana si a elaborat o serie de instrumente in sectorul social. Acestea includ legi, fonduri si instrumente ale UE pentru o mai buna coordonare si monitorizare a politicilor nationale. UE incurajeaza, de asemenea, statele membre sa impartaseasca intre ele cele mai bune practici privind aspecte precum incluziunea sociala, saracia si pensiile.

Tratatul de la Roma din 1957 cuprindea deja principii fundamentale precum remunerarea egala pentru femei si barbati si dreptul muncitorilor de a circula liber in UE. Pentru a face posibila aceasta mobilitate, au fost adoptate dispozitii suplimentare, cum ar fi normele privind recunoasterea reciproca a diplomelor, garantiile privind tratamentul medical in strainatate si garantiile privind drepturile de pensie deja dobandite.

In plus, exista norme UE privind conditiile de munca, cum ar fi timpul de lucru sau munca cu norma partiala si legislatia care vizeaza combaterea discriminarii la locul de munca si asigurarea sanatatii si securitatii lucratorilor.

De la primele etape ale integrarii europene, Parlamentul European a solicitat de multe ori o politica mai activa in domeniul social si a sprijinit propunerile Comisiei in acest domeniu.

Asistenta pentru someri si tineri

Lansat in 1957, Fondul Social European este principalul instrument al UE de promovare a ocuparii fortei de munca si a incluziunii sociale. A ajutat milioane de oameni sa invete noi competente si sa gaseasca locuri de munca.

Fondul european de ajustare la globalizare ofera sprijin lucratorilor concediati ca urmare a modificarii modelelor comerciale globale atunci cand, de exemplu, intreprinderi mari sunt inchise sau productia este mutata in afara UE.

Reteaua europeana a serviciilor de ocupare a fortei de munca (Eures) este o retea de mobilitate a fortei de munca care ofera servicii de informare, orientare si recrutare / plasare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Parlamentul a aprobat recent o propunere de revizuire a acesteia pentru a raspunde mai bine ofertei si cererii de pe piata fortei de munca.

O serie de initiative de combatere a somajului in randul tinerilor revin Parlamentului, care a propus masuri cum ar fi Garantia pentru tineret: tarile UE se angajeaza sa se asigure ca tinerii sub 25 de ani beneficiaza de o oferta buna de locuri de munca, de educatie continua, de ucenicie sau de stagiu dupa o perioada de patru luni de la somaj sau de la parasirea educatiei.

Deputatii au adoptat, de asemenea, o rezolutie prin care se solicita politici de imbunatatire a competentelor pentru a combate somajul in randul tinerilor. Corpul european de solidaritate, care a fost lansat recent, are ca scop crearea de oportunitati pentru tinerii ce se ofera voluntari sau lucreaza la proiecte care sunt benefice pentru comunitati si oameni in Europa.

Pilonul european al drepturilor sociale

In aprilie 2017, Comisia a prezentat o propunere pentru un pilon european al drepturilor sociale, bazat pe 20 de principii si drepturi cheie pentru a sprijini piete ale muncii corecte si bine functionale si sistemele de asistenta sociala.

Membrii si-au prezentat recomandarile intr-o rezolutie prin care solicita Comisiei sa propuna norme la nivelul UE privind conditiile decente de munca in toate formele de munca, inclusiv noi aranjamente de lucru, cum ar fi munca la cerere sau munca intermediata de platformele online.

Parlamentul a solicitat, de asemenea, masuri pentru un mai bun echilibru intre viata profesionala si cea privata si introducerea unei garantii pentru copii care sa asigure o educatie de buna calitate si sa combata saracia in randul copiilor, o chestiune pe care deputatii europeni au ridicat-o in mod repetat.

Ce urmeaza

Parlamentul European a solicitat in mod repetat masuri de asigurare a unui echilibru intre viata profesionala si cea privata si de reducere a diferentei de pensii intre femei si barbati. Deputatii europeni au inceput recent sa lucreze la noi propuneri pentru o mai buna conciliere a vietii profesionale cu viata privata si consolidarea drepturilor parintilor si ingrijitorilor.

Coordonarea UE in materie de securitate sociala prevede norme care sa garanteze ca oamenii nu isi pierd protectia de securitate sociala atunci cand se muta intr-o alta tara a UE. Deputatii europeni lucreaza acum la o revizuire a normelor existente pentru a le face mai corecte, mai clare si mai usor de aplicat.

De asemenea, deputatii europeni lucreaza la o lege europeana privind accesibilitatea pentru a imbunatati accesibilitatea anumitor produse si servicii care vor ajuta persoanele cu handicap sa participe pe deplin la viata sociala.


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania