Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Catre o Uniune economica si monetara completa
Publicat la 02/08/16 12:29PM in Altele, EuropeDirect - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

Europa este in curs de a depasicea mai dificila criza economico-financiara a ultimelor sapte decenii, insa noi provocari au obligat guvernele nationale si institutiile UE sa colaboreze mai bine in luarea unor masuri rapide si extraordinare. Totusi, exista inca o nevoie de stabilizare a economiilor Uniunii Europene si de protejare a realizarilor procesului progresiv si, uneori, dificil al integrarii europene. Piata interna ramane solida, insa mai sunt multe de realizat pentru finalizarea Uniunii economice si monetare.

De altfel, Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in raportul Finalizarea Uniunii economice si monetare a Europei, precizeaza: „In prezent, Uniunea economica si monetara (UEM) a Europei este ca un castel cladit de-a lungul a zeci de ani, dar terminat doar in parte. Cand s-a starnit furtuna, zidurile si acoperisul au trebuit stabilizate rapid. Acum a sosit momentul pentru a-i consolida temeliile si de a-l transforma in ceea ce UEM este destinata sa fie: un spatiu de prosperitate, bazat pe o crestere economica echilibrata si pe stabilitatea preturilor, pe o economie sociala de piata competitiva, urmarind ocuparea integrala a fortei de munca si progresul social. Pentru a realiza aceste obiective, vor fi necesare masuri suplimentare in vederea finalizarii UEM”.

Prin intermediul raportului publicat de Comisia Europeana, s-au stabilit primii pasi in cadrul acestui proces de finalizare a Uniunii Economice si Monetare, precum si masurile pe termen lung, dupa cum urmeaza:

-          Etapa 1 (1 iulie 2015-30 iunie 2017): in aceasta  prima etapa  („aprofundarea prin practica”) ,  institutiile UE si statele membre din zona euro ar  urma sa se bazeze pe instrumentele existente si sa utilizeze cat mai bine posibil tratatele in vigoare. In esenta, aceasta presupune stimularea competitivitatii  si a convergentei structurale, finalizarea Uniunii financiare, realizarea si mentinerea unor politici fiscale  responsabile la nivel national si la nivelul zonei euro,  precum si consolidarea raspunderii democratice.

-          Etapa 2: in a doua etapa („finalizarea UEM”), ar fi convenite masuri concrete mai cuprinzatoare pentru a finaliza arhitectura economica si institutionala a UEM.  In mod specific, in cursul acestei etape va fi sporit  caracterul obligatoriu al procesului de convergenta, printr-un set de criterii de referinta privind convergenta, stabilite de comun acord, care ar putea deveni de  natura juridica. In etapa 2, inregistrarea unor progrese semnificative in ceea ce priveste normele mentionate – si, ulterior, mentinerea conformitatii cu acestea – se vor  numara printre conditiile pe care fiecare stat membru va trebui sa le indeplineasca pentru a participa la un mecanism de absorbtie a socurilor din zona euro.

-          Etapa finala (cel mai tarziu pana in 2025):  La sfarsitul etapei 2 si dupa realizarea tuturor pasilor, o UEM profunda si veritabila ar oferi un mediu stabil si prosper pentru toti cetatenii statelor membre ale UE care au adoptat moneda unica, pe de o parte, si un mediu atractiv pentru aderarea altor state membre ale UE, daca sunt pregatite sa faca acest lucru, pe de alta  parte.

Raportul „Finalizarea Uniunii economice si monetare a Europei” poate fi consultat integral accesand urmatorul link: http://ec.europa.eu/priorities/sites/beta-political/files/5-presidents-report_ro.pdf


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go backvizualizati -> ARHIVA STIRI 2010
Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania