Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Conferinta de incheiere a „Saptamanii meseriilor”
 
"Saptamana meseriilor", sir de evenimente menite sa contribuie la cresterea nivelului de colaborare dintre unitatile de invatamant, mediul economic, elevi si parinti si la promovarea unor modele educationale consacrate la nivel european, s-a incheiat la 4 mai 2018, cu premierea tinerilor concurenti din cadrul celor sase concursuri pe meserii organizate.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Ziua Europei a inceput la Colegiul Tehnic „INFOEL”
 
Celebrarea Europei a inceput cu o zi mai devreme la Bistrita, cu o vizita de lucru a echipei Europe Direct Bistrita la Colegiul Tehnic „INFOEL”. In cadrul activiatii, organizata la 8 mai 2018, au fost prezentate aspecte legate de functionarea Uniunii Europene si importanta participarii tinerilor la viata civica.
 Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Concursul „Cunoaste Europa!”, la Scoala Gimnaizala Nr. 1 Bistrita
 
Cu ocazia Zilei Europei, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat concursul „Cunoaste Europa!”. Derulat la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita – partener al activitatii, acesta a adus fata in fata, pentru a isi dovedi cunostintele privind istoria, valorile si functionarea Uniunii Europene, echipaje de la 7 scoli din judet: Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita; Scoala Gimnaziala Muresenii Birgaului; Scoala Gimnaziala Tiha Birgaului; Scoala Gimnaziala Tureac; Scoala Gimnaziala Sinmihaiu de Campie; si Scoala Gimnaziala Nr. 7 Bistrita.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Concursul „Tineri pentru Europa”
 
In perioada 3-9 mai 2018, liceenii din judetul Bistrita-Nasaud au avut posibilitatea de a participa la concursul „Tineri pentru Europa”, organizat de Centrul Europe Direct Bistrita. Concursul a presupus realizarea, de catre participanti, a unui afis care sa surpinda cat mai bine indemnul catre tineri de a se implica civic si de lua parte la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Sarbatoarea Europei, editia 2018
 
Ziua Europei a adus si in acest an alaturi de echipa Centrului Europe Direct Bistrita elevi, cadre didactice si reprezentanti ai autoritatilor publice de la nivel local si judetean, pentru a sarbatatori impreuna ultimele succese ale Uniunii Europene si pentru a discuta actualele provocari.
Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Dialog privind oportunitățile de dezvoltare și cooperare
 
La 28 iunie 2018, Centrul Europe Direct Bistrița a găzduit, la sediul structurii gazda – Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, o nouă întâlnire cu mediul economic.
Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Politica de coeziune după 2020: Spre o Europa mai inovatoare

Inițiativa „Calea către excelență” a fost reînnoită de Comisia Europeană la 19 iunie 2018, urmând să se continue astfel furnizarea sprijinului adaptat și expertizei pentru regiunile mai puțin dezvoltate în domeniul inovării. Inițiativa va ajuta regiunile să-și conceapă, să-și actualizeze și să-și ajusteze strategiile de specializare inteligentă - altfel spus, strategiile lor regionale de inovare bazate pe domenii de nișă în care dețin atuuri concurențiale - înainte de începerea perioadei bugetare 2021-2027. Totodată, inițiativa va ajuta regiunile să identifice resursele UE adecvate pentru finanțarea proiectelor inovatoare și să se asocieze cu alte regiuni care dețin atuuri similare pentru a crea clustere de inovare. Alături de propunerile Comisiei privind viitoarea politică de coeziune și de noul program „Orizont Europa” și în conformitate cu noua agendă pentru cercetare și inovare a Comisiei, inițiativa „Calea către excelență” este o altă modalitate prin care Comisia ajută regiunile Europei să se pregătească pentru viitor, cu strategii de inovare solide sprijinite de fondurile UE în următorul buget pe termen lung al Uniunii pentru perioada 2021-2027.Citeste mai mult.

O nouă metodologie comună pentru compararea calității produselor alimentare pe teritoriul UE

Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene, a publicat, la 14 iunie 2018, o metodologie comună care le va permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în Uniunea Europeană. Această măsură vine în completarea acțiunilor deja întreprinse de Comisie în urma discursului privind starea Uniunii rostit de președintele Juncker. Centrul Comun de Cercetare prezintă astăzi metodologia, în cadrul unei reuniuni a forumului la nivel înalt privind o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente.Citeste mai mult.

Programul InvestEU: Sprijin pentru creare de locuri de muncă, creștere economică și inovare în Europa

Pentru următorul buget pe termen lung al UE care acoperă perioada 2021-2027, Comisia propune crearea programului InvestEU, pentru a grupa sub aceeași cupolă finanțarea acordată de la bugetul UE sub formă de împrumuturi și garanții. InvestEU va reuni multitudinea de programe financiare disponibile în prezent și va extinde modelul de succes al Planului de investiții pentru Europa, așa-numitul „Plan Juncker”. Cu InvestEU, Comisia va da un nou impuls investițiilor, inovării și creării de locuri de muncă. Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Planul de investiții pentru Europa s-a dovedit un succes în mobilizarea de investiții private și crearea de locuri de muncă în Europa. Planul a atras deja investiții de aproape 290 de miliarde de euro, care fără el nu ar fi fost posibile, și a oferit finanțare unui număr de 635 000 de întreprinderi mici. Cu InvestEU, dorim să luăm acest model de succes și să-l extindem pentru a acoperi numeroasele programe de finanțare oferite de UE. Simplificăm, facem mai mult cu mai puține resurse și punem un accent sporit pe investițiile sociale.”Citeste mai mult.
 

Bugetul UE: Dezvoltarea regională și politica de coeziune după 2020

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune modernizarea politicii de coeziune, principala politică de investiții a UE și una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității. Economia UE este în curs de redresare, dar pentru a elimina decalajele care persistă între statele membre și între regiunile din interiorul acestora, sunt necesare investiții suplimentare. Bazându-se pe un buget de 373 de miliarde euro (prețuri curente – luând în considerare inflația) în angajamente pentru perioada 2021-2027, viitoarea politică de coeziune are, din perspectiva investițiilor, capacitatea de a contribui la eliminarea acestor decalaje. Resursele vor fi direcționate în continuare către regiunile care au cea mai mare nevoie de investiții pentru a recupera decalajul în raport cu restul UE. În același timp, aceasta va continua să fie o legătură puternică, directă între UE și regiunile și orașele sale.Citeste mai mult.
 

Noi norme pentru a oferi IMM-urilor un acces îmbunătățit la finanțare prin piețele publice

O inițiativă lansată la 24 mai 2018, care se înscrie în cadrul agendei uniunii piețelor de capital, va permite societăților din UE să aibă acces la finanțare prin piețele de capital mai ușor și la costuri mai mici, astfel încât să se poată extinde. În ciuda avantajelor cotării la bursă, în UE, piețele publice pentru IMM-uri au adesea dificultăți în a atrage noi emitenți. De aceea, așa cum anunța în evaluarea la jumătatea perioadei a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital, publicată în luna iunie 2017, Comisia dorește să adapteze normele UE existente privind accesul la piețele publice. Această inițiativă vine în completarea unui set cuprinzător de măsuri care au fost deja adoptate de Comisie după lansarea uniunii piețelor de capital cu scopul de a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare prin piețele de capital.Citeste mai mult.
 

Un buget UE modern, echitabil și flexibil

Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai 2018, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care Brexit va lăsa un gol considerabil în bugetul nostru. Propunerea Comisiei răspunde acestei duble provocări prin reduceri de cheltuieli și prin noi resurse în egală măsură. Finanțarea noilor și principalelor priorități ale Uniunii va fi menținută sau consolidată, ceea ce înseamnă, în mod inevitabil, reduceri în alte domenii. Miza fiind atât de mare, este momentul să acționăm în mod responsabil. Propunerea de buget este, prin urmare, nu numai precisă, ci și realistă.Citeste mai mult.
 

Abordare generală a Consiliului UE privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă

La 21 iunie 2018, Consiliul a convenit asupra poziției sale de negociere (abordarea generală) cu privire la directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă. Pe baza acestui mandat, Președinția Consiliului va începe negocierile cu Parlamentul European de îndată ce acesta își va fi adoptat poziția. Privind această initiative, Biser Petkov, ministrul muncii și politicii sociale al Bulgariei afirma: „Noile moduri de lucru pot prezenta numeroase avantaje atât pentru lucrători, cât și pentru economie. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că suntem în măsură să soluționăm orice problemă care ar putea să apară. Acest proiect de directivă definește un anumit număr de drepturi minime pentru lucrători ca răspuns la provocările pe care le lansează aceste noi forme de muncă”. Proiectul de directivă abordează provocările generate de evoluțiile din sfera muncii, printre care se numără creșterea flexibilității pieței muncii și, în special, ponderea tot mai mare a formelor „atipice” de muncă, ca de exemplu munca temporară, munca cu fracțiune de normă și munca intermitentă, contractele cu zero ore, munca la cerere și raporturile de muncă multilaterale. Deseori, noile forme de muncă nu sunt la fel de regulate sau de stabile ca raporturile de muncă tradiționale și pot duce la scăderea previzibilității pentru lucrătorii în cauză, creând incertitudine în ceea ce privește drepturile aplicabile și protecția socială. Se poate ajunge chiar la împrejurări în care lucrătorii sunt puși într-o situație foarte precară cu un grad ridicat de dependență, neștiind când sau dacă vor lucra în ziua următoare.Citeste mai mult.


Copyright © 2018 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro