Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Săptămâna Europeană a Mobilității, la Bistrița
Devenită deja o sărbătoare tradițională a municipiului Bistrița, Săptămâna Europeană a Mobilității a adus din nou împreună instituții publice, școli și organizații nerguvernamentale pentru a desfășura activități de sensibilizare a locuitorilor orașului cu privire la măsurile Uniunii Europene de susținere a dezvoltării urbane sustenabile. Evenimentele, incluzând campanii de conștientizare, concursuri de ciclism, activități de promovare a mijloacelor de transport prietenoase mediului, jocuri de mobilitate inteligentă pentru copii și sesiuni de promenadă pe două roți, s-au finalizat la data de 22 septembrie, cu premierea concursurilor organizate de Centrul Europe Direct Bistrița și Primăria municipiului Bistrița: Senioara și Seniorul Bicicliștilor; Juniorul Bicicliștilor; și Familia pe două roți.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Premiile pentru investiții ale Centrului Europe Direct Bistrița
Cu ocazia evenimentului anual de celebrare a performanțelor mediului de afaceri județean Gala „Topul Firmelor” 2018, organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, structură gazdă a Centrului Europe Direct Bistrița, au fost evidențiate public beneficiile accesării fondurilor europene precum și societăți din județ care au derulat investiții prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Ediția din acest an, organizată la 18 octombrie și prezentată de actrița Daniela Nane, a adus astfel în fața publicului producători care au implementat proiecte prin intermediul POR 2014-2020.
 Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Europe Direct Bistrița, în vizită la micuții Colegiului Național „Liviu Rebreanu”
La 26 octombrie 2018, echipa Europe Direct Bistrița a organizat o nouă activitate educativ-informativă dedicată elevilor din clasele primare, de această dată la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița. Micuții participanți au putut învăța mai multe despre Uniunea Europeană și statele sale membre într-un mod interactiv care le-a încurajat curiozitatea, creativitatea și spiritul de echipa.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Punct de informare europeană la Expo Bistrița „Toamna Aurie” 2018
Centrul Europe Direct Bistrița a fost prezent cu un stand informativ la Expo Bistrița „Toamna Aurie”, târg consacrat cu vânzare organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud – structură gazdă a Centrului. Astfel, vizitatorii au putut afla cele mai proaspete informații privind viitorul și prezentul Uniunii Europene.
Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Dialogul „Antreprenor în Europa” – Oportunități de finanțare pentru IMM-uri
Antreprenori și manageri din mai multe regiuni ale țării au participat vineri, 2 noiembrie, la un dialog constructiv privind oportunitățile de dezvoltare oferite IMM-urilor de Programul Operațional Regional 2014-2020. Reprezentând sectoare variate, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, articole meșteșugărești și alimentare, participanții s-au dovedit foarte interesați de fondurile europene pentru afaceri.
Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2019: respectarea promisiunilor și pregătirea pentru viitor

Comisia Europeană și-a prezentat, la 23 octombrie 2018, programul de lucru pentru anul 2019, care stabilește trei priorități principale pentru acest an: ajungerea la un acord rapid cu privire la propunerile legislative deja prezentate, în vederea îndeplinirii celor zece priorități politice ale sale; adoptarea unui număr limitat de inițiative noi pentru abordarea provocărilor nesoluționate și prezentarea mai multor inițiative în perspectiva unei Uniuni Europene formată din 27 de state membre, pentru consolidarea fundațiilor unei Europe puternice, unite și suverane.
Citeste mai mult.

Un nou pachet de investiții de 243 de miliarde de euro pentru mediu și politici climatice

Comisia Europeană a aprobat, la 26 octombrie 2018, un pachet de investiții de 243 de milioane euro pentru 142 proiecte, prin programului LIFE. La șapte dintre proiectele finanțate ia parte și România. LIFE sprijină natura, mediul și calitatea vieții pentru un viitor mai sustenabil și cu emisii scăzute de dioxid de carbon în Europa. Comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Programul LIFE continuă să investească în proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții noastre, mediul nostru înconjurător și natura. Acesta ajută mulți europeni talentați să găsească soluții pentru unele dintre cele mai grave probleme de mediu cu care ne confruntăm în prezent – poluarea aerului, deficitul de apă, deșeurile de plastic, declinul biodiversității și pierderile de resurse, menținând în același timp un bun raport costuri-beneficii.”
Citeste mai mult.

Încă 12.000 de călătorii gratuite prin Europa pentru tineri

După debutul cu succes al programului DiscoverEU, Comisia Europeană lansează o a doua rundă în această toamnă. Toți tinerii cu vârsta de 18 ani din UE au posibilitatea de a se înscrie în concursul pentru permisele de călătorie gratuite, în perioada 29 noiembrie - 11 decembrie 2018. Pentru România vor fi alocate peste 450 de tichete, persoanele selectate urmând să călătorească în întreaga Europă între 15 aprilie și 31 octombrie 2019.
Citeste mai mult.
 

O bioeconomie durabilă pentru o Europă durabilă

La 11 octombrie, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru dezvoltarea unei bioeconomii durabile și circulare care să servească la dezvoltarea societății, a mediului și a economiei în Europa. După cum au anunțat președintele Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans în scrisoarea lor de intenție care însoțește discursul președintelui Juncker din 2018 privind starea Uniunii, strategia în domeniul bioeconomiei, face parte din eforturile Comisiei de a oferi un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere economică și investiții. Aceasta urmărește să îmbunătățească și să intensifice utilizarea durabilă a resurselor regenerabile pentru a răspunde provocărilor globale și locale, cum ar fi schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.
Citeste mai mult.
 

Finanțare europeană de 87 de euro pentru fermierii români

Fondul European de Investiții (FEI) a anunțat la 13 septembrie selectarea a patru bănci din România în cadrul primului acord de finanțare în domeniul agricol din România. Cele patru bănci - Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank vor acorda finanțări în valoare de peste 150 milioane de euro, din care 87 milioane de euro de la bugetul Uniunii Europene, pentru peste 1.300 de fermieri și întreprinzători din mediul rural.
Citeste mai mult.
 

Performanțe ale României în privința egalității salariale dintre femei și bărbați

Femeile din Uniunea Europeană câștigă cu 16,2%, în medie, mai puțin decât bărbații. Cel mai mic decalaj este înregistrat în România, de 5,2%, în timp ce la polul opus se află Grecia, cu 25,3%, conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeană în 26 octombrie. Printre problemele pe care le întâmpină femeile, la nivel european, se numără în continuare câștigurile salariale mai mici, orele mai puține lucrate sau ratele mai scăzute ale ocupării forței de muncă.
Citeste mai mult.
 

Erasmus+: 30 de milioane EUR pentru universitățile europene

Comisia a publicat, la 24 octombrie, cererea sa de propuneri pentru 2019 pentru programul Erasmus+. Dintr-un buget preconizat de 3 miliarde EUR pentru anul viitor, 30 de milioane EUR au fost rezervate anume pentru universitățile europene. Aceasta este o nouă inițiativă care a fost aprobată de către liderii Uniunii Europene la Summitul social de la Göteborg din luna noiembrie a anului trecut și este o parte a efortului de instituire a spațiului european al educației până în 2025. Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: „După un an, Comisia Europeană își respectă promisiunea făcută statelor membre de a construi un spațiu european al educației până în 2025. 
Citeste mai mult.
 

Uniunea Europeană: 4 factori cheie pentru incluziunea romilor

Cel mai recent raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene arată că nu există o soluție universală în ceea ce privește incluziunea locală, însă patru factori cheie pot mări șansele de succes. „Romii sunt permanent discriminați și marginalizați și sunt evitați de societate”, afirma directorul FRA, Michael O’Flaherty. „Pentru a întrerupe ciclul sărăciei care rezultă din această excluziune, este necesară implicarea și participarea deplină a romilor în toate eforturile de integrare care îi vizează.” Raportul „Colaborarea cu romii: participarea și responsabilizarea comunităților locale”, publicat la 16 noiembrie, prezintă lecțiile învățate din participarea romilor la activități locale de integrare în 21 de localități din 11 state membre.
Citeste mai mult.
 

Piața de consum în 2018: România, peste media UE la mașini noi

Comisia Europeană a publicat, la 12 octombrie, Tabloul de bord al piețelor de consum din 2018. Acesta monitorizează modul în care consumatorii din UE evaluează performanța a 40 de sectoare de bunuri și servicii. Conform indicatorului de calitate, în România, printre cele mai performante sectoare se numără: electrocasnicele, produsele de grădinărit, IT, dar și piața auto de mașini noi. La polul opus se află piața mașinilor rulate sau transportul feroviar. 
Citeste mai mult.


Copyright © 2018 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro