Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Întâlnire de lucru a Clubului Antreprenor Junior
 
La 6 martie a avut loc prima intalnire a voluntarilor din cadrul Centrului Europe Direct din anul 2018.  
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Noi perspective de încurajare a inițiativei antreprenoriale în rândul femeilor
 
La 15 martie 2018, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat dezbaterea „Noi perspectie de încurajare a inițiativei antreprenoriale în rândul femeilor”, cu participarea Rețelei de Femei Antreprenor, înființata în cadrul proiectului.
 Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Dezbaterea „Învățământul profesional, încotro?”
 
La 23 martie 2018, Centrul Europe Direct Bistrița, alături de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a organizat dezbaterea „Învățămantul profesional, încotro?”. Participanții, reprezentanți ai elevilor, părinților, unităților de învățământ și mediului economic, au dezbătut problemele legate de asigurarea unui nivel de pregătire profesională adecvat pentru tineri, reafirmându-și totodată dorința de a colabora mai bine în viitor. 
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Tradițional românesc în Europa multiculturală, ediția 2018
 
Urmărind promovarea identității culturale a județului Bistrița-Năsăud ca parte a patrimoniului european, Centrul Europe Direct Bistrița și Liceul Tehnologic Agricol Bistrița au organizat evenimentul „Tradițional românesc în Europa multiculturală”.  
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
Scoala Europeana "Creativitate si Inovare", la scolile din judetul Bistrita-Nasaud
 
La 19 martie, echipa Europe Direct Bistrița a vizitat clasa a VI-a din cadrul Liceului Creștin „LOGOS” Bistrița. Inclusă în seria Școala Europeană „Creativitate și Inovare”, acțiunea - denumită „România în UE – 10 valori”, a provocat implicarea elevilor prin jocul „Steluța călătoare”.  
Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Saptamana meseriilor 2018: O meserie pentru viitor
 
Centrul Europe Direct Bistrita, proiect al Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud au organizat, in perioada 17 – 24 aprilie 2018, concursul “O meserie pentru viitor”, inclus in cea de a doua editie a “Saptamanii meseriilor”.  
Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Simplificarea utilizării fondurilor provenite de la bugetul Uniunii Europene

UE este în curs de simplificare a normelor privind utilizarea fondurilor provenite de la bugetul Uniunii. La 19 aprilie 2018, Comitetul Reprezentanților Permanenți din cadrul Consiliului (Coreper) a aprobat un acord la care s-a ajuns cu Parlamentul European referitor la așa-numitul Regulament Omnibus privind normele financiare ale UE. Regulamentul va modifica atât regulamentul financiar actual care stabilește un cadru general pentru gestionarea bugetului, cât și o serie de acte care reglementează programele multianuale ale UE în domenii specifice, inclusiv politica de coeziune. Se vor simplifica normele de utilizare a diferitelor tipuri de fonduri, indiferent dacă acestea din urmă sunt gestionate direct de către Comisie, în mod indirect de către diverse organizații și organisme sau împreună cu autoritățile naționale. Citeste mai mult.

Comisia propune un Cod de bune practici la nivelul UE privind combatarea dezinformării online

Comisia a propus, la 26 aprilie 2018, măsuri pentru a combate dezinformarea online, printre care un Cod de bune practici la nivelul UE referitoare la dezinformare, sprijin pentru o rețea independentă de verificatori ai veridicității informațiilor și o serie de acțiuni menite să stimuleze jurnalismul de calitate și să promoveze educația în domeniul mass-mediei. Dezvăluirile recente din cazul Facebook/Cambridge Analytica au demonstrat clar modul în care datele personale pot fi exploatate în contexte electorale și ne-au reamintit la momentul oportun că trebuie luate mai multe măsuri pentru a asigura reziliența proceselor democratice. Astfel, Comisia Europeană adoptă măsuri suplimentare de combatere a dezinformării, pentru a proteja valorile europene și securitatea. Citeste mai mult.

Perspectiva românilor privind viitorul UE continuă să fie una pozitivă

Doi din trei români (66%) sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, cu mult peste media europeană (57%). Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% România, 33% UE), democraţia (32% România, 33% UE) şi pacea (32% România, 40% UE). Acestea sunt câteva din concluziile raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru standard 88. Citeste mai mult.
 

Inițiativa civică europeană: 9 milioane de cetățeni s-au implicat în procesul legislativ al UE

La 28 martie 2018, Comisia Europeană a adoptat cel de al doilea Raport referitor la aplicarea Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană (ICE). Se estimează că din 2012, de când este în vigoare acest nou instrument, 9 milioane de europeni din toate cele 28 de state membre au sprijinit o inițiativă cetățenească europeană. Patru inițiative reușite au colectat până în prezent peste 1 milion de semnături fiecare, iar Comisia s-a angajat să întreprindă acțiuni subsecvente cu privire la 3 dintre acestea. Citeste mai mult.
 

Ziua Digitală 2018: Noi angajamente privind Piața Unică Digitală

Reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii Europene, precum și ai sectorului industrial, mediului academic și societății civile s-au reunit la 10 aprilie pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește inteligența artificială, tehnologia blockchain, serviciile de e-sănătate și inovarea. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care evoluțiile tehnologice vor modela viitorul Europei, în acest sens fiind esențială crearea unei piețe unice solide, cu investiții sporite și competențe digitale îmbunătățite. Citeste mai mult.
 

Pași importanți în consolidarea drepturilor consumatorilor și respectarea acestora în Uniunea Europeană

La 11 aprilie, Comisia Europeană a propus „Noile avantaje pentru consumatori” menite să asigure că toți consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile conferite de legislația Uniunii. Deși UE dispune deja de norme privind protecția consumatorilor care sunt printre cele mai stricte din lume, cazurile recente, cum ar fi scandalul „Dieselgate”, au arătat că este greu să se asigure respectarea deplină a acestor norme în practică. „Noile avantaje pentru consumatori” vor permite unor entități calificate să introducă acțiuni de reprezentare în numele consumatorilor și vor conferi autorităților de protecție a consumatorilor din statele membre competențe consolidate pentru aplicarea de sancțiuni. Pachetul de propuneri va extinde, de asemenea, protecția consumatorilor în mediul online și va clarifica faptul că legislația UE interzice practicile de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate care îi induc în eroare pe consumatori. Citeste mai mult.
 

Economia circulară: mai multă reciclare a deșeurilor menajere și mai puțină depozitare

Parlamentul European susține țintele ambițioase de reciclare, introduse de legislația privind deșeurile și economia circulară, adoptată în data de 18 aprilie 2018 . O mai bună gestionare a deșeurilor poate aduce beneficii mediului, climei și sănătății umane, dar nu numai. Noile inițiative legislative fac parte dintr-o schimbare de paradigmă în politica UE privind economia circulară, adică un sistem în care valoarea produselor, materialelor și a resurselor este păstrată în economie cât de mult posibil. Până în 2025, cel puțin 55% din deșeurile municipale (din gospodării și de la companii) trebuie reciclate, se arată în text. Ținta va crește la 60% până în 2030 și la 65% până în 2035. Un procent de 65% din ambalaje va trebui să fie reciclat până în 2025 și de 70% până în 2030. Ținte separate sunt specificate pentru diferite ambalaje, cum ar fi hârtia, cartonul, plasticul, sticla, metalul și lemnul. (Situația reciclării deșeurile în toate statele membre, în 2016, conform Eurostat). Citeste mai mult.


Copyright © 2018 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro