Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Saptamana Europeana a Mobilitatii, editia 2017
 
Centrul Europe Direct Bistrita a fost si in acest an unul dintre principalii promotori ai masurilor de transport sustenabil si mijloacelor alternative de deplasare. Cu ocazia „Zilei Europene fara autoturism”, Centrul Europe Direct, alaturi de Primaria municipiului Bistrita, a premiat cei mai varstnici biciclisti – Seniorul si Senioara biciclistilor, si cei mai tineri iubitori ai mersului pe doua roti – Juniorul biciclistilor. Citeste mai mult.
e50fe611-9af5-40bf-a011-e2cc6f8b7df7.jpg
Invatamantul dual - oportunitati de colaborare in pregatirea resurselor umane
 
La 5 octombrie, cu ocazia Zilei Centrelor Europe Direct si a Zilei Internationale a Educatiei, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrita, alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean, o intalnire intre reprezentantii mediului de afaceri si ai unitatilor de invatamant profesional si tehnic. Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
„Premiile pentru inovare ale Centrului Europe Direct Bistrita
 
Joi, 19 octombrie 2017, Centrul Europe Direct Bistrița a organizat evenimentul „Premiile pentru inovare”, în cadrul Galei Topul Firmelor 2017. Prin intermediul acestuia au fost evidențiate public meritele companiilor din județul Bistrița-Năsăud care au obținut cele mai bune performanțe în domeniul înregistrării de mărci și brevete, crescând astfel competitivitatea economiei locale pe piața națională, europeană și internațională.
Citeste mai mult.
50ba73a2-6754-4feb-a844-26190751d65f.jpg
Training pentru jurnaliști - „Europa momentului și a viitorului”
 
În perioada 20-23 octombrie 2017, Centrele Europe Direct Bistrița, Comănești, Maramureș, Slatina și Vâlcea au organizat trainingul dedicat jurnaliștilor „Europa momentului și a viitorului”. Evenimentul, organizat la Călimănești-Căciulata – județul Vâlcea, a urmărit facilitarea accesului jurnaliștilor locali/regionali la informații privind prioritățile politice ale Comisiei și încurajarea schimbului de idei între formatori de opinie din diferite regiuni ale României. Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Scoala Altfel, la Colegiul National „Andrei Muresanu” Bistrita
 
La 23 octombrie, cu ocazia săptămânii „Școala Altfel”, elevii de ciclul primar din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” au fost vizitați de echipa Centrului Europe Direct Bistrița. În cadrul activităților, micuții au putut învăța, într-un mod prietenos, despre istoria Uniunii Europene și a Statelor Membre și au primit materiale informative și promoționale din partea Centrului. Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Discursul Președintelui Comisiei Europene privind Starea Uniunii Europene

La 13 septembrie 2017, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut un nou discurs privind Starea Uniunii Europene. Acesta și-a prezentat viziunea privind viitorul Europei, anunțând continuarea dialogului privind cele cinci scenarii de dezvoltare ale Uniunii, prezentate publicului la începutul anului, prin intermediul Cărții Albe, și noi măsuri pentru atingerea obiectivelor comune. În cadrul discursului său, Președintele Comisiei Europene a făcut o pledoarie pentru unitate și solidaritate, susținând nevoia deschiderii spațiului Schengen pentru România, Bulgaria, și, în viitorul apropiat, Croația. Privind țara noastră, acesta a afirmat că va acorda o atenție deosebită statelor care își celebrează în anul 2018 aniversarea de 100 de ani – România și țările baltice, precizând că acestea sunt foarte importante pentru Europa. De asemenea, acesta a anunțat organizarea unui Sumit Special în țara noastră la 30 martie 2019, la Sibiu, în contextul în care în prima jumătate a anului 2019 România va deține Președenția Consiliului Uniunii Europene.  
Citeste mai mult.
 

Starea Uniunii 2017 – Pachetul privind democrația: reforma inițiativei cetățenești și a finanțării partidelor politice

În discursul său anual privind starea Uniunii, prezentat la 13 septembrie 2017 președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Uniunea noastră trebuie să facă un salt înainte democratic. Prea des, alegerile europene au însemnat doar suma campaniilor naționale. Democrația europeană merită mai mult. Ar trebui să oferim partidelor europene mijloacele pentru a se organiza mai bine.” Sporirea legitimității democratice în UE prin consolidarea participării cetățenilor este una dintre cele zece priorități ale Comisiei Juncker (prioritatea 10 – O Uniune a schimbărilor democratice). Pentru a-și onora în continuare acest angajament, Comisia Europeană a adoptat propuneri legislative de revizuire a două regulamente: Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană și Regulamentul privind partidele și fundațiile politice europene. 
Citeste mai mult.
 

Noi pași cu privire la Pilonul european al drepturilor sociale

Comisia Europeană a început o nouă serie de dialoguri cu sindicatele și cu patronatele la nivelul UE, referitor la modul în care se pot moderniza normele privind contractele de muncă pentru ca aceste contracte să devină mai echitabile și mai previzibile pentru toate tipurile de lucrători. Prin această inițiativă, Comisia continuă să pună în aplicare Pilonul european al drepturilor sociale, având ca scop obținerea convergenței între statele membre în vederea creării unor condiții de trai și de muncă mai bune.  
Citeste mai mult.
 

Mai multă unitate, solidaritate și competitivitate – fără cetățeni de mâna a doua în Europa

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a beneficiat de o primire călduroasă la sesiunea Plenară a Comitetului Economic și Social European (CESE) din partea Președintelui CESE, Georges Dassis: „Faptul că luați parte la dezbaterea noastră arată că societatea civilă și dialogul social sunt foarte importante pentru dumneavoastră”. Dassis i-a îmânat lui Juncker raporturile din cadrul dezbaterilor naționale privind Viitorul Europei, organizate de către CESE în 27 State Membre mai devreme în acest an. Raportul prezintă viziunea organizațiilor societății civile asupra celor cinci scenarii propuse în Cartea Albă privind Viitorul Europei, publicată în luna martie. ”.
Citeste mai mult.
 

Liderii locali din România s-au alăturat Alianței pentru Coeziune

Liderii locali din municipiile, orașele și comunele României și-au exprimat sprijinul deplin pentru Alianța pentru Coeziune care urmează să protejeze fondurile UE alocate regiunilor. Acest moment important a anticipat lansarea oficială a Alianței din 9 octombrie, desfășurându-se în timpul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. În cadrul evenimentului Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Karl-Heinz Lambertz, a discutat cu Delegația României la CoR despre obiectivele alianței în timpul vizitei sale de la București, din perioada 7-8 septembrie. 
Citeste mai mult.
 

Consultare publică privind transparența Consiliului Uniunii Europene

Ombudsmanul european este o instituție a Uniunii Europene care îndeplinește un rol asemănător Avocatului poporului, aceasta examinând plângeri cu privire la administrarea defectuoasă în instituțiile și organismele Uniunii Europene. Actualul Ombudsman European, Emily O’Reilly (Irlanda), a invitat publicul larg, societatea civilă, parlamentele naționale și alte persoane interesate să își facă cunoscută opinia privind modul în care ei cred că ar putea fi crescută transparența activităților Consiliului Uniunii Europene. 
Citeste mai mult.
 

Uniunea Energetică Europeană: să obținem o victorie triplă, spune societatea civilă europeană

Preocupările cu privire la costurile sociale și finanțarea tranziției energetice au fost subiecte în cadrul tuturor discuțiilor din cadrul Dialogului privind Energia Europeană, organizat de Comitetul Economic și Social European, de la Bruxelles din 7 septembrie. Evenimentul s-a concentrat pe pachetul „Energie Curată pentru Toți Europenii”, propus de Comisia Europeană și modul în care acesta este perceput de stakeholderi dintr-un spectru larg al societății civile europene care dezbat cu instituțiile europene și jucătorii de pe diferite piețe.
Citeste mai mult.
 

Raportarea în materie de mediu: asigurarea clarității juridice și îmbunătățirea transparenței

La 4 octombrie, Consiliul European (reprezentanții permanenți) a convenit asupra unei poziții de negociere cu privire la o decizie de abrogare a directivei de standardizare a rapoartelor (directiva 91/692/CEE) și de modificare a 6 acte juridice conexe. Această decizie este esențială pentru asigurarea clarității juridice, sporirea transparenței și reducerea sarcinii administrative a raportării în materie de mediu.
Citeste mai mult.


Copyright © 2017 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro