Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Dezbaterea „Oportunitati europene de educatie si formare profesionala pentru tineri”  
 
Studentii Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, extensia universitara Bistrita, s-au implicat si anul acesta intr-un dialog constructiv pe teme europene, participand la cea de a opta editie a dezbaterilor studentesti organizate de Centrul Europe Direct Bistrita. Avand loc la 3 mai, la sediul universitatii, dezbaterea a avut ca tema „Oportunitatile europene de educatie si formare profesionala pentru tineri” si a adus fata in fata echipe „pro” si „contra” din Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, si, respectiv, Facultatea de Business.  
Citeste mai mult.
e50fe611-9af5-40bf-a011-e2cc6f8b7df7.jpg
Concursul de proiecte „Constructia europeana”, la o noua editie
 
La 8 mai, a avut loc o noua editie a consacratului concurs „Constructia europeana”, organizat anual de catre Centrul Europe Direct Bistrita si Scoala Gimnaziala Nr.1. Sub motto-ul „Orasul meu, oras european”, elevii participanti s-au intrecut in prezentari care mai de care mai creative privind valorile si istoria Europei, precum si a orasului atat de drag lor.  
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
„Sarbatoarea Europei 2017”, la Bistrita
 
„Sarbatoarea Europei” a adus impreuna, la 9 mai, cetateni de toate varstele, pentru a celebra implinirea unui deceniu de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Activitatile, organizate in Piata Centrala a municipiului Bistrita, au cuprins vernisajul concursului de gravura „Poduri Europene”, activitati interactive si sportive (lant viu in jurul Bisericii Evanghelice si concursul „Stafeta europeana”).
Citeste mai mult.
50ba73a2-6754-4feb-a844-26190751d65f.jpg
Concursul de povestiri ilustrate „Europa mea”, la Colegiul National „Petru Rares” Beclean
 
Cu ocazia celebrarii Zilei Europei, Centrul Europe Direct Bistrita, alaturi de Inspectoratul Scolar Bistrita-Nasaud si Colegiul National „Petru Rares” din Beclean, au organizat, la colegiu, Concursul de povestiri „Europa mea”. Cu participarea a 12 unitati de invatamant din intreg judetul, evenimentul a urmarit promovarea unitatii europene si a parteneriatului, fiind prezentate „povesti” create de elevi, care au reflectat ideea „podurilor ca legaturi intre locuri si oameni” si importantele parteneriatele realizate in cadrul programelor Erasmus.  
Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Seminarul „Oportunitati de finantare a initiativelor antreprenoriale”
 
La data de 17 mai 2017 a avut loc seminarul „Oportunitati de finantare a initiativelor antreprenoriale”, organizat de Centrul Europe Direct Bistrita. Acesta a adus astazi impreuna antreprenori si viitori antreprenori dornici sa invete mai multe despre mecanisme de sprijin a intreprinderilor nou infiintate. In cadrul actiunii a fost prezentat programul Start-Up Nation. 
Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Initiativa pentru IMM-uri ofera noi oportunitati intreprinderilor romanesti

Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) a semnat noi acorduri cu doua banci din Romania – Bancpost si Banca Transilvania, in cadrul programului "Initiativa pentru IMM-uri". Acestea se adauga celor trei acorduri deja semnate in luna mai cu bancile Raiffeisen, Banca Comerciala Romana si ProCredit. Aproximativ 3.700 de intreprinderi de tip start-up și IMM-uri romanesti urmeaza sa beneficieze de aceste acorduri.Privind acest nou succes, Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Sunt foarte incantata sa observ ca intreprinderile romanesti profita din plin de potențialul oferit de Initiativa pentru IMM-uri. Antreprenorii romani sunt talentati, iar micile intreprinderi din Romania sunt competitive, insa au adeseori nevoie de un mic stimulent suplimentar pentru a putea dezvolta produse inovatoare, intra pe noi piete sau crea noi locuri de munca in țara. Este exact scopul acestui program. Sper, in acelasi timp, ca Romania va deveni un exemplu in toata Uniunea Europeana si va convinge alte state membre sa adopte Initiativa pentru IMM-uri".”  
Citeste mai mult.

Uniunea pietelor de capital se apropie de finalizare

Dupa aproape doi ani de la lansarea Planului de actiune privind Uniunea pietelor de capital, Comisia Europeana a prezentat, la 8 iunie, o serie de noi initiative importante pentru a se asigura ca acest program de reforma ramane adecvat scopului sau. Printr-o combinatie de reforme de reglementare si de alta natura, proiectul urmareste sa puna in legatura mai bine economiile si investitiile, in scopul consolidarii sistemului financiar european prin oferirea unor surse alternative de finantare si extinderea oportunitatilor pentru consumatori si investitorii institutionali.”
Citeste mai mult.

Politica industriala in Europa

In luna iunie, Consiliul a organizat o noua dezbatere privind politica industriala. De asemenea, a adoptat concluzii in care a solicitat Comisiei sa prezinte o strategie pentru politica industriala a UE in viitor, la timp pentru reuniunea Consiliului European din primavara anului 2018.In prezent, politica industriala a Uniunii are la baza concluziile urmatoarele concluzii ale Consiliului Uniunii Europene: - Concluziile Consiliului European din 15 decembrie 2016, in care s-a solicitat Consiliului si Comisiei sa evalueze impactul integrarii politicii industriale in initiativele strategice ale UE si sa ia in considerare masuri concrete de consolidare si modernizare a bazei industriale a pietei unice; - Concluziile Consiliului referitoare la agenda privind competitivitatea industriala, Concluziile privind transformarea digitala a industriei europene si cele referitoare la pachetul privind tehnologiile pietei unice digitale si modernizarea serviciilor publice. 
Citeste mai mult.

Noi recomandari pentru Romania in cadrul Semestrului European 2017

Comisia Europeana a prezentat, in luna mai, recomandarile specifice fiecarei tari din 2017, in care defineste orientarile de politica economica pentru fiecare stat membru in parte pentru urmatoarele 12-18 luni. Economia se dovedeste a fi rezilienta in UE si in zona euro, insa continua sa se confrunte cu unele provocari, cum ar fi cresterea lenta a productivitatii, consecintele crizei – inclusiv inegalitatile care persista – si incertitudinea generata in principal de factori externi. Prin urmare, Comisia invita statele membre sa profite de aceasta ocazie pentru a consolida fundamentele economiilor lor prin punerea in aplicare a prioritatilor economice si sociale identificate in comun la nivel european: stimularea investitiilor, continuarea reformelor structurale si asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Se acorda o atentie deosebita provocarilor si prioritatilor identificate pentru zona euro.  
Citeste mai mult.

Prestarile de servicii si mobilitatea profesionistilor, in atentia Consiliului UE

In luna iunie, Consiliul European a convenit asupra unor abordari generale privind doua propuneri din cadrul pachetului privind serviciile, menite sa sporeasca eficacitatea pietei interne: - un proiect de directiva de stabilire a unor norme privind notificarea pentru cerintele de autorizare in sectorul serviciilor; - un proiect de directiva destinat efectuarii unui test de proportionalitate inainte de adoptarea unor noi reglementari referitoare la profesii." 
Citeste mai mult.

Noul consens european privind dezvoltarea

Uniunea Europeana si statele sale membre au semnat, la 7 iunie, un plan strategic care defineste viitorul politicii de dezvoltare a UE. Acest „nou Consens european privind dezvoltarea” reprezinta o noua viziune colectiva si un plan de actiune pentru eradicarea saraciei si realizarea dezvoltarii durabile. Strategia elaborata in comun, prezentata sub forma unei declaratii comune, a fost semnata astazi, in cadrul celor doua zile ale manifestarii anuale „Zilele Europene ale Dezvoltarii”, de presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, de prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, in numele Consiliului si al statelor membre, de presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, si de Inaltul Reprezentant al Uniunii /Vicepresedinte al Comisiei, Federica Mogherini. 
Citeste mai mult.

Acord al Consiliului European cu privire la controlul asupra emisiilor autovehiculelor

Consiliul European a convenit asupra unei abordari generale cu privire la reformarea sistemului de omologare de tip si de supraveghere a pietei pentru autovehicule. Aceasta reforma majora va moderniza sistemul actual, il va adapta la noile tehnologii disponibile pe piata si va imbunatati testele de control privind datele referitoare la emisiile generate de autovehicule.„Sanatatea publica, calitatea aerului si inovarea sunt elemente centrale ale acestui acord. Singura modalitate de a restabili si de a spori increderea in industria europeana a automobilelor este aceea de a contribui la crearea unor tehnologii curate si de siguranta. Vor fi stabilite teste fiabile de control pentru autovehicule astfel incat neregulile legate de emisii care au fost inregistrate in trecut sa nu reapara in viitor”, a declarat Chris Cardona, presedintele Consiliului si ministru al economiei, investitiilor si intreprinderilor mici din Malta. 
Citeste mai mult.

UE a revizuit cadrul bugetar pentru perioada 2014-2020 pentru a raspunde noilor prioritati

Uniunea Europeana aloca mai multe resurse pentru a contribui la stimularea ocuparii fortei de munca si a cresterii economice, precum si pentru a aborda criza migratiei. De asemenea, aceasta isi consolideaza capacitatea de a reactiona la evenimente neasteptate. Acestea sunt obiectivele principale ale unui cadru bugetar revizuit al UE pentru perioada 2014-2020, care a fost adoptat de Consiliu la 20 iunie 2017.„Decizia adapteaza cadrul bugetar al UE pentru a-l aduce la nivelul provocarilor cu care ne confruntam. Aceasta inseamna ca bugetul UE va fi un instrument si mai eficace de consolidare a cresterii, de creare de locuri de munca si de abordare a crizei migratiei. De asemenea, aceasta permite UE sa reactioneze mai rapid si sa ia deciziile necesare atunci cand se confrunta cu noi provocari”, a declarat dr. Helena Dalli, ministrul maltez al afacerilor europene si al egalitatii si presedinte al Consiliului. 
Citeste mai mult.


Copyright © 2017 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro