Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 Activitaţi 


Egalitatea de gen, o prioritate a Uniunii Europene  
 
Cu ocazia zilei de 8 martie, echipa Europe Direct Bistrita, alaturi de voluntarii Centrului-membri ai Clubului Antreprenor Junior, a implementat mini-campania de informare “Egalitatea de gen, o prioritate a Uniunii Europene”, menita sa contribuie la cresterea nivelului de constientizare cu privire la drepturile femeilor si la masurile Uniunii de promovare a egalitatii de gen in toate domeniile. 
Citeste mai mult.

Dezbaterea "Femeia antreprenor: provocari si obstacole"
 
Continuand promovarea bunelor practici în domeniul antreprenoriatului în rândul femeilor, la 16 martie, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat dezbaterea “Femeia antreprenor – provocari si obstacole” – cu participarea Retelei de Femei Antreprenor, initiata de CED Bistrita in cursul anului 2009.  
Citeste mai mult.

Traditional romanesc in Europa multiculturala, la o noua editie
 
La 28 martie, Centrul Europe Direct Bistrita si Liceul Tehnologic Agricol Bistrita au organizat evenimentul „Traditional romanesc in Europa multiculturala”, dedicat promovarii elementelor culturale traditionale de Paste, a produselor culinare si obiceiurilor din judetul Bistrita-Nasaud, precum si constientizarii identitatii locale in spatiul multicultural european.  
Citeste mai mult.

Saptamana meseriilor, in premiera la Bistrita
 
Centrul Europe Direct Bistrita si Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud au organizat, in perioada 3 - 7 aprilie, sirul de evenimente „Saptamana meseriilor”, menit sa contribuie la dezvoltarea invatamantului dual in judet prin incurajarea colaborarilor dintre unitatile de invatamant si mediul de afaceri.  
Citeste mai mult.

O noua intalnire a Clubului Antreprenor Junior
 
La 15 aprilie, echipa Europe Direct Bistrita a organizat o noua intalnire a Clubului Antreprenor Junior, creat de centru in anii anteriori in vederea dezvoltarii competentelor tinerilor europeni.  
Citeste mai mult.
Comisia Europeana anunta noi initiative de sprijinire a dezvoltarii competentelor digitale

Comisia Europeana a organizat, in luna martie, o reuniune ministeriala axata pe realizarea de progrese privind tehnica de calcul de inalta performanta, mobilitatea conectata si digitalizarea industriei. Au fost discutate, de asemenea, noi initiative de sprijinire a competentelor digitale. Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, a declarat: „De peste 60 de ani, statele europene conlucreaza pentru a valorifica beneficiile economice ale unor piete mai mari si mai bine integrate si se asigura ca aceste beneficii sunt distribuite in intreaga societate. Acelasi lucru este valabil in privinta mediului digital. Cu secole in urma se spunea ca toate drumurile duc la Roma, dar autostrazile digitale de maine vor conecta toti oamenii, toate obiectele si toate locurile. Scopul Zilei digitale este sa ne asiguram ca transformam domeniul digital intr-o forta cu adevarat pozitiva – in politici, in legi, in economie, in societate si in vietile tuturor europenilor.”  
Citeste mai mult.

Europa face progrese spre eliminarea decalajului digital

In luna martie, Comisia Europeana a publicat rezultatele "Indicelui economiei si societatii digitale (DESI) pentru 2017". Acest instrument prezinta performantele celor 28 de state membre in diverse domenii, de la conectivitate si competente digitale la integrarea tehnologiei digitale de catre intreprinderi si serviciile publice. Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, a declarat: „Treptat, Europa se digitalizeaza, insa multe tari trebuie sa-si intensifice eforturile. Toate statele membre ar trebui sa investeasca mai mult pentru a beneficia pe deplin de piata unica digitala. Nu ne dorim o Europa digitala cu doua viteze. Ar trebui sa colaboram cu totii pentru ca UE sa se numere printre liderii mondiali in domeniul digital.”
Citeste mai mult.

Ziua consumatorului european a dezvaluit necesitatea unei reglementari mai bune

Discutiile din cadrul Zilei europene a consumatorului din 2017, celebrata in Malta la 21 martie, a aratat cat de importanta este verificarea pietei digitale de catre Comisie. Multe dintre standardele care sunt pe deplin acceptate in lumea reala sunt ignorate atunci cand consumatorii, comerciantii si furnizorii interactioneaza in lumea virtuala. 37% din site-urile de comert electronic si de rezervare pentru calatorii, divertisment, imbracaminte, bunuri electronice si servicii financiare nu respecta nici macar drepturile fundamentale ale consumatorilor, majoritatea plangerilor transfrontaliere – 68% in total - primite de centrele europene de consum in 2015 fiind legate de comertul electronic. 
Citeste mai mult.

Deputatii europeni au propus noi reguli pentru protejarea informatiilor personale din mediul online

UE ar putea avea in curand noi reguli de confidentialitate pentru a tine seama de noile practici, cum ar fi mesageria bazata pe internet, si pentru a le permite utilizatorilor sa controleze mai bine setarile lor de confidentialitate, in special in ceea ce priveste cookie-urile. Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European a discutat planurile Comisiei Europene la 11 aprilie. Marju Lauristin, deputatul european responsabil pentru gestionarea regulilor prin intermediul Parlamentului, a declarat ca, daca societatile care furnizeaza servicii de comunicatii doreau sa obtina increderea consumatorilor, trebuie sa asigure confidentialitatea. 
Citeste mai mult.

A fost suplimentat bugetul programului Orizont 2020

Parlamentul European a aprobat, in luna aprilie, suplimentarea cu 200 de milioane de euro a bugetului pentru Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii si inovarii. Decizia a fost adoptata pe baza unui compromis, la care s-a ajuns impreuna cu statele membre, in ceea ce priveste evaluarea intermediara a bugetului UE. Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, a declarat: "Este vorba de un acord foarte important, care va permite Comisiei sa directioneze fonduri suplimentare catre domenii-cheie, precum incurajarea inovarii creatoare de piata, sprijinirea cercetarii de excelenta, partajarea volumelor mari de date si reducerea decalajului in materie de inovare dintre diferite tari din Europa." 
Citeste mai mult.

Noi masuri privind protectia consumatorilor impotriva site-urilor de rezervari de calatorie inselatoare

In timp ce rezervarea hotelurilor si a zborurilor pe internet devine din ce in ce mai obisnuita, consumatorii se confrunta cu un numar tot mai mare de probleme legate de serviciile online de calatorie. In prezent, aceste servicii fac obiectul celor mai frecvente plangeri ale consumatorilor, conform datelor comunicate de Centrele Europene ale Consumatorilor. In octombrie 2016, Comisia Europeana si autoritatile de protectie a consumatorilor din UE au lansat o verificare coordonata a unui numar de 352 de site-uri de comparare a preturilor si de rezervari de calatorie de pe tot teritoriul UE. S-a constatat ca preturile nu erau fiabile pe 235 de site-uri, adica doua treimi dintre cele verificate.  
Citeste mai mult.

Servicii financiare imbunatite prin intermediul tehnologiilor digitale

Comisia Europeana a prezentat, in luna martie, un plan de actiune ce propune diverse modalitati ce ofera consumatorilor optiuni mai variate si un acces mai bun la servicii financiare in intreaga UE. Acesta pune accent pe tehnologie, dat fiind faptul ca progresul catre o piata mai integrata a serviciilor financiare depinde in mare masura de servicii on-line inovatoare. Odata cu planul de actiune a fost publicata si o consultare privind tehnologia relevanta si impactul ei asupra sectorului european al serviciilor financiare (FinTech), ce va da un impuls actiunilor UE in domeniu. 
Citeste mai mult.


Copyright © 2013 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro