Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
sfs_icon_facebook.png
sfs_icon_twitter.png

 Activitaţi 

a79c0747-121a-4638-928c-173519858a98.jpg
Piața Unică Europeană – Noi oportunități în domeniul Comerțului
 
La 2 noiembrie 2017, Centrul Europe Direct Bistrița a organizat un nou seminar economic dedicat comercianților participanți la târguri cu vânzare din România și alte State Membre ale Uniunii Europene. Citeste mai mult.
e50fe611-9af5-40bf-a011-e2cc6f8b7df7.jpg
Noi pasi in dezvoltarea colaborarii dintre mediul de afaceri si unitatile de invatamant
 
Centrul Europe Direct Bistrița a continuat măsurile de încurajare a dezbaterii în domeniul inovării, organizând, la data de 14 noiembrie 2017, o întâlnire cu angajatori din domeniul panificației, interesați de modalitățile prin care pot contribui la modelarea viitoarelor politici naționale și europene în domeniul educației.  Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg
„Colegiul Tehnic „Infoel” incepe cursa scolilor ambasador la Centrul Europe Direct Bistrita
 
La 22 noiembrie, la sediul Centrului Europe Direct Bistrita a avut loc o vizita a ambasadorilor, juniori si seniori, din cadrul Colegiului Tehnic „Infoel” Bistrita - proaspat candidat la titlul de Scoala-Ambasador a Parlamentului European.
Citeste mai mult.
14cb3ab1-d27a-4ef4-9884-9a29806ad87e.jpg

Seminar economic privind modificările legislative aduse Codului Fiscal
 
Centrul Europe Direct Bistrița a continuat măsurile de încurajare a dezbaterii în domeniul inovării, organizând, la data de 14 noiembrie 2017, o întâlnire cu angajatori din domeniul panificației, interesați de modalitățile prin care pot contribui la modelarea viitoarelor politici naționale și europene în domeniul educației.  
Citeste mai mult.
50ba73a2-6754-4feb-a844-26190751d65f.jpg
Voluntarii Centrului Europe Direct au pregatit ultimele activitati din acest an ”
 
Cu ocazia sarbatorilor de iarna, membrii Clubului Antreprenor Junior au organizat, la data de 12 decembrie 2017, o noua intalnire in vederea pregatirii vizitelor efectuate de elevii din municipiu la sediul Centrului si a conferintei „Acasa in Europa”, de inchiere a anului. Citeste mai mult.
7f1a4257-be98-4bd4-aa05-816f8e381552.jpg
Conferinta „Acasa in Europa”, editia 2017
 
La 14 decembrie, echipa Europe Direct Bistrita a organizat o noua editie a Conferintei „Acasa in Europa”, eveniment de „bilant” al activitatilor desfasurate de Centrul Europe Direct Bistrita si de evidentiere publica a meritelor persoanelor care s-au remarcat, in mod special, in comunicarea pe teme europene. Citeste mai mult.
4e2c3d6d-4f3e-4d0c-8f12-741521b7d649.png
Comisia Europeana: Un spatiu european al invatamantului pana in 2025

Pe fondul dezbaterii despre viitorul Europei, aflata in plina desfasurare, Comisia Europeana si-a prezentat, la 14 noiembrie 2017, viziunea asupra crearii, pana in 2025, a unui spatiu european al învatamantului. Comisia considera, in primul rand, ca toate statele membre au interesul sa puna intreg potentialul educatiei si al culturii in slujba crearii de locuri de munca, a cresterii economice si a echitatii sociale, transformandu-l totodata intr-un mijloc prin care identitatea europeana poate fi perceputa în toata diversitatea sa.
Citeste mai mult.

Combaterea inegalitatilor in domeniul educatiei si formarii profesionale

Editia din 2017 a Monitorului educatiei si formarii al Comisiei, publicata la data de 9 noiembrie, arata ca sistemele nationale de invatamant devin din ce in ce mai favorabile incluziunii si mai eficiente. Cu toate acestea, publicatia confirma, de asemenea, ca nivelul de instruire al elevilor depinde in mare masura de mediile socio-economice din care provin. Comisia Europeana ajuta statele membre sa garanteze ca sistemele lor de invatamant produc rezultate, iar datele publicate in Monitorul educatiei si formarii reprezinta o componenta importanta a acestui efort. Aceasta ultima editie evidentiaza faptul ca, desi statele membre au inregistrat progrese in directia atingerii majoritatii obiectivelor-cheie ale UE in ceea ce priveste reforma invatamantului si modernizarea acestuia, sunt necesare mai multe eforturi pentru a se ajunge la echitate in acest domeniu.   Citeste mai mult.

340 de milioane de euro pentru 100.000 de plasamente in cadrul Corpului European de Solidaritate

Comisia a creat o baza ferma pentru Corpul european de solidaritate, propunand un buget pentru urmatorii trei ani si un temei juridic specific. Toate acestea vor ajuta la consolidarea initiativei si la crearea de posibilitati multiple pentru tineri. Corpul european de solidaritate ofera plasamente pentru voluntari, stagiari sau lucratori, iar de-acum le va oferi participantilor si posibilitatea de a-si crea propriile proiecte de solidaritate sau de a-si oferi serviciile voluntare ca grup. Intr-o prima etapa, lansata in decembrie 2016, au fost mobilizate opt programe diferite pentru a oferi posibilitati de voluntariat, stagii sau locuri de munca prin Corpul european de solidaritate. S-au inscris deja peste 30 000 de tineri, iar primii participanti tocmai si-au inceput activitatea in locurile unde au fost plasati. Citeste mai mult.
 

Investitiile in educatie, solutie pentru stoparea „exodului creierelor”

In data de 30 noiembrie 2017, Adunarea oraselor si regiunilor UE si-a adoptat punctul de vedere cu privire la initiativele recente ale Comisiei Europene in domeniul educatiei. Asigurarea egalitatii de sanse pentru toti europenii si solutionarea necorelarii competentelor fara a pune in pericol existenta anumitor discipline de studiu trebuie sa constituie obiectivele principale ale agendei UE reînnoite pentru educatie, a subliniat Comitetul European al Regiunilor. Intr-un aviz elaborat de Csaba Borboly (RO-PPE), presedintele Consiliului Judetean Harghita, Comitetul sublinia faptul ca accesul la oportunitatile educationale nu trebuie sa fie determinat de venitul familiei sau de originea sau limba materna a elevului sau studentului. Pentru a aborda problema exodului de creiere atat in interiorul regiunilor Europei, cat si între acestea, ar trebui sa se puna la dispozitie sprijin specific pentru proiectele si operatiunile care vizeaza dezvoltarea programelor de formare si a infrastructurilor destinate educatiei si invatamantului superior in regiunile mai putin dezvoltate, care, adesea, sunt antrenate intr-o spirala demografica si educationala negativa. Citeste mai mult.
 

Proprietatea intelectuala si inovarea, prioritatile ale Comisiei Europene

Comisia Europeana a prezentat, la 29 noiembrie 2017, masuri menite sa asigure faptul ca drepturile de proprietate intelectuala sunt bine protejate, incurajand astfel intreprinderile europene, in special IMM-urile si intreprinderile nou-infiintate, sa investeasca in inovare si in creativitate. Initiativele formulate in acest sens vor facilita actiunile eficiente impotriva incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala, vor simplifica solutionarea litigiilor transfrontaliere si vor aborda problema reprezentata de faptul ca 5 % din bunurile importate in UE (in valoare de 85 de miliarde EUR) sunt contrafacute sau piratate. De asemenea, Comisia incurajeaza desfasurarea de negocieri echitabile si echilibrate pentru acordarea licentelor, care recompenseaza companiile pentru inovare, permitand in acelasi timp si altora sa valorifice aceasta tehnologie pentru a genera produse si servicii noi si inovatoare. Citeste mai mult.
 

Rezultate foarte bune pentru Programul Erasmus +

Cu ocazia implinirii a trei decenii de existenta, in cadrul unui raport ce confirma succesul programului Erasmus+, Comisia europeana a prezentat, la finalul lunii noiembrie, realizarile programului din 2016. De 30 de ani programul ofera, in special tinerilor, posibilitatea de a-si imbogati cunostintele si competemntele calatorind si studiind intr-o alta tara. Comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Erasmus+ a ajuns acum la jumatatea drumului sau de 7 ani. Sunt mandru sa vad felul în care programul a actionat ca un vector al unitatii în Europa. Mobilitatea Erasmus+ dezvolta capacitatile si competentele si consolideaza o identitate europeana, care integreaza si îmbogateste identitatile nationale si regionale.” Citeste mai mult.
 

Increderea romanilor in Uniunea Europeana continua sa fie una ridicata

La 10 ani de la aderare, romanii continua sa aiba incredere in Uniunea Europeana (57%), iar 54% considera ca vocea le este auzita in UE. 86% dintre ei au o parere neutra (40%) sau pozitiva (46%) despre UE, iar 14% una negativa. In opinia romanilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relatiile bune dintre statele sale membre, democratia si respectarea drepturilor omului si a statului de drept, precum si capacitatea de a promova pacea si democratia dincolo de granitele proprii. Romanii considera, de asemenea, ca Uniunea Europeana va deveni mai puternica (56%) si mai unita (58%). Acestea sunt cateva din concluziile sondajului de opinie realizat in luna noiembrie in Romania si Bulgaria, cu ocazia implinirii a 10 ani de apartenenta la Uniunea Europeana. Citeste mai mult.


Copyright © 2017 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro