Newsletter Europe Direct Bistriţa     
Nr.6/31.12.2016  
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 Activitaţi 

Intalnire interactiva cu managerii de resurse umane  
 
La data de 15 noiembrie 2016, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat, la sediul propriu, o intalnire interactiva cu managerii de resurse umane. In cadrul evenimentului au fost discutate aspecte privind invatamantul dual... Citeste mai mult.
Campania "O Europa mai sigura" – la Liceul cu Program Sportiv
 
Echipa Centrului Europe Direct Bistrita a derulat, la 24 noiembrie 2016, o noua sesiune de informare inclusa in Campania „O Europa mai sigura”, la Liceul cu Program Sportiv din muncipiul Bistrita. Elevii participanti au intrat in contact cu informatii esentiale privind politicile si masurile Uniunii Europene de combatere a criminalitatii, discriminarii si radicalizarii, precum si a masurilor autoritatilor de la nivel national si local de prevenire a infractionalitatii. Citeste mai mult.
Combaterea discriminarii, criminalitatii si radicalizarii la Liceul Tehnologic Agricol Bistrita
 
In cadrul Campaniei „O Europa mai sigura”, implementata de Centrul Europe Direct Bistrita in partneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, a avut loc o noua actiune informativa destinata liceenilor. Citeste mai mult.
Campania „O Europa mai sigura”, la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrita
 
La 7 decembrie a avut loc o noua actiune informativa organizata de Centrul Europe Direct in cadrul Campaniei „Europa mai Sigura!”. Destinata elevilor de liceu din cadrul Colegiului Tehnic INFOEL Bistrita, aceasta a adus la cunostinta participantilor politicile si masurile de la nivel european si national cu privire la combaterea criminalitatii, discriminarii si radicalizarii...  Citeste mai mult.
O noua intalnire a Clubulului Antreprenor Junior
 
La 8 decembrie, a fost organizata o noua intalnire de lucru a Clubului Antreprenor Junior, constituit in anul 2009 in cadrul Centrului Europe Direct Bistrița. In cadrul acesteia au fost discutate nevoile de informare ale tinerilor, cu accent pe teme europene, si a fost stabilit planul de acțiune al Clubului pentru urmatoarele 6 luni. Citeste mai mult.
Conferinta „Acasa in Europa”, la a IX-a editie
 
La data de 15 decembrie, echipa Europe Direct Bistrita a organizat cea de a IX-a editie a Conferintei „Acasa in Europa”, eveniment de „bilant” al activitatilor desfasurate de Centrul Europe Direct Bistrita pe parcursul anului 2016 si de evidentiere publica a meritelor persoanelor care s-au remarcat, in mod special, in comunicarea pe teme europene. Citeste mai mult.
Cele doua axe ale bugetului UE pentru anul viitor sunt consolidarea economiei si raspunsul la criza refugiatilor

Institutiile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru anul viitor, acceptand propunerea Comisiei de la inceputul acestui an de a cheltui mai multi bani pentru a face Europa mai competitiva si mai sigura. De asemenea, vor fi alocati mai multi bani pentru primirea si integrarea refugiatilor si pentru combaterea cauzelor migratiei in tarile de origine si de tranzit. Kristalina Georgieva, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil de buget si resurse umane, a declarat: „Am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a obtine resursele financiare necesare pentru constituirea unui buget care sa serveasca cel mai bine interesele cetatenilor nostri. Bugetul UE pentru 2017 ne va oferi, prin urmare, protectie impotriva socurilor, va stimula economia si ne va ajuta sa gasim solutii la probleme precum criza refugiatilor. Ca si pana acum, alcatuim bugetul concentrandu-ne pe rezultate, asigurandu-ne ca fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu folos.” Citeste mai mult.

Corpul european de solidaritate

Corpul european de solidaritate este noua initiativa a Uniunii Europene care le ofera tinerilor sansa de a face voluntariat sau de a se implica in diverse proiecte, in propria tara sau in strainatate, pentru a ajuta comunitati si oameni din toata Europa. In Corpul european de solidaritate se pot inscrie tinerii cu varste intre 17 si 30 de ani, insa pentru a participa efectiv la proiecte, tinerii trebuie sa aiba cel putin 18 ani. Dupa finalizarea unei proceduri simple de inregistrare, participantii pot fi selectati si invitati sa se implice in proiecte vizand, spre exemplu, prevenirea dezastrelor naturale sau reconstructia zonelor afectate, sprijinirea centrelor pentru solicitantii de azil, solutionarea problemelor sociale cu care se confrunta comunitatile etc. Citeste mai mult.

Planul Uniunii Europene pentru dezvoltare durabila

Comisia Europeana a prezentat o noua abordare strategica pentru realizarea dezvoltarii durabile in Europa si in intreaga lume. Documentul puncteaza etapele menite sa asigure un viitor durabil al Europei: un nou consens european privind dezvoltarea statelor membre si un nou parteneriat cu tarile din Africa, Zona Caraibilor si Pacific (ACP), dupa expirarea Acordului de parteneriat de la Cotonou, in 2020. Citeste mai mult.

Institutiile UE insista pentru respectarea reciprocitatii totale privind regimul vizelor cu SUA

In cadrul unei dezbateri in plen a Parlamentuui European care a avut loc in cursul lunii decembrie majoritatea deputatilor au sugerat Comisiei Europeana sa respecte legislatia si sa reintroduca temporar vizele pentru cetatenii SUA, pentru a incuraja administratia de la Washington sa elimine vizele pentru cetatenii din toate statele UE. Cei mai multi dintre de[utetii care au luat cuvantul au fost de acord ca aceasta este „o chestiune de principiu” si au aratat ca regulile UE ii impun Comisiei Europene sa prezinte un act delegat care sa suspende scutirea de vize, daca statul caruia aceasta scutire i-a fost acordata nu asigura o reciprocitate totala privind regimul vizelor pentru cetatenii tuturor statelor membre UE. Citeste mai mult.

Progrese importante in transferurile si relocarea de urgenta a refugiatilor

Comisia a adoptat un raport privind progresele inregistrate cu privire la mecanismele UE de transfer si relocare de urgenta a refugiatilor. Raportul evalueaza masurile adoptate din 28 septembrie 2016 pana in prezent. In aceasta perioada, statele membre au reusit relocarea a unui numar de 1.157 de persoane, onorandu-si in continuare angajamentul de a furniza canale legale de acces in UE pentru persoanele care au nevoie de protectie. Numarul total al persoanelor relocate a ajuns, astfel, la 11.852, adica la peste jumatate din numarul de 22.504 de persoane convenit in cadrul mecanismului din iulie 2015. Citeste mai mult.

Este nevoie de solidaritate pentru protejarea femeilor si copiilor din taberele de refugiati

O delegatie din partea comitetului pentru drepturile femeilor al Parlamentului European a vizitat taberele si centrele pentru refugiati din imprejurimile Atenei, in vederea evaluarii situatiei persoanelor vulnerabile. Dupa incheierea misiunii, derulate in luna noiembrie, sefa delegatiei, Constance Le Grip – membru francez al grupului PPE, a lansat un apel catre Statele Membre pentru punerea in aplicare a angajamentului de a primi mai multi refugiati, in special femei si copii. In cadrul acestui apel, a fost subliniat faptul ca lipsa securitatii si pericolele afecteaza integritatea fizica si psihologica a migrantilor si refugiatilor de gen feminin, acestea intampinand riscul de a fi exploatate sexual si rapite de retelele de traficanti de persoane. Citeste mai mult.

Increderea este vitala pentru eficienta justitiei penale transfrontaliere

„Protejarea drepturilor persoanelor implicate in proceduri de investigatie penala este o caracteristica esentiala a unui sistem de justitie corect”, a afirmat directorul Agentiei UE pentru drepturi fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty. „Cand vine vorba de justitia transfrontaliera, trebuie sa impulsionam increderea intre instantele nationale. Aceasta este singura modalitate prin care putem sa ne asiguram ca oamenii vor fi tratati corect”. Citeste mai mult.

Apel la toleranta fata de refugiati

Statele Membre UE ar trebui sa „se abtina de la incitarea cetatenilor la frica si ura fata de migranti si fata de persoanele care solicita azil politic”, a afirmat Comitetul pentru Libertati Civile al Parlamentului European, votand o rezolutie cu privire la drepturile fundamentale in UE. Dreptul la libera circulatie si avort, datorita urgentelor medicale, sunt de asemenea subliniate in textul care urmeaza a fi supus votului Parlamentului in ansamblul sau. Rezolutia non-legislativa pregatita de Jozsef Nagy, Reprezentant al Slovaciei in Parlamenul European, vizeaza provocarile in materie de drepturi fundamentale de la nivelul Uniunii Europene, in special in domeniul migratiei, protejarii copiilor si mediului online. Citeste mai mult.


Copyright © 2013 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro