Newsletter Europe Direct Bistriţa     
Nr.5/31.10.2016  
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 Activitaţi 

Training pentru jurnalisti, 16-18 septembrie 2016 
 
Uniunea Europeana post Brexit, Crizele Estului si Orientului Mijlociu – Provocari si raspunsuri, anul electoral 2017 pentru marii actori europeni si impactul lui asupa proiectului European – acestea au fost temele prioritare abordate in cadrul trainingului pentru jurnalisti, organizat de Centrele Europe Direct Bistrita, Comanesti si Valcea, în perioada 16 -18 septembrie 2016, în zona Colibita-Tihuta, jud. Bistrita-Nasaud.  Citeste mai mult.
Saptamana Europeana a Mobilitatii 2016 - Impreuna in combaterea schimbarilor climatice
 
Centrul Europe Direct Bistrita a fost, si in acest an, unul dintre promotorii Saptamanii Europene a Mobilitatii, prin evenimentele organizate la 22 septembrie in Piata Centrala din Bistrita, incepand cu ora 10:00 Citeste mai mult.
 
Ziua Educatiei - Ziua Centrelor Europe Direct din Romania  
 
Educatia reprezinta prioritatea Reprezentantei Comisiei Europene in Romania pentru anul 2016 si, nu intamplator, “Ziua Centrelor Europe Direct” din Romania a fost aleasa Ziua Mondiala a Educatiei sau a Profesorului, pentru a sublinia importanta educatiei in dezvoltarea societatii. Citeste mai mult.
Scoala Europeana Creativitate si Inovare, de Ziua Mondiala a Educatiei 
 
La data de 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, Centrul Europe Direct Bistrita a vizitat Colegiul National „George Cosbuc” din Nasaud. Citeste mai mult.
Premiile pentru locuri de munca si investitii 
 
Centrul Europe Direct Bistrița a organizat, la 20 octombrie 2016, evenimentul ”Premiile pentru investiții si locuri de munca”, in cadrul Galei Topul Firmelor 2016. Citeste mai mult.
"Sunt cetatean european, deci particip", la Expo Toamna Aurie 2016 
 
In cadrul Expo Bistrita ”Toamna Aurie” 2016, eveniment organizat de structura gazda a Centrului in perioada 26 - 30 octombrie, a avut loc o noua sesiune informativa, parte a campaniei ”Sunt cetatean european, deci particip”. Citeste mai mult.
Serile economice ale CED: Mecanisme europene de finantare a activitatilor antreprenoriale  
 
La data de 28 octombrie, echipa Europe Direct Bistrita a organizat un nou eveniment dedicat mediului de afaceri, inclus in Serile economice ale Centrului. Citeste mai mult.
Discursul Presedintelul Juncker privind "Starea Uniunii Europene" 2016

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a sustinut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Inaltul oficial european a trecut in revista realizarile din ultimul an si a prezentat prioritatile de actiune pentru anul urmator. Totodata, el a subliniat modul in care Comisia Europeana va aborda cele mai presante provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana: „Urmatoarele 12 luni sunt decisive daca dorim sa reunim Uniunea noastra. Europa este ca o coarda impletita din mai multe fire – functioneaza numai atunci cand tragem cu totii in aceeasi directie: institutiile UE, guvernele si parlamentele nationale, deopotriva. Trebuie sa aratam din nou ca acest lucru este posibil, in anumite domenii unde solutii comune sunt deosebit de urgente. Prin urmare, propun o agenda pozitiva de actiuni europene concrete pentru urmatoarele 12 luni." Citeste mai mult.

Programul de lucru al Comisiei in anul 2017

Programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2017, prezentat la sfarsitul lunii octombrie, se axeaza pe implementarea celor 10 prioritati politice ale Comisiei Europene. El include 21 de initiative-cheie si 18 noi propuneri, de imbunatatire a calitatii legislatiei UE in vigoare si de garantare a faptului ca aceasta este adecvata scopului. De asemenea, programul indica 34 de propuneri prioritare, prezentate in ultimii doi ani si a caror adoptare rapida de catre Parlamentul European si de Consiliu poate avea un impact economic si politic tangibil.Citeste mai mult.

Drepturile omului si democratia: a fost adoptat raportul anual al UE pe 2015

Consiliul a adoptat partea referitoare la „chestiunile la nivel de tara si de regiune” din Raportul anual al UE pe anul 2015, privind drepturile omului si democratia in lume. Potrivit Raportului, UE a continuat sa apere si sa promoveze drepturile omului, inclusiv societatile democratice si favorabile incluziunii. Raportul prezinta eforturile UE, prin intermediul Inaltului Reprezentant Federica Mogherini, al reprezentantului special al UE pentru drepturile omului, Stavros Lambrinidis si al retelei globale a UE de delegatii, de a promova universalitatea drepturilor omului in intreaga lume. Sectiunea referitoare la „chestiunile la nivel de tara si de regiune” din raport prezinta o scurta trecere in revista a situatiei drepturilor omului si detaliaza sprijinul acordat, pe teren, prin intermediul politicilor UE, pentru fiecare tara in parte. Citeste mai mult.

Uniunea trebuie sa redobandeasca increderea cetatenilor

In cadrul prezentarii raportului pentru 2015 al auditorilor UE catre Comitetul de Control Bugetar al Parlamentului European, Klaus-Heiner Lehne, noul Presedinte al Curtii Europene a Auditorilor, a avertizat ca institutiile Europene au pierdut, intr-o anumita masura, increderea cetatenilor UE. Acesta a afirmat ca, in lunile si anii care vor veni, o provocare majora a Uniunii va fi aceea de a recastiga increderea pierduta. Lehne a sustinut ca este nevoie de o reforma, insa ca orice forma va lua aceasta, este necesar ca ea sa fie construita pe o baza financiara solida. Asta inseamna ca UE trebuie sa tina registre corecte, sa se asigure ca regulile financiare sunt corect aplicate, sa aduca valoare pentru bani, precum si sa garanteze transparenta si furnizarea unei asigurari.Citeste mai mult.

Servicii publice online mai accesibile

In Uniunea Europeana, traiesc in jur de 80 de milioane de persoane cu dizabilitati care au dificultati de a accesa internetul. Acestora li se adauga persoanele virstnice al caror numar creste, odata cu imbatranirea populatie UE. Prin urmare, se asteapta ca numarul persoanelor cu dificultati de acces la internet sa creasca la 120 de milioane pana in 2020. Site-urile web si aplicatiile online pentru administratia publica, spitale, instante judecatoresti si alte structuri ale sectorului public vor trebui sa facilitaze accesibilitatea tuturor categoriilor de cetateni, conform noilor reguli aplicabile la nivelul UE, aprobate de Paramentul European. Citeste mai mult.

Membrii Parlamentului European lanseaza un apel pentru democratie, stat de drept si drepturi fundamentale

Intr-o rezolutie adoptata in cursul lunii octombrie, membrii Parlamentului European sustin crearea, de catre Comisia Europeana, a unui mecanism care sa monitorizeze si sa raporteze anual activitatile legate de prevenirea si combaterea incalcarii drepturilor democratice, a statului de drept si a drepturilor fundamentale, in statele membre UE. Acest mecanism ar trebui sa includa obiective specifice si sa stabileasca o abordare graduala de remediere a acestor situatii. Citeste mai mult.

Presedintele Consiliului European si Comitetul European al Regiunilor isi unesc fortele pentru a restabili increderea si pentru a construi o Europa mai aproape de cetateni

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat, in cadrul intalnirii sale cu liderii politici ai Comitetului European al Regiunilor, ca se bazeaza pe regiuni si orase sa ajute Uniunea Europeana sa inteleaga mai bine nevoile cetatenilor si sa ia masurile de care acestia au nevoie „Ne aflam intr-un moment critic, in care Uniunea Europeana se confrunta cu probleme majore. Mai mult ca oricand, trebuie sa dam dovada de onestitate si de initiativa politica, dar acest lucru nu trebuie sa vina numai de la Bruxelles; este nevoie, de asemenea, de angajamentul autoritatilor locale si regionale. Ma bucur sa ma intalnesc cat mai des cu primari si presedinti de consilii regionale, avand in vedere ca acestia se afla mai aproape de cetateni si pot impartasi liderilor UE metodele care functioneaza cu adevarat. Avem nevoie de un efort reinnoit pentru angajarea cetatenilor in proiectul european, asa incat ma bucur foarte mult ca CoR isi intensifica actiunile de informare a alegatorilor”, a declarat presedintele Tusk in cursul discutiilor. Citeste mai mult.

Progrese in domeniul transparentei - Comisia propune Registre de Transparenta obligatorii

Comisia Europeana a propus ca Registrul de Transparenta sa fie obligatoriu pentru toate trei cele mai institutii ale importante Uniunii – Parlamentul European, Comisia Europeană si Consiliul Uniunii Europene, făcand un pas important spre atingerea scopurilor Comisiei Juncker privind cresterea transparentei. Avand in vedere rolul deja asumat al Comisiei, de lider in domeniul transparentei decizionale, prin publicarea intalnirilor cu grupurile interesate in Registrul de Transparenta, pasul urmator era, asadar, implementarea sistemului si la nivelul Parlamentului si Consiliului, oferind o imagine clara cu privire la persoanele si grupurile care participă la elaborarea politicilor europene. Citeste mai mult.


Copyright © 2013 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro