Newsletter Europe Direct Bistriţa     
Nr.3/30.06.2016  
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 Activitaţi 

Concursul "Europa de maine", la cea de a XII-a editie
 
O noua editie a concursului „Europa de maine”, a avut loc vineri, 6 mai 2016, in organizarea Scolii Gimnaziale Nr.1 din Bistrita, coord. Prof. Geta Lapuste, in parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrita. Citeste mai mult.
Sarbatoarea Europei 2016
 
In cadrul „Sarbatorii Europei” 2016, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat o serie de activitati destinate publicului larg:
Activitati sportive si recreative dedicate prescolarilor
 
Cu ocazia Zilei Europei, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat activitati sportive si recreative in Parcul municipal, impreuna cu micutii de la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 6 Bistrita. Prescolarii au participat la un cros si un concurs de biciclete. Citeste mai mult.
Concursul de pictura "Europa mea", la final
 
Concursul "Europa mea", organizat de Centrul Europe Direct Bistrita s-a incheiat, la 9 mai, cu expunerea creatiilor participantilor, la Palatul Culturii din municipui Bistrita si premierea acestora, in cadrul evenimentului "Sarbatoarea Europei". Concurentii,  elevi din cadrul Liceului de Arte "Corneliu Baba", au reflectat, prin intermediul culorilor, valori peisagistice si arhitecturale din Statele Membre ale Ununii. Citeste mai mult.
 
Concursul "O Europa mai sigura”
 
Organizata de Centrul Europe Direct Bistrita si Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, in perioada aprilie-iunie, Campania „O Europa mai sigura” a inclus sesiuni informative, interactive si Concursul care poarta numele campaniei, lansat la 1 iunie 2016. Citeste mai mult.
Consultare publica privind modalitatile de facilitare a furnizarii transfrontaliere a serviciilor

In acord cu Strategia pentru Piata Unica, Comisia Europeana urmareste sa propuna, spre finalul anului 2016, un Pasaport al Serviciilor menit sa simplifice procedurile administrative pentru furnizorii de servicii care doresc sa isi extinda activitatile in alte State Membre. In acest context, Comisia a lansat o consultare politica privind modalitatile de sustinere a furnizarii de servicii in intreaga Uniune Europeana. Citeste mai mult.

Piata Unica: cel mai mare avantaj al Europei

Piata Unica reprezinta cel mai important succes al Uniunii Europene, permitand oamenilor, serviciilor, bunurilor si capitalului sa se mute liber in cea mai mare economie a lumii, jumatate de miliard de consumatori din UE fiind serviti de 30 de milioane de intreprinderi. Cu o cifra de afaceri de peste 14 mii de miliarde de euro, Piata Unica creeaza conditiile competitiei necesare  asigurarii unei largi varietati de optiuni pentru consumatori si antreprenori. Citeste mai mult.

Cooperare si standardizare pentru o Piata interna solida

Concurenta pe piata globala, dezvoltarea companiilor inovative, a celor mai bune produse si servicii pentru consumatori reprezinta, in viziunea Presedentiei Olandeze a Uniunii Europene, prioritatile care vor ajuta consolidarea pietei interne digitale. Acordurile privind standardizarea pentru o Europa a Inovatiei In cadrul conferintei „Piata Interna a Uniunii Europene” de la Amsterdam, din luna iunie, Comisarul european Bienkowska pentru Piata Interna si Henk Kamp, Ministrul pentru Afaceri Economice al Olandei, impreuna cu 53 de institutii europene si companii, au semnat un angajament privind adoptarea de  acorduri inovative pentru standardizare. Citeste mai mult.

Zece masuri de imbunatatire a competentelor cetatenilor europeni

In luna iunie, Comisia Europeana a adoptat o noua agenda pentru competente in Europa. Aceasta are ca scop facilitarea dezvoltarii unei game largi de competente in randul tinerilor europeni, pentru a contribui la valorificarea, intr-o masura cat mai mare, a capitalului uman al Europei, la cresterea gradului de insertie profesionala si a competitivitatii, precum si la stimularea cresterii in Europa. Avand in vedere ca, in Europa de astazi, numeroase persoane nu au cunostintele si competentele necesare pentru a fi competitive pe piata muncii, pentru a initia afaceri sau ocupa locuri de munca care corespund aspiratiilor lor, Comisia Europeana isi propune ca, alaturi de Statele Membre, sa depuna eforturile necesare pentru cresterea nivelului competentelor, promovarea competentelor transversale si gasirea unor modalitati de a anticipa mai bine necesitatile de pe piata fortei de munca. Citeste mai mult.

Dezvoltarea competentelor media si a gandirii critice cu ajutorul educatiei si formarii

In cadrul reuniunii Consiliului European de la finalul lunii mai au fost discutate aspecte legate de dezvoltarea competentelor media, digitale si a gandirii critice cu ajutorul educatiei si formarii. Sesizand potentialul extraordinar al internetului si platformelor de comunicare sociala de a oferi acces la un volum imens de informatii diversificate, Consiliul propunea prioritizarea dezvoltarii competentelor necesare utilizarii intr-o masura cat mai buna a acestor instrumente digitale. Competentele media includ, conform concluziilor Consiliului, „capacitatile tehnice, cognitive, sociale, civice si creative care ne permit sa accesam atat media traditionale, cat noile media, sa ajungem la o intelegere critica a acestora si sa interactionam cu ele”. Citeste mai mult.

O agenda europeana pentru o economie colaborativa

Economia colaborativa este un sistem socio-economic construit pe conceptul folosirii in comun a resurselor fizice si umane. Ea cuprinde creerea, producerea, distributia, comertul si consumul de bunuri si servicii de catre persoane si organizatii, in mod comun.  Fiecare participant este singurul proprietar al bunului sau serviciului consumat. Modelul de economie colaborativa este folosit in piete online cu caracter general (de ex. eBay) sau in piete online specializate cum ar fi: cazare direct la persoana particulara, transport cu masina particulara etc.  Acest model este ajutat de noile tehnologii precum  cea mobila, internetul, retele de comunicatii, social media, care fac mai eficienta legatura intre oameni, bunuri si servicii, avand ca rezultat formarea de comunitati, organizatii si modele de activitate noi, atat private cat si publice.  Citeste mai mult.

Politica Industriala a Uniunii Europene

Politica industriala a Uniunii Europene urmareste stimularea cresterii si competitivitatea economiei Uniunii Europene, in ansamblu si, in mod particular, in sectorul productiei. Aceasta politica integrata include o gama larga de prioritati legate de comert, inovatie si energie, cu impact important asupra competitivitatii industriale. In acest domeniu, Uniunea Europeana are urmatoarele prioritati: - Promovarea competitivitatii; Incurajarea inovatiei prin sprijinirea actiunilor asociate inovatiei si cercetarii; Promovarea afacerilor care produc intr-un mod sustenabil si responsabil din punct de vedere social; Citeste mai mult.

 
Copyright © 2013 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro