Newsletter Europe Direct Bistriţa     
Nr.5 /31.05.2015  
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 Activitaţi 

Start in Campania O Europa mai sigura!

Centrul Europe Direct Bistrita, in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud organizeaza in perioada mai – iunie Campania “O Europa mai sigura” care vizeaza facilitarea accesului tinerilor la informatii cu privire la Uniunea Europeana, drepturile lor si prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene Citeste mai mult.
Sarbatoarea Europei, sarbatoarea noastra
Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, prin Centrul Europe Direct Bistrita, alaturi de Primaria Bistrita, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Directia Judeteana de Sport si Tineret Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud si Asociatia Pro-Ado, au celebrat si in acest an, Ziua Europei, impreuna cu publicul larg, in zona centrala a municipiului Bistrita.Citeste mai mult.
 

Intalnire cu Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose
La data de 14 mai 2015, Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, prin Centrul Europe Direct Bistrita, Institutia Prefectului Judetului Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud au organizat o intalnire de lucru cu Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, in sala mare a Palatului Administrativ Bistrita-Nasaud.Citeste mai mult.
 

Dincolo de granite, la Scoala Gimnaziala Lucian Blaga
La Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga” Bistrita, cu ocazia celebrarii Zilei Europei, au fost organizate, in data de 8 mai 2015, diverse activitati interactive. Reunite sub denumirea “Dincolo de granite” aceste actiuni au adus impreuna elevii claselor I - VIII, pentru a se bucura de muzica si dans si pentru a invata unii de la altii lucruri noi privind statele membre ale Uniunii Europene. Citeste mai mult.
 

Concursul judetean Europa de maine organizat de Scoala Gimnaziala nr. 1
La data de 8 mai 2015, la Scoala Gimnaziala Nr.1 Bistrita s-a desfasurat cea de a XI-a editie a concursului judetean “Europa de maine”, organizat in parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrita. Echipajele unitatilor de invatamant gimnazial din judet au intrat intr-o competie a ideilor si creativitatii, dovedindu-si, in acelasi timp, cunostintele privind Uniunea Europeana si orasul european Bistrita. Citeste mai mult.
 
Carta Europeana plaseaza drepturile fundamentale la baza politicilor UE

In cursul lunii mai 2015, Comisia Europeana Raportul pe anul 2014 privind aplicarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale. Prim Vice-Presedinte Frans Timmermans a afirmat cu aceasta ocazie: “Carta drepturilor fundamentale ocupa un loc important in cadrul Uniunii, Comisia asumandu-si angajamentul de a asigura aplicarea deplina si eficace a acesteia. Drepturile fundamentale reflecta valorile unei societati libere, deschise si favorabile incluziunii, iar noi toti avem o responsabilitate comuna: aceea de a le proteja si promova zi de zi, prin toate actiunile noastre. Primul nostru colocviu anual privind drepturile fundamentale, care va avea loc in luna octombrie, va sensibiliza opinia publica in special cu privire la incurajarea tolerantei si a respectulu”. Citeste mai mult.

Membrii Parlamentului European au propus o schema pentru un sistem de sanatate mai sigur

Masuri de imbunatatire a sigurantei pacientilor, inclusiv combaterea cresterii rezistentei la antibioticele umane si veterinare, folosind tratamentele intr-un mod mai responsabil si promovand invoarea, au fost stabilite de membrii Parlamentului European intr-o rezolutie votata la 19 mai. Acestia au subliniat ca un procent cuprins intre 8-12% din pacientii din spitalele UE sufera de efecte adverse, cum ar fi infectiile asociate asistentei medicale, care duc la 37.000 de decese pe an si reprezinta o povara grea pe bugetele limitate ale serviciilor de sanatate.  Citeste mai mult.

O Piata Unica Digitala pentru Europa: Comisia pregateste 16 initiative pentru a atinge acest tel

Internetul si tehnologiile digitate transforma lumea in care traim – in fiecare aspect al vietii si in fiecare domeniu de dezvoltare. Europa trebuie sa imbratiseze revolutia digitala si sa ofere oportunitati digitale pentru indivizi si pentru mediul de afaceri, folosid forta Pietei Unice Comune a Uniunii Europene. La 6 mai, Comisia Europeana a dezvaluit planurile sale detaliate de a crea o Piata Unica Digitala, si de a-si atinge astfel una dintre cele mai importante prioritati ale sale.  Citeste mai mult.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investii este benefic Romaniei

Masa rotunda pe tema impactului Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) asupra economiei Romaniei, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in data de 19 mai 2015, a pus in discutie atat beneficiile pe care le-ar aduce incheierea acestui acord, cat si preocuparile legate de unele aspecte importante din cadrul negocierilor, cum ar fi sistemul de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat. Negocierea si incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) este una dintre cele 10 prioritati ale Comisiei Juncker. Demersul de transparenta promovat de noua Comisie presupune dezbaterea acestui acord cu toate partile interesate, cat si cu mass-media.   Citeste mai mult.

Stimularea inovatiei pentru impulsionarea cresterii in Europa

Imbunatatirea capacitatii Europei de a inova si de a fi competitiva la nivel global impune eforturi comune de incurajare a ideilor inovatoare si de a promova asimilarea lor comerciala. Acestea sunt unele dintre concluziile care au fost desprinse din ultimele cercetarii privind performantele in domeniul inovarii in Europa. Tabloul de bord al Uniunii inovarii 2015 a aratat ca, pe ansamblu, nivelul inovatiei in Uniunea Europeana este stabil. Totusi, criza a avut un impact asupra activitatilor de inovare din sectorul privat: numarul intreprinderilor inovatoare este in declin, la fel si cel al investitiilor de capital de risc, al inovatiilor IMM-urilor, al cererilor de brevete, al exporturilor de produse de inalta tehnologie si al vanzarilor de produse inovatoare.   Citeste mai mult.

Uniunea Europeana sprijina IMM-urile din Georgia, Moldova si Ucraina

La 27 iunie 2014, Georgia, Moldova si Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana. Aceste acorduri vizeaza promovarea dezvoltarii economice, stabilitatea pe termen lung, eficienta si predictibilitate pentru intreprinderi. Acordurile sunt, de asemenea, baza pentru crearea unor zone de liber schimb aprofundat si, la randul lor, vor crea noi oportunitati comerciale, vor stimula cresterea investitiilor straine directe, vor moderniza economia si crearea de noi locuri de munca in aceste trei tari. Citeste mai mult.

 
Copyright © 2013 CCI BN, All rights reserved.
Centrul Europe Direct Bistrita
Adresa de email:
europedirect@cciabn.ro