Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

January 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale:Program de activitati 2009INDEX Activitati 2009Conferinta de presa pentru lansarea site-ului Centrului Europe Direct Bistrita
Constituirea retelei de femei antreprenor la nivelul judetului Bistrita-Nasaud
Mini-campanie de informare cu ocazia Zilei Europene a Consumatorului
Creativitate pentru viitorul Europei
Intalnire cu delegatia Ministerului Mediului
Ziua Pamantului
Conferinta "Antreprenor in Europa"
Ziua Europei pentru copii
Gala Multiplicatorilor de Informatie Europeana din Transilvania de Nord si-a premiat castigatorii
Caravana de informare si constientizare: Europa, casa noastra
Olimpiada Inocentilor
Tabara de formare a tinerilor antreprenori - Vara antreprenoriala Bistriteana
Lansare a Quiz-ului "Descopera Europa" si a concursului de machete "Creativitate si Inovare in Orasele Infratite"
Saptamana mobilitatii la Bistrita
Ziua Europeana a Limbilor Straine
Centrul Europe Direct Bistrita reprezentat la Adunarea Generala de la Rotterdam
Be a network star!
Tinerii din Regiunea de Nord-Vest cetateni europeni activi si responsabili, viitori intreprinzatori de succes
Ora de dirigentie creativitate si inovare spiritul antreprenorial si cetatenia europeana activa
Capitanul propriei mele afaceri - spiritul de inovatie si antreprenorial in randul tinerilor
Jocuri si concursuri "in acorduri europene"
Carnavalul Statelor Membre
Conferinta "ACASA IN EUROPA"Conferinta "ACASA IN EUROPA"
              

17 decembrie 2009

         Centrului Europe Direct Bistrita a organizat joi, 17 decembrie 2009, incepand cu ora 14:30 Conferinta " ACASA IN EUROPA".
         Evenimentul a marcat incheierea celui de al doilea an de activitate a Centrului Europe Direct Bistrita si a vizat realizarea unui scurt "bilant" al activitatilor desfasurate pe parcursul anului 2009 si recunoasterea meritelor persoanelor care s-au evidentiat in mod special in comunicarea pe teme europene.
         Cei peste 50 de participanti, colaboratori, reprezentanti ai mass-media si voluntari ai Centrului Europe Direct au rememorat principalele actiuni la care au participat impreuna: "Tabara de formare a tinerilor antreprenori-Vara antreprenoriala Bistriteana", Conferinta "Tinerii din Regiunea de Nord-Vest - cetateni europeni activi si responsabili, viitori intreprinzatori de succes " sau "Carnavalul statelor membre ale Uniunii Europene".
         Cu aceasta ocazie a avut loc si festivitatea de premiere a castigatorilor Concursului de machete "Creativitate si Inovativitate in orasele infratite". Au fost acordate 10 premii de participare, Premiul de popularitate in valoare de 300 Euro - Colectivului cls. a XI-a C Grup Scolar "Grigore Moisil" Bistrita pentru macheta cu titlul "Asa da! Asa nu!", Premiul III - in valoare de 100 Euro elevei Morar Carina cls. a-XII-a D, Liceul cu Program Sportiv Bistrita pentru Macheta cu titlul "Casa Energetica ", Premiul II - in valoare de 200 Euro elevului Damian Radu Mihai cls. a-X-a Colegiul Tehnic Infoel Bistrita pentru Macheta cu titlul "Energie alternativa" si Premiul I - in valoare de 400 Euro elevei Roman Carmen cls. a-IX-a D Colegiul Tehnic Infoel Bistrita pentru Macheta cu titlul "Incalzirea globala - cauze si efecte ".


Sus


Carnavalul Statelor Membre
              

8 decembrie 2009

         Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, structura gazda a Centrului Europe Direct Bistrita, in parteneriat cu Primaria Bistrita si Inspectoratul Scolar al Judetului Bistrita-Nasaud au organizat marti, 8 decembrie 2009, incepand cu ora 16,00, in Sala de Sport a Colegiului National "Andrei Muresanu"-"CARNAVALUL STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE".
         Evenimentul a fost destinat elevilor claselor II - IV si marcheaza Anul European al Creativitatii si Inovatiei. Cei peste 70 de participanti au reprezentat, prin costumatie, un stat membru al Uniunii Europene.

         In cadrul carnavalului au fost organizate concursuri pe urmatoarele sectiuni:
         - Costumatie - inovativitate - au fost apreciate cele mai creative costume
         - Cunostinte despre Uniunea Europeana - intrebarile au vizat cunostinte sumare legate de Uniunea Europeana, adaptate elevilor claselor II - IV. Dintre cei 29 de copii participanti la concursul de cunostinte 6 au obtinut note maxime.
         - Prezentarea unei tari membre - elevii au descris in 2-3 fraze tara reprezentata prin costumatie; fiind apreciate cele mai hazlii prezentari.

         Au fost acordate:
         -MARELE PREMIU AL CARNAVALULUI - "Enciclopedie ilustrata pentru copii. O lume intreaga in imagini "
         -3 premii (cate un premiu pentru fiecare sectiune)- "Animalele - enciclopedie pentru copii ", "Ce si Cum. Cele sapte minuni ale lumii ","Ce si Cum. Egiptul antic "
         -2 mentiuni pentru fiecare sectiune
         Toti cei prezenti s-au putut bucura de un moment artistic sustinut de eleva Cristina Nalat, urmat de "Tombola carnavalului" care a daruit fiecarui copil prezent o mica surpriza si de indragitul Clovn care a asigurat fiecarui copil o mica pictura pe fata sub forma steguletelor tarilor membre UE.
         Seara s-a incheiat cu voie buna si distractie atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.


Sus


Jocuri si concursuri "in acorduri europene"
              

28-31 octombrie 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita a realizat un stand informativ in cadrul manifestarii expozitionale EXPO Bistrita 2009. Targul de bunuri de larg consum EXPO BISTRITA a fost organizat de structura gazda a Centrului, Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, in perioada 28 - 31 octombrie, la Sala Polivalenta din Bistrita. Pe parcursul celor 4 zile, standul informativ EUROPE DIRECT a fost animat de activitati interactive si concursuri pe teme europene cu premii, destinate tuturor categoriilor de varsta. Toti cei care, cu mic cu mare, au dorit sa cunoasca "in joaca" Europa au fost rasplatiti cu premii surpriza.

Concurs de desene " Orasul meu in viitor "
              

31 octombrie 2009

         Vineri, 30 octombrie, incepand cu ora 12,00 Europe Direct Bistrita a organizat Concurs de desene pentru copii "Orasul meu in viitor". Au participat un numar de 130 elevi de la scolile din Municiiul Bistrita care si-au exersat creativitatea, imaginatia si abilitatile artistice. Lucrarile au fost evaluate in mod diferit pentru ciclul primar si gimnazial. Castigatorii au fost rasplatiti cu premii in obiecte.

Sus


Capitanul propriei mele afaceri - spiritul de inovatie si antreprenorial in randul tinerilor
              

29 octombrie 2009

         Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud prin Centrul Europe Direct Bistrita a organizat, in data de 29 octombrie, dezbaterea cu titlul "Capitanul propriei mele afaceri - spiritul de inovatie si antreprenorial in randul tinerilor". Evenimentul a facut parte dintr-o serie de activitati destinate dezvoltarii spiritului antreprenorial si incurajarii dezvoltarii de afaceri proprii.
         Lucrarile au fost deschise de Dl. Vasile Bar, Presedinte CCI BN, D-na Suzana Galatan, Inspector Scolar, D-na Elena Barbos, Consilier Programe CCI BN, Consiler de comunicare, Centrul Europe Direct Bistrita. Au fost invitati sa impartaseasca din cunostintele lor, din experientele traite si din provocarile antreprenoriatului: Dl. Emilian Ivanov, executor judecatoresc, partener-consilier al Presedintelui Director General pe probleme legate de strategii manageriale si securitate interna - SC Luxelacalis SRL, Dl. Alin Morutan, avocat in cadrul Societatii Civile de Avocati Morutan, Dl. Codrut Sigartau, partener asociat - SC Executive Travel SRL Bistrita. Despre experienta Italiei si Poloniei in exercitarea spiritului antreprenorial au vorbit reprezentantii oraselor Mandello del Lario (Italia) si Mlawa. Au deschis portile dialogului, tinerii: Ranja Alexandra, eleva, Scoala Generala "Stefan cel Mare", voluntar al Centrului Europe Direct Bistrita, Gavriloaie Andreea Minodora, eleva, Grup Scolar Lechinta, voluntar al Centrului Europe Direct Bistrita, Ignat Paul, elev, Colegiul National "Andrei Muresanu", Stan Sandra, eleva, Colegiul National "Andrei Muresanu".
         Dezbaterile s-au purtat pe tema factorilor de succes, cunostintelor si competentelor necesare pentru a initia si dezvolta o afacere. "Inteligenta, multumirea, iubirea si munca sunt factorii esentiali pentru atingerea succesului", declara dl. Emilian Ivanov. Dl. Alin Morutan a completat ca mai este nevoie de "curaj, informatii, cunostinte in domeniul in care se initiaza afacerea, spirit de initiativa si abilitati de lider". Obstacolele care se pot ivi in exercitarea spiritului antreprenorial si dezvoltarea unei afaceri au fost punctate de Dl. Codrut Sigartau. El a mai adaugat ca un antreprenor "are nevoie de putere de munca, determinare si de a actiona intr-un domeniu care sa-i placa si la care sa se priceapa". "Creativitatea si inovativitatea au fost factorii care au dus la relansarea economica in Mandello del Lario", remarca Primarul Orasului, dl. Maurizio Bertoti.
         Initiativa unei dezbateri pe tema antreprenoriatului a fost apreciata de cei 90 de participanti care au exprimat nevoia replicarii unor astfel de evenimente.

Sus


Ora de dirigentie creativitate si inovare spiritul antreprenorial si cetatenia europeana activa
              

21 octombrie 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita a organizat, cu sprijinul Primariei Bistrita si al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, in data de 21 octombrie 2009 seminarul informativ "Ora de dirigentie creativitate si inovare spiritul antreprenorial si cetatenia europeana activa"
         Evenimentul, destinat dascalilor din ciclul primar si gimnazial, si-a propus sa faciliteze schimbul de bune practici in ceea ce priveste activitatile menite sa conduca la dezvoltarea de abilitati antreprenoriale precum: creativitatea, spiritul concurential, asumarea riscului, punerea ideilor in practica, negocierea, munca in si cu echipa etc. Transmiterea informatiilor si tehnicile de lucru cu elevii trebuie sa se bazeze pe creativitate si gandire critica. De asemenea, formarea abilitatilor antreprenoriale, considerate ca fiind esentiale la nivel european, in context formal, chiar din primii ani de scoala are efecte pozitive in exercitarea spiritului antreprenorial la varsta adecvata.
         Au deschis "apetitul" pentru dezbatere, prezentarile sustinute de Annick Courtin Hecker - coordonator Centrul Europe Direct Franche Comte, Besancon (Franta), Monica Muresan - coordonator Centrul Europe Direct Bistrita, Geta Lapuste - profesoara, Scoala Generala nr. 1 Bistrita, Multiplicatorul anului 2008 in Regiunea de Nord-Vest. Cu aceasta ocazie a fost lansata "Gentuta pedagogica", un instrument creativ, dezvoltat de Centrul Europe Direct Bistrita cu sprijinul Centrului Europe Direct Franche Comte, menit sa intareasca capacitatea de intelegere a tematicii europene si sa dezvolte abilitatile antreprenoriale in randul elevilor. Gentutele vor fi utilizate pentru realizarea de cursuri interactive, bazate pe invatarea experentiala pentru elevii din clasele I VIII. Seminarul a beneficiat de participarea activa a unui numar de 30 de cadre didactice din Bistrita si Beclean.

Sus


Tinerii din Regiunea de Nord-Vest cetateni europeni activi si responsabili, viitori intreprinzatori de succes
              

3 octombrie 2009

         Centrul Europe Direct Maramures, in parteneriat cu Centrul Europe Direct pentru Transilvania de Nord si Centrul Europe Direct Bistrita au organizat sambata, 3 octombrie 2009, la Baia Mare, conferinta cu titlul "Tinerii din Regiunea de Nord-Vest cetateni europeni activi si responsabili, viitori intreprinzatori de succes". Evenimentul, care a reunit elevi din judetele Maramures, Cluj, Satu-Mare si Bistrita-Nasaud a contribuit la dezvoltarea capacitatii de implicare si afirmarea cetateniei active in randul tinerilor din regiunea de Nord-Vest. Dupa Gala multiplicatorilor de informatie Europeana de la Cluj si Tabara de formare a tinerilor antreprenori de la Sangeorz-Bai, conferinta de la Baia Mare este cea de-a treia actiune organizata in parteneriat de Centrele Europe Direct din Maramures, Cluj si Bistrita in vederea dezvoltarii retelei de tineri antreprenori in regiunea de Nord-Vest.
         Participantii au avut prilejul de a prezenta actiuni si proiecte pe teme europene, exemple de buna practica, activitati de antreprenoriat si voluntariat, idei si propuneri de parteneriate. Judetul nostru a fost reprezentat de 15 elevi, voluntari in cadrul Centrului Europe Direct Bistrita. Din randul acestora au sustinut prezentari: Rinja Alexandra, Sc. Generala "Stefan cel Mare" Bistrita Europa, casa mea si Springweek, Pavel Dan Madalin, Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita Scoala energetica clasa A, Butaciu Dorel, Sevestian Ionut, Sc. Gen. "Tiberiu Morariu" Salva - Sa traim intr-un mediu mai curat, Lang Gabriella Christine, Cocesiu Tania, Kostner Richard Europa de maine. Prezentarile lor au incantat prin creativitate, interactivitate si tematica abordata.

Sus


Be a network star!
                                                         

14-16 octombrie 2009

         In cadrul Adunarii generale anuale a retelei Europe Direct de la Rotterdam a avut loc finala Concursului european de produse de comunicare "Be a network star!", lansat de catre Comisia Europeana in primavara acestui an. In urma unor etape succesive de selectie, mai intai la nivel national si apoi european, au fost admise in finala sapte produse provenite din urmatoarele tari: Belgia, Franta, Spania - doua produse, Lituania, Austria si Romania. Castigatorul a fost desemnat prin votul secret al reprezentantilor retelei Europe Direct la Intalnirile Anuale de la Tallinn, Estonia si Rotterdam. Am tinut pumnii stransi, incurajat si sustinut colegii de la Centrul Europe Direct Craiova, realizatorii jocului de carti "Play Europe", finalist in concurs. Eforturile au fost pe deplin rasplatite prin desemnarea produsului romanesc drept castigator.
         Conceput sub forma unor carti de joc, continand informatii relevante despre statele membre ale Uniunii Europene, "Play Europe" este un material de informare cu caracter didactic care ca scop educatia prin joc, ca metoda moderna de transmitere de cunostinte, ce stimuleaza creativitatea, spiritul de echipa si competitivitatea. Produsul se adreseaza cu preponderenta tinerilor cu varsta intre 10 si 14 ani, dar s-a dovedit atractiv si pentru adulti. Alaturi de trofeul decernat castigatorilor, premiul oferit de Comisia Europeana consta in traducerea jocului de carti in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene si distribuirea lui prin intermediul reprezentantelor, retelei Europe Direct si al altor mijloace specifice.

Sus


Centrul Europe Direct Bistrita reprezentat la Adunarea Generala de la Rotterdam
              

14-16 octombrie 2009

         In perioada 14 - 16 octombrie 2009 in cel mai mare oras portuar din Europa, Rotterdam (Olanda), s-a desfasurat Adunarea generala anuala a retelei Europe Direct, in organizarea Directoratului General pentru Comunicare din cadrul Comisiei Europene.
         Dezbaterile avand ca tema centrala "Relansarea economica si sociala a Uniunii Europene" au fost animate de interventiile invitatilor speciali: Ludolf van Hasselt, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Olanda, Lieve Fransen, Director in cadrul Directoratului General pentru Comunicare al Comisiei Europene, Hans Magnusson, Ambasadorul Suediei in Olanda, Jacki Davis, Director de Comunicare , Centrul pentru Politici Europene si Loes van Embden Andres, Confederatia Olandeza pentru Industrie si Patronate. Accentul s-a pus pe nevoia de solidaritate in actiune, sprijinirea economiei reale si abordarea crizei la nivel global. Intre masurile adoptate de tari precum Olanda si Suedia in vederea relansarii economice, au fost enumerate: reducerea cheltuielilor adiministratei publice, masuri financiare pentru companii (incurajarea imprumuturilor bancare, inclusiv pentru companiile din domeniul comertului, reesalonarea datoriilor), investitii publice, sustinerea sectorului cercetare-dezvoltare, promovarea eco-economiei.
         In cadrul atelierelor de lucru, participantii au avut posibilitatea sa impartaseasca din experienta lor privind comunicarea pe teme europene si utilizarea noilor mijloace de comunicare, in special a retelelor sociale virtuale. Delegatiile statelor europene au fost primite de Primarul Ahmed Aboutaleb, care a transmis salutul Rotterdam-ului, Capitala Europeana a Tineretului in 2009. Centrul Europe Direct Bistrita, parte a retelei europene de informare a Comisiei Europene a fost reprezentat la aceasta intalnire de Elena Barbos, consilier de comunicare.

Sus


Ziua Europeana a Limbilor Straine
              

26 septembrie 2009

         Succesul de care s-a bucurat tema de campanie a anului 2001 - multilingvismul - a facut ca ziua de 26 septembrie sa fie declarata Ziua Europeana a Limbilor Straine. Obiectivul celebrarii acestei zile este de a sensibiliza cetatenii cu privire la importanta cunoasterii limbilor straine. Comisia Europeana a dorit, astfel, sa-i incurajeze pe cetateni sa invete noi limbi si sa profite de avantajele pe care le confera acest lucru: facilitarea studiului si a muncii intr-un alt stat membru, oportunitatea de a calatori, facilitarea intelegerii diversitatii culturale, facilitarea comunicarii.
         Comunicarea in limbi straine face parte din categoria celor considerate, la nivel european, competente cheie, alaturi de cele de comunicare in limba oficiala, de utilizare a tehnologiei informatiei, competentele de baza in matematica, capacitatea generala de invatare, competentele antreprenoriale etc.
         Centrul Europe Direct Bistrita a sarbatorit, joi 24 septembrie, Ziua Europeana a Limbilor Straine impreuna cu elevii Liceului Teoretic "Radu Petrescu" Prundu Bargaului (director, doamna Constanta Neuc). A fost organizata o sesiune informativa, in care accentul a fost pus pe importanta cunoasterii limbilor straine pentru dezvoltarea personala si profesionala, pentru integrarea sociala si pe piata muncii, afirmarea cetateniei active. Elevii au participat la un concurs de comunicare in limba engleza si creativitate, cei mai buni fiind rasplatiti cu premii constand in carti, tricouri si sepcute.

Sus


Saptamana mobilitatii la Bistrita
              

16-22 septembrie 2009

         In perioada 16 - 22 septembrie a fiecarui an se celebreaza Saptamana Europeana a Mobilitatii, pentru a trage un semnal de alarma asupra poluarii urbane si a contribui la cresterea calitatii vietii in mediul urban.
         Primaria municipiului Bistrita, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud prin Centrul Europe Direct Bistrita si Asociatia "Ascendent" s-au raliat campaniei care s-a desfasurat in acest an sub motto-ul "Sa imbunatatim climatul urban!".
         Activitatile au debutat sambata, 19 septembrie 2009, cu turul orasului pe bicicleta. Luni, 21 septembrie au fost organizate, in Zona pietonala Liviu Rebreanu, expozitii de biciclete, proiectii de fotografii, un punct de informare, o intalnire interactiva cu Victor Perdevara (Asociatia de Cicloturism Cluj-Napoca), pentru ca ieri, 22 septembrie 2009, sute de bistriteni, tineri si mai putin tineri, sa participe la activitatile care s-au desfasurat in zona pietonala: expozitie de desene pentru copii cu tema "Sa imbunatatim climatul urban!", lansarea celei de-a VII-a editii a concursului "Steagul Verde", cu participarea grupurilor ECO, lansare de baloane cu mesaj pe tema "Saptamana europeana a mobilitatii 2009", punct de informare, concursuri incitante. Concursul de cunostinte generale pe tema "Saptamana europeana a mobilitatii 2009" a fost castigat de Horoba Sorina, eleva a Grupului Scolar Agricol din Bistrita, cel de alergare printre anvelope de echipa formata din Bilegan Marius, Berchi Ciprian, Berchi Andrei si Capra Iacob, iar titlul de "Seniorul biciclistilor" a fost acordat d-lui Niculai Dumitru din Bistrita, in varsta de 90 de ani.

Sus


Lansare a Quiz-ului "Descopera Europa" si a concursului de machete "Creativitate si Inovare in Orasele Infratite"
              

18 august 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita, gazduit de Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bistrita au organizat marti, 18 august, ora 15,00, la Casa Cartii "Nicolae Steinhardt" evenimentul de lansare a Quiz-ului "Descopera Europa" si a Concursului de machete "Creativitate si Inovare in Orasele Infratite".
         Concursul de machete este dedicat temei Anului 2009: creativitatea si inovarea, in scopul constientizarii tinerilor cu privire la beneficiile inovarii si creativitatii in prezervarea resurselor naturale si limitarea proceselor generate de schimbarile climatice.
         Participarea este deschisa tuturor elevilor inscrisi la unul din liceele din municipiul Bistrita sau din orasele infratite: Herzogenrath (Germania), L'Aquila (Italia), Bessan?on (Franta), Zielona Gora (Polonia). Participantii se pot inscrie in concurs o singura macheta (lucrare). Machetele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de compozitie si tehnice. Lucrarea va fi filmata astfel incat sa ofere o imagine cat mai completa si reala a produsului. Filmul se va transmite exclusiv la adresa europedirect@cciabn.ro, acompaniat de formularul de inregistrare, pana cel tarziu la data de 20 noiembrie 2009. Un Juriu special compus din experti calificati va selecta castigatorii premiilor, dupa cum urmeaza: premiul I in valoare de 400 EURO, premiul II in valoare de 200 EURO si premiul III in valoare de 100 EURO. Concomitent lucrarile vor putea fi votate in sistem on-line de catre vizitatorii site-ului Centrului Europe Direct Bistrita (www.cciabn.ro/europedirect). Pe baza rezultatelor votului se va acorda Premiul de popularitate in valoare de 300 EURO. Ceremonia de decernare va avea loc in cadrul unui eveniment public, in data de 17 decembrie 2009. Regulamentul complet si formularul de inscriere vor putea fi studiate pe site-ul Centrului incepand de maine, 19 august 2009.
         Cel de-al doilea produs lansat, Quiz-ul "Descopera Europa" vizeaza testarea si actualizarea cunostintelor legate de Uniunea Europeana in randul copiilor si tinerilor. Nevoia acestui produs a fost identificata in cursul primului an de functionare al Centrului. Constatam atunci ca, desi exista un interes ridicat al elevilor pentru informarea pe teme europene, acestia se confrunta cu lipsa unui mod atractiv de prezentare a informatiei, iar majoritatea quizurilor sunt in alte limbi. Quizul contine in total 55 de intrebari - o sesiune fiind alcatuita 12 intrebari - din urmatoarele domenii: date cu caracter general despre Uniunea Europeana, drepturi cetatenesti si tratatele Uniunii Europene, instututii, valori, educatie si cultura, energie si schimbari climatice, caderea "cortinei de fier", piata interna, fonduri europene. Ilustratiile grafice apartin elevilor Liceului de Arte Plastice Corneliu Baba din Bistrita. Produsul este pus la dispozitie de Centrul Europe Direct Bistrita, cu titlu gratuit, incepand de astazi, 18 august 2009.

Sus


Tabara de formare a tinerilor antreprenori - Vara antreprenoriala Bistriteana
              

13-15 iunie 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita, in parteneriat cu Centrul Europe Direct pentru Transilvania de Nord si Centrul Europe Direct Maramures au organizat Tabara de formare a tinerilor antreprenori - Vara antreprenoriala Bistriteana, in perioada 13 - 15 iunie 2009, la Sangeorz-Bai, jud. Bistrita-Nasaud. Evenimentul a fost destinat elevilor incepand cu clasa a VI-a, si si-a propus sa dezvolte competentele antreprenoriale in randul participantilor, competente considerate ca fiind esentiale la nivel european. Au participat 37 de elevi apartinand grupului tinta: 16 din judetul Bistrita-Nasaud, 10 din judetul Cluj si 11 din judetul Maramures.
         Activitatile au inclus vizite de studiu in cadrul SC Silvania International SRL Lunca Ilvei si SC Leoni Wiring Systems RO SRL Bistrita companii de succes din domeniul prelucrarii lemnului si a cablajelor auto. Invitati sa sustina dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor prezenti au fost d-na. profesor Geta Lapuste - multiplicatorul anului 2008 in regiunea Nord-Vest, d-na conf. univ. la Univ. Babes Bolyai, Cornelia Macarie - manager general la SC Aletheia SA Bistrita si o echipa de formatori din cadrul SC Leoni Wiring Systems RO SRL Bistrita. Mai multe poze de la eveniment puteti obtine accesand link-ul urmator: http://www.cciabn.ro/europedirect/tabara

Sus


Olimpiada Inocentilor
              

21 mai 2009

          Olimpiada s-a desfasurat pe pietonalul din Bistrita in data de 21 mai a.c si a fost dedicata copiiilor cu dizabilitati din judet. Aceasta a avut ca scop sensibilizarea copiilor cu privire la Uniunea Europeana, institutiile, valorile si politicile europene. Au participat peste 500 de persoane, copii, parinti, voluntari si trecatori interesati.

Sus


Caravana de informare si constientizare: Europa, casa noastra
              

4 mai - 4 iunie 2009

          Informarea s-a concentrat pe constientizarea elevilor din clasele a XII-a din judetul Bistrita Nasaud cu privire la institutiile europene si alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2009. Au participat peste 170 de persoane elevi si profesori, acestia fiind informati despre rolul si activitatea Parlamentului European , discutiile starnind un viu interes si dezbateri intense.

Sus


Gala Multiplicatorilor de Informatie Europeana din Transilvania de Nord si-a premiat castigatorii
              

15 mai 2009

          Centrul Europe Direct pentru Transilvania de Nord, in parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrita si Centrul Europe Direct Maramures, au organizat Gala multiplicatorilor de informatie europeana din Regiunea Nord-Vest, editia 2009. Evenimentul, care a debutat in anul 2007 la nivelul judetului Cluj, recunoaste public rezultatele exceptionale in activitatea de comunicare pe teme europene. Premiile au fost decernate in data de 15 mai a.c., intr-un cadru festiv, celor mai buni multiplicatori de informatie europeana din cei 93 inscrisi in competitie, cei prezenti beneficiind de prezenta comisarului european pentru multilingvism, dl Leonard ORBAN.

Sus


Ziua Europei pentru copii
              
              

9 mai 2009

          Pentru a celebra Ziua Europei au fost organizate o serie de evenimente de strada care au stat sub semnul valorilor europene de pace si unitate. Zona pietonala a reunit un numar de peste 500 de cetateni de toate varstele care au fost incantati de: standurile si parada costumelor populare ale statelor membre ale Uniunii Europene, punctul de informare europeana, lansarea de baloane si mesaje ale elevilor pentru Europa si Parlamentul European. Evenimentele s-au incheiat cu crosul "Gabi Szabo si activitati distractive in apa pentru copii si tineri.

Sus


Conferinta "Antreprenor in Europa"
              

8 mai 2009

          Conferinta "Antreprenor in Europa", inscrisa pe site-ul oficial al Saptamanii europene a IMM-urilor a vizat informarea mediului economic cu privire la oportunitatile de dezvoltare pe care le are la dispozitie, in aceasta perioada de criza, utilizand instrumentele structurale. Dezbaterile s-au axat pe provocarile pietei interne, legea europeana pentru IMM (Small Business Act), instrumentele structurale si programele guvernamentale - provocari si oportunitati. Au participat un numar de 70 reprezentanti ai mediului de afaceri, autoritatilor publice, societatii civile, mass media.

Sus


Ziua Pamantului
              

22 aprilie 2009

          Centrul Europe Direct Bistrita a organizat, miercuri, 22 aprilie 2009, cu ocazia celebrarii Zilei Pamantului, au organizat un concurs de cunostinte generale pe probleme de mediu si energie, destinat elevilor de liceu. Au participat 30 persoane - elevi si profesori.

Sus


Intalnire cu delegatia Ministerului Mediului
11 aprilie 2009

         Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, structura gazda a Centrului Europe Direct Bistrita si a Centrului de Informare Tehnologica - TehnoInf, a organizat sambata, 11 aprilie 2009, o intalnire cu delegatia Ministerului Mediului condusa de Dl. ministru Nicolae NEMIRSCHI. Au participat peste 55 reprezentanti ai mediului economic, institutiilor publice si mass media locala.

Sus


Creativitate pentru viitorul Europei
              

10 aprilie 2009

         Vineri, 10 aprilie 2009, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat o vizita de informare europeana "acasa" la elevii clasei a III-a G a Colegiului "Liviu Rebreanu" Bistrita, invatatoare doamna Martina Zey. Elevii au discutat despre Uniunea Europeana, simbolurile ei, institutii europene si alegerile pentru Parlamentul European 2009 si au vizionat, cu mult interes, materiale audio-video despre constructia europeana si statele membre. In plus, purtati de spiritul Sarbatorilor Pascale, dar si pentru stimularea creativitatii (Anul 2009 fiind Anul European al Creativitatii si Inovatiei), copii au fost invitati sa se intreaca in decorarea oualor, utilizand, intr-un mod inovativ, simbolurile Alegerilor Europarlamentare 2009. Au fost acordate premii si mentiuni participantilor, cele mai frumoase produse au putut fi admirate in Centrul Europe Direct Bistrita.

Sus


Mini-campanie de informare cu ocazia Zilei Europene a Consumatorului
              

13 martie 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean si al Scolii Generale "Lucian Blaga" au organizat, cu ocazia Zilei Europene a Consumatorului, o mini-campanie de informare. Actiunea s-a desfasurat in data de 13 martie, intre orele 12,00 - 13,00, in doua puncte intens circulate: Strada Garii si Pietonal. Echipa Centrului, impreuna cu 6 elevi ai Scolii "Lucian Blaga", au distribuit cetatenilor municipiului Bistrita, materiale informative cuprinzand drepturile fundamentale de care beneficiaza toti consumatorii din statele membre al Uniunii Europene: dreptul de a cumpara ceea ce doresc, de unde doresc, dreptul de a returna un produs care nu functioneaza sau nu arata asa cum a fost prezentat, dreptul la a fi informati cu privire la ceea ce consuma prin includerea detaliilor pe etichetele produselor, dreptul la siguranta prin aplicarea standardelor de siguranta tuturor bunurilor vandute in Uniunea Europeana, dreptul la contracte corecte, dreptul la o perioada de analiza a contractelor si chiar de reconsiderare a acestora, dreptul la compararea preturilor si la a face alegeri reale, dreptul la publicitate corecta, dreptul la protectie in timpul vacantelor, posibilitatea de sprijin in caz de dispute la trecerea frontierei.

Sus


Constituirea retelei de femei antreprenor la nivelul judetului Bistrita-Nasaud
              

10 martie 2009

         In scopul dezvoltarii spiritului antreprenorial in randul femeilor, Centrul Europe Direct Bistrita a organizat in data de 10 martie 2009 un dejun de lucru in vederea constituirii retelei de femei antreprenor. Au sustinut prezentari pe tema femeii manager in diverse ipostaze: d-na Cornelia Macarie, conferentiar universitar, Universitatea Babes Bolyai Bistrita, d-na Adriana Boca, director IFN Comsig SA, d-soara Andrada Balan, director Realitatea TV - statia locala Bistrita. Prezentarile au antrenat cele 24 de reprezentante ale administratiei publice, mediului de afaceri si societatii civile in dezbateri privind conditia si rolul femeii in societatea contemporana, obstacole si "chei" de succes, implicarea in viata publica si corelarea cu viata privata. Discutiile au fost moderate de d-na Monica Muresan, Secretar General CCI BN, Coordonator Centrul Europe Direct. Activitatile in cadrul retelei vor cuprinde intalniri de lucru, impartasirea de bune practici, activitati voluntare de mentorat.

Sus


Conferinta de presa pentru lansarea site-ului Centrului Europe Direct Bistrita
              

5 martie 2009

         Centrul Europe Direct Bistrita furnizeaza informatii europene "calde" prin intermediul site-ului web www.cciabn.ro/europedirect. Acesta a fost lansat in data de 5 martie in cadrul unei conferinte de presa. Designul site-ului este unul prietenos, informatiile fiind structurate pe urmatoarele domenii: date despre Centrul Europe Direct Bistrita, informatii si noutati europene, activitati ale Centrului, programe de finantare, publicatii. Site-ul nostru promoveaza si furnizeaza link-uri la site-urile institutiilor europene, si bazele de date la care are acces, alte retele de informare si puncte de contact ale institutiilor europene. Un aspect inedit este inserarea, sub forma unei ghicitori, a rubricii "intrebarea zilei". Vizitatorii site-ului sunt invitati sa-si verifice cunostintele despre Uniunea Europeana, creandu-se astfel posibilitatea de actualizare si imbogatire a informatiilor, intr-un mod atractiv.

Sus

arhiva activitati desfasurate in 2008Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania