Contact EuropeDirect

Str. Petre Ispirescu nr. 15A Localitate: Bistrita
Cod Postal: 420081
Telefon centrala: 0263-23.06.40, 23.04.00, 21.00.49, 21.00.38, 23.06.40
Fax: 0263-21.00.39
email:europedirect@cciabn.ro
Program de activitati:

February 2020
SunMonTueWedThuFriSat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Din ce an deputatii din Parlamentul European sunt alesi prin vot universal direct?


a.1957

b.1963

c.1979

d.1981     Vezi raspunsul corect         


Retele sociale: Uniunea Europeană în viața mea
Publicat la 09/09/19 07:58AM in Activitati - 1/52/53/54/55/5 - (0)Comentarii

În perioada 2-5 septembrie 2019 centrele Europe Direct din Argeș, Bistrița și București au organizat în Oradea școala de vară „Vocea mea în Europa”. Obiectivele acestei acțiuni au presupus creșterea implicării tinerilor în procesul decizional european prin crearea unei povești din fotografii a Europei viitorului lor, privită în paralel cu realitatea din comunitățile în care trăiesc.

 

Școala de vară a oferit celor 24 de tineri voluntari un context favorabil legării de noi prietenii și dezvoltării creativității și a competențelor de comunicare prin intermediul imaginilor. Aceștia au învățat să prezinte realitatea mediului în care trăiesc prin fotografii și să transmită emoțiile din spatele acestora cu ajutorul metodei de comunicare denumită „PhotoVoice”. În acest context, metoda non-formală le-a dat tinerilor șansa să răspundă mai multor întrebări, precum: „Ce mă face să fiu un cetățean european mândru?”, „Care sunt proiectele de succes din jurul meu și care este povestea lor?”, „Cum ajunge Europa mai aproape de mine?”. Prin crearea unui spaţiu de discuţie în cadrul comunităţii s-a creat un prilej pentru ca tinerii să-şi poată împărtăşi propriile nevoi, dorinţe şi perspective asupra viitorului UE, să poată să mediteze asupra problemelor pe care le întâmpină şi asupra unor posibile soluţii.

Primele două zile au fost destinate cunoașterii. Entuziasmați, curioși și dornici să comunice, să socializeze și să învețe noi metode de a-și exprima opiniile, tinerii voluntari au fost provocați la diferite jocuri de creație despre ei și despre comunitatea în care trăiesc, despre asumarea unei atitudini civice active prin formularea unui context al beneficiilor statutului de țară membră a UE, a cărei cetățeni suntem. Au învățat pe grupuri de lucru, prin întrebări și răspunsuri, prin teme și provocări. Au creat un spațiu de discuție în cadrul lor, au împărtășit nevoile, dorințele și perspectivele asupra viitorului lor ca și cetățeni europeni, au încurajat paticiparea directă la soluționarea problemelor societății.

 

A treia zi a început cu o înviorare după ce ziua trecută voluntarii au vizitat orașul în căutarea pozelor și a poveștilor care să exprime cel mai bine impactul uniunii europe și a beneficiilor primite ca stat membru, precum fondurile europene, pentru realizarea expoziției „Uniunea Europeană în viața mea”. Elevii școlii de vară au dat contur poveștilor din fotografiile realizate și au pregătit expozițiile pentru a le prezenta în seara aceleiași zile. Părerile, poveștile, conexiunile dintre oameni și integrarea în comunitatea europeana, cei care au ales să revină în țară, dezvoltarea orașului cu ajutorul fondurilor europene, toate acestea au putut fi prezentate cu entuziasm prin folosirea metodei „PhotoVoice” de către voluntarii mândrii de munca lor. În final aceștia au fost recompensați pentru reușita lor și pentru implicarea activă în transmiterea mesajului că împreună facem cu toții parte dintr-o mare familie europeană pe care ne dorim să o protejăm, să o creștem și să o educăm.

 

Dincolo de procesul realizării și prezentării expoziției, școala de vară a fost despre oameni și conexiunea creată între ei. Este impresionant cum pe durata celor patru zile toți cei 24 de voluntari, atât elevi de liceu cât și studenți, au reușit să comunice, să petreacă timp împreună atât pe parcursul zilei, cât și în timpul serii și cel mai important să lege prietenii. Astfel au oferit sens sloganului Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, fiind alături unii de alții în ciuda diferențelor dintre ei.

 

Unul dintre cele mai apreciate mesaje ale expoziției a fost „Dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește-ți familia”, fiindcă acolo unde este iubire este și speranța unui viitor mai bun în care să fim uniți, fiindcă doar împreună vom reuși să continuăm să facem lucruri minunate. Astfel s-a terminat și această ediție a școlii de vară organizată de centrele Europe Direct, voluntarii plecând spre casele lor și așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire cu noii prieteni.

 

                                  Vlad Mihaela Maria – voluntar Centrul Europe Direct Bistrita


Citeste mai mult
Adauga comentariu
Name
Email/URL

Comment

 Go back


Vizitatori:
Website counter
   

PARTENERI MEDIA


Televiziunea AS TV Cronica de BN Cotidianul Rasunetul Ziarul Mesagerul Radio Transilvania